Öt hír, amit még Orbán Viktor is elolvas, ha vége lesz a Chelsea–Vidi meccsnek

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.10.04. 22:40

Iszlamista magyar elítéltek, feszült helyzet Ukrajnával, Orbán Viktor meccsnéző partnerei Londonban, Hadházy partnerei az aláírásgyűjtésben a nap híreiben.

Öt hír, amit még Orbán Viktor is elolvas, ha vége lesz a Chelsea–Vidi meccsnek

Mivel egy gigahosszúságnyira elnyúló interjú Szávay Istvánnal, aki valamikor a Jobbik közepén csücsült, de már a jobb szélén van manapság – s mivel ilyen hosszú, ne is várjátok korán leközölni– nem negligálja azt az éppen hogy hagyományba szökellő szokásunk, hogy nap végén összefoglaljuk a legfontosabb híreket, így mutatunk egy majdnem éjféli, amolyan különkiadást.

1. A nap híre egy cicaharc, mondhatnám, csakhogy sokkal komolyabb az ügy, ugyanis évek óta nem látott diplomáciai feszültséget okoz Magyarország és Ukrajna között a beregszászi magyar konzul kiutasítása. Az ukránok azt állítják, ezt azért tették, mert jogszabályba ütközik, hogy egy másik állam állampolgárokat eskessen fel az ukrán állampolgárok közül, márpedig a honosítási folyamatnak általában ez a vége, és ezt tette a konzul is, amikor valaki lefilmezte. Szijjártó meg, aki előzőleg már megígérte, hogy nem maradunk adósok, ha ez bekövetkezne, maga is kiutasított egy ukrán konzult.

A nemzetközi helyzet fokozódik,

főleg úgy, hogy Szijjártó szerint rendőri és katonai csapatokat vezényeltek Kárpátaljára nemrégiben, és szerinte e magyar konzul esketéséről is a titkosszolgálatok készítettek felvételt. 

2. Lehetne ugyanaz a hír, de mégis külön, hogy Ukrajna egy szuszra elfogadta azt a nyelvtörvényt, ami kimondja, hogy az országban az egyetlen állami és hivatalos nyelv az ukrán. Ez elsősorban a sok problémát okozó oroszok ellen irányult, de mindenki megszívja, és mindenki tiltakozik is, magyarok, románok, oroszok. Az egyik, amit leszögez, például az, hogy mindenkinek kötelezően beszélni kell az államnyelvet. Folyékonyan kell beszélniük ukránul többek között a magas beosztású tisztségviselőknek, a választott képviselőknek, a diplomáciai szolgálat tagjainak, a bíráknak, a pedagógusoknak, az orvosoknak, valamint az állami és az önkormányzati intézmények dolgozóinak.Nos, lesz itt még diplomáciai balhé ebből.

3. A közösségi médiát ma az tartotta lázban, hogy vajon rajta van-e miniszterelnök urunk és parancsolónk azon a magángépen, amin rajta szokott lenni, ha a Vidi játszik, és amely délelőtt London fele tartott. Márpedig a hír megírásának pillanatában éppen játszik Londonban a Chelsea ellen (most pont 0–0 az állás).

A fél ország azt remélte, hogy Orbán lesz olyan pofátlan, hogy felszáll, miután néhány napja a parlamentben még azt mondta, 30 éve azzal jár, ezután is.

De mégsem volt rajta, Budapesten volt, és a kultúrharc fontosságát méltatta. Gondoltuk, hogy most a tévé előtt szotyizhat kb egy millió nemzettársával. De frászt, nyilván valami mással kijutott Londonba, ott csücsül a lelátón Schmidt Máriával és egy török oligarchával. Jó szurkolást.

4. A másik igen fontos hír, hogy Hadházy Ákos szerint volt pártja, az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum is gyűjtik neki az aláírásokat ahhoz, hogy Magyarország csatlakozzon az európai ügyészséghez. Mi éppen tegnap beszéltünk a képviselővel, és nekünk is elmondta, hogy tizenhatezer honfi írta már alá a tervezett egy millióból a kezdeményezést. Ugyan nem lehet az ügyben népszavazást kezdeményezni, de legalább  jól nyomást lehet vele a Fideszre gyakorolni (a kajánkodók szerint meg összegyűjteni egy csomó ellenzéki szavazó adatát, s később majd jól felhasználni).

5. Az utolsó hír pedig szóljon itt két szerencsétlen sorsú magyar fiatalról, akik úgy gondolták, nincs más kiút számukra a nihilből, mint az úgynevezett Iszlám Államhoz csatlakozni. Az elsőrendű vádlott 2015-ben lett munkanélküli, s minthogy az ISIS megélhetést ígért neki, elfogadta az ajánlatot, Isztambulban azonban nem várta senki, akinek kellett volna, úgyhogy elindult a szír határ felé. Nem jutott át, a határőrségnek gyanús lett, és lekapcsolták. Most meg kap négy év fegyházat jutalmul. Reméljük, ott talál majd valami más perspektívát az életének. A másodrendű vádlottat is ő győzte meg arról, hogy jó ötlet lehet gyilkolászni a sivatagban, ő azonban nem ment sehová, csak Magyarországon nyomta  terrorpropagandát a közösségi médiában. Nem kellett volna: a Győri Ítélőtábla két év fegyházbüntetéssel díjazta a hülyeségeit.

(Na tessék, mire megírtam, Morata góljával már vezet is a Chelsea, akkor abba is hagyom itt, nincs kedvem folyton átírni az eredményt).

Most tehát hazabuszozom a kies külvárpsba, azonban holnap péntek van, és a Reggeli feketében  ennél sokkal izgalmasabb dolgokkal jelentkezünk (egyébként hétfőn és szerdán is), úgyhogy itt feliratkozhatsz rá. Megéri!

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek