Teljesen mellőzik az Oscar-díjon a horrorfilmeket

Szerző: Pintér Bence
2018.10.02. 19:07

Hány Oscart kapott Alfred Hitchcock? És David Cronenberg? Na? Hát egyet se! De vajon miért?

Teljesen mellőzik az Oscar-díjon a horrorfilmeket

Nem csak Magyarországon nincs Halloween, de az Oscar-átadón sem:

a díj történetében mindössze hat alkalommal jelöltek horrort a legjobb film kategóriájában,

és csak egyszer nyert ilyen film: A bárányok hallgatnak 1992-ben. És ha egészen szigorúan vesszük, az sem igazán számít horrornak.

A The Ringer most összeállított egy listát, ahol 1978-tól kezdve szedték össze éves bontásban azt a negyven filmet, amely ezekben az években elnyerhette volna a díjat; plusz hozzátették még, hogy az adott évben milyen egyéb horrorfilmek futottak, ahogy azt is, hogy egyébként jelölték-e Oscarra valamilyen kategóriában az alkotást.

Vannak köztük olyan neves filmek, mint Stanley Kubrick King-adaptációja, a Ragyogás, ami érdekes módon egy darab Oscar-, vagy Golden Globe-jelölést sem kapott,

vagy Cronenberg szintén híres filmje, a Videodrome, szintén Oscar-jelölések nélkül; de ott van az Alien is, amit legalább a legjobb vizuális effektekért jelöltek.

De amint azt a cikk is jelzi – és ahogy mi is írtunk róla –, az elmúlt években emelkedőben van a horror csillaga, a tavalyi Tűnj el!, vagy idén pedig a Hang nélkül és az Örökség vívott ki remek kritikai visszhangot. Előbbi filmet jelölték is Oscarra, utóbbi kettőnek pedig bőven lehet helye jövőre a jelöltek között, és még nincs is vége az évnek.

Szóval simán lehet, hogy legközelebb horrorfilmes győztest avatnak: addig pedig lehet olvasgatni a fenti listát, és pótolni a kimaradt darabokat.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek