+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2018. október 2. kedd, 19:07
Hány Oscart kapott Alfred Hitchcock? És David Cronenberg? Na? Hát egyet se! De vajon miért?

Nem csak Magyarországon nincs Halloween, de az Oscar-átadón sem:

 

a díj történetében mindössze hat alkalommal jelöltek horrort a legjobb film kategóriájában,

 

és csak egyszer nyert ilyen film: A bárányok hallgatnak 1992-ben. És ha egészen szigorúan vesszük, az sem igazán számít horrornak.

 

A The Ringer most összeállított egy listát, ahol 1978-tól kezdve szedték össze éves bontásban azt a negyven filmet, amely ezekben az években elnyerhette volna a díjat; plusz hozzátették még, hogy az adott évben milyen egyéb horrorfilmek futottak, ahogy azt is, hogy egyébként jelölték-e Oscarra valamilyen kategóriában az alkotást.

 

Vannak köztük olyan neves filmek, mint Stanley Kubrick King-adaptációja, a Ragyogás, ami érdekes módon egy darab Oscar-, vagy Golden Globe-jelölést sem kapott,

 

vagy Cronenberg szintén híres filmje, a Videodrome, szintén Oscar-jelölések nélkül; de ott van az Alien is, amit legalább a legjobb vizuális effektekért jelöltek.

 

De amint azt a cikk is jelzi – és ahogy mi is írtunk róla –, az elmúlt években emelkedőben van a horror csillaga, a tavalyi Tűnj el!, vagy idén pedig a Hang nélkül és az Örökség vívott ki remek kritikai visszhangot. Előbbi filmet jelölték is Oscarra, utóbbi kettőnek pedig bőven lehet helye jövőre a jelöltek között, és még nincs is vége az évnek.

 

Szóval simán lehet, hogy legközelebb horrorfilmes győztest avatnak: addig pedig lehet olvasgatni a fenti listát, és pótolni a kimaradt darabokat.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Igazi reneszánsz ember a Fidesz polgármesterjelöltje, Dézsi Csaba András, de éppen a városi ügyekre maradt kevés ideje az elmúlt években.

Azóta megy a vita arról, hogy az olasz művész alkotása – azaz egy banán falraragasztása – művészetnek minősül-e.

Az angol Crystal Palace egészen egyedülálló módon próbálja segíteni a környék nehezebb sorsú lakosait, akik a szállás mellett reggelit is kapnak.

Tényleg Dézsi Csaba András kardiológus, önkormányzati képviselő lesz a Fidesz jelöltje.

A németek és a franciák nem támogatják különösebben a többi NATO-tagállam megvédését egy orosz támadás esetén, a britek és az USA viszont sokkal tettrekészebb egy új felmérés szerint.

Csak a két magyar többségű megyében csökken jelentősen a népességfogyás, Erdély többi régiójában viszont óriási a különbség a halálozások és az élveszületések száma között, mutatja ki egy friss statisztika.

A héten egy újabb civil jelölt jelentkezett be. Mutatjuk, ki.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Nem is akárhol: a híres Pezsgőházban! December 7-én fél Közép-Európa ott lesz Baranya fővárosában!

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás