+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Foris Zoltán
2018. október 4. csütörtök, 16:40
Vannak előnyei annak, ha van politikai erő, amely felhagy a Fidesz teljes tagadásával. Ne legyen minden erő ilyen, de aki ilyen, attól ne vitassuk el, hogy fontos munkát végez az ország érdekében.

Ungár Péter augusztus végi írásában fontosabb, amivel egyet lehet érteni, mint amivel nem. 

 

Számomra Ungár Péter célja egyértelmű: olyan politikát definiálni, amely valóban alkalmas Orbán rendszerének megbuktatására. Ehhez politikai innovációt sürget, és a régi, hiábavalónak bizonyult rutintól való megszabadulást. Lehet a javasolt lépésekkel vitatkozni, azoknál innovatívabb ötletekkel előállni.

 

Vakhit jobbról-balról

 

Azonban az a fajta kritika, mely szerint Ungár most lebukott mint beépített fideszes, számomra szűklátókörűségről, az érzelmi beállítódás („nem szeretem Ungárt”) kivetítéséről, az újdonságtól való félelemről, saját korábbi álláspontok önigazolásáról szól; nem Magyarország felemeléséről.

 

Ungár tökéletesen látja azt a hibás beállítódást, amely egyformán jellemzi a vakhitű fideszeseket, és az ellenzék hasonlóan vakhitű részét is.

 

Ez nem más, mint az egység és lojalitás hangsúlyozása, a viták elnyomása, áruló kiáltása, a másik oldal lenézése, a másik oldal egyes igazságainak elhallgatása, letagadása, a lövészárkok állandó mélyítése. 

 

Én mindkét oldal szavazóiban elsősorban az embert szeretném látni. Nem szeretnék ítéletet alkotni arról, hogy az egyik fajta ember jobb ember, a másik fajta rosszabb. Ezért teljesen lehetetlennek tartom, hogy ne legyenek mindkét oldalnak igazságai, amiket a másik oldalon is el kell ismerni. Ezen igazságok elismerése számomra elsősorban morális kötelesség, hiszen éppen ennek hiánya a legfelháborítóbb Orbán rendszerében.

 

A szembenállást fokozó attitűd az is, ha a politikai kérdéseket – ilyen például a migráció kezelése – egybites, feketén-fehéren megítélhető kérdésnek állítjuk be. Nem kell a gyűlöletkeltő kampányokkal és az éheztetéssel is egyetérteni, ha egyetértünk mondjuk a bevándorlás nemzeti hatáskörben tartásával. Erre lehet azt mondani, hogy ez túl bonyolult álláspont, a politikában szükséges kétszavas üzenetbe ez nem fér bele. Ha ez így van (meglehet, így van), akkor sincs mit tenni, hazugságot képviselni akkor sem lehet, legfeljebb az álláspontunk eredendő hátrányban lesz a lövészárokásók kétszavas üzeneteihez képest. 

 

Cselekvés és/vagy kommunikáció?

 

Hadházy Ákos Ungárnak írt, szintén az Azonnalin megjelent válaszcikkében bírálja Ungár javaslatát, mondván hogy az csak a kommunikációra fókuszál, nem a politikai cselekvésre. Ebben van igazság, de számomra ebből nem az következik, hogy Ungár téved, hanem az, hogy amit írt, azt ki kell egészíteni. A kommunikáció, és főleg a mögötte lévő erkölcsi alapálláspont, mely szerint mindkét oldalt egyenlő értékű emberekként kell kezelnünk, továbbra is fontos eleme a küzdelemnek, de távolról sem elegendő.

 

Hadházy Ákos kritikájának másik eleme, hogy az Ungár által javasolt attitűd nem praktikus. Vagyis nem az erkölcsösségét kérdőjelezi meg, és ez nálam jó pont, mert Hadházyt sem szeretném besorolni a káros tévedők közé, sőt, olyan politikusnak tartom, akiről a többiek példát vehetnének. Inkább vitatkoznék a véleményével, mely szerint Ungár azt javasolja, hogy ne foglalkozzunk a fideszes választók érzékenységét sértő kérdésekkel: a demokráciával és a korrupcióval.

 

Én nem látom, hogy Ungár ezt kifejezetten javasolná, ha pedig mégis ezt teszi, akkor itt Hadházyval értek egyet. Megint csak el kell szakadni a fekete-fehér megítéléstől.

 

A Fidesz-tábor megértésében nem kell odáig elmenni, hogy ne merjünk kimondani egy igazságot. Én csak odáig mennék el, hogy a másik oldal igazságait nem hallgatom el, de ugyanígy nem hallgatom el a bűneit sem.

 

Valójában, bármilyen meglepő, Ungár és Hadházy álláspontja egészen közel van egymáshoz. Hadházy szerint a korrupció fontos téma. Ungár szerint is (a válaszában kifejtve), de nem az egyetlen. Sok ilyen példát lehet mondani. Már az önmagában sokat tisztítana a képen, ha csupán a vitastílusunkat módosítanánk. Az álláspontunkat nem elsősorban szembeállítással domborítanánk ki, hanem ugyanekkora hangsúlyt tennénk a közös pontokra is.

 

Végül térjünk vissza a praktikusság kérdésére: a szembenállást kiegyensúlyozottabb véleményalkotással felváltó politika segíti vagy gátolja a Fidesz hatalmának megtörését? Nincsen erre biztos válaszom, ezért a következő választ javaslom: engedjük meg mindkét megközelítésnek, hogy megvan a létjogosultsága. Egyik se fideszbérencezze, szekértolózza a másikat (nem is teszi ezt Hadházy, de hatástalannak véli az Ungár-féle megközelítést, ami túlzottan egyoldalú álláspont).

 

Van, aki nem a Fidesz teljes tagadására épít? Pont ettől van félnivalója a Fidesznek!

 

Én Hadházyval ellentétben egyértelműen látom az előnyeit annak, ha van olyan jelentős politikai erő, amely felhagy a Fidesz teljes tagadásával. Ne legyen minden erő ilyen, de aki ilyen, attól ne vitassuk el, hogy fontos, előremutató munkát végez az ország érdekében.

 

A Fidesz maga leginkább egy ilyen erőtől kell féljen, mert ez alkalmas leginkább a tábora lemorzsolására, hiszen könnyű átmenetet biztosít a Fideszből az ellenzékbe úgy, hogy továbbra is a tükörbe tud nézni a szavazó.

 

Erre a szokásos rutinválasz az, hogy a Fidesz úgyis ilyen meg olyan erős, ennyi meg annyi pénze van – és így tovább –, tehát úgyse sikerül. Na, ez az a szöveg, ami tényleg káros. Saját lelkesedésünket rombolni, csupán azért, hogy okosnak tűnő ellenvéleményt mondhassunk. 

 

Senki nem mondta, hogy könnyű lesz. Lehet, hogy Orbán olyan újfajta gazdasági, jogi és médiafölényt épített, ami tartósabb lesz, mint Franco rendszere. Ebből egyáltalán nem következik, hogy az innovatív támadásoknak nincsen helye ellene, sőt, éppen ezeknek van igazán helye.

 

Az Ungár-módszert ki kell próbálniuk azoknak, akik lelkesednek érte, hisznek benne, készek beletenni a munkát és vállalni a kockázatot. A más módszert követők ne ócsárolják, hanem drukkoljanak neki!

 

És sok más módszert is ki kell próbálni. Ez a politika evolúciója.

 

Semmi sem tart örökké. 

 

A szerző a Momentum Mozgalom tagja, de a cikk nem tekinthető a párt álláspontjának.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kína első nagy sci-fi filmje hamar az ország egyik legnézettebb filmje lett: hamarosan itthon is láthatjuk.

A kormány változik, csak az elnök személye biztos pont: Nurszultan Nazarbajev már 1991 óta Kazahsztán elnöke, ezalatt kilenc kabinetet „fogyasztott el”.

A magát fehér nacionalistaként meghatározó férfi „a világon szinte mindenkit” lemészárolt volna, példaképe pedig a norvég tömeggyilkos Anders Breivik.

Szavaztak az államok uniós nagykövetei, és Kövesi helyett egy franciára a bíznák az uniós korrupció üldözését. Még semmi nem dőlt el végleg.

A kormánymédia egész héten helyesen írni nem tudó ellenzéki politikuson pörgött. De elírásaik nem csak nekik vannak.

A hét kérdése

Minden mentességet és segítséget megkap Budapesten az egykori KGST-bank, a Nemzetközi Beruházási Bank. Mit adjanak cserébe ezért?

Azért ide elnéznénk

Ki dönti el, hogy mi a tudás? Erről is szó lesz február 22-én.

Milyen a furmint, ha balaton-felvidéki? Kóstold végig őket a február 22-23-i hétvégén!

Készült egy film az 1989-2018 közötti Magyarországról. Bemutató február 27-én!

Kóstold végig a legjobb badacsonyi borokat Budapesten, március 9-én, szombaton!

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Lassan egy éve, hogy a független Márki-Zay Péter vezeti polgármesterként a várost, Lázár János hátországát. Körülnéztünk ott. Videó!

Arra kértük az MTA mellett tüntető tudósokat, hogy foglalják össze: ugyan mire jó az embereknek a bölcselkedés?

Miért kormányoz együtt az EU-párti Öt Csillag Mozgalom Olaszországban az unió gyengítésén munkálkodó Matteo Salvinivel? Interjú az EP-ből!

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Twitter megosztás Google+ megosztás