Elfogták a Kuciak-gyilkosság lehetséges végrehajtóit

Szerző: Petróczi Rafael
2018.10.02. 09:32

Négy személy, Szabó Tamás, Miroslav Marček, Andruskó Zoltán és Alena Zsuzsová ellen emeltek vádat a szlovák hatóságok. A rendőrség feltételezése szerint a megrendelő Alena Zsúzsová lehetett, míg a lövész Szabó Tamás, a sofőr/segítő Miroslav Marček, a közvetítő pedig Andruskó Zoltán.

Elfogták a Kuciak-gyilkosság lehetséges végrehajtóit

Miután bő egy hete a Tisztességes Szlovákiáért bejelentette, újra tüntetni fognak többek között az oknyomozó újságíró, Ján Kuciak februári meggyilkolása miatt, az események felgyorsultak a gyilkosság ügyében. (Természetesen a kettőnek nincsen feltétlen köze egymáshoz.)

Feltűnt egy lehetséges szemtanú, Miroslav Č., aki azonban tagadja, hogy bármi köze lenne a politikai válságot kirobbantó eseményhez. 

Az ügyben illetékes ügyész bejelentette: a gyilkosságot megrendelésre követte el egyetlen személy, és az indíték Ján Kuciak újságírói munkája volt. Ezzel az ügyész megerősítette, amit korábban csak sejteni lehetett: a Kuciak-gyilkosság nem hétköznapi gyilkosság volt.

Az ügyész október elsején azt is elmondta, hogy a rendőrség a nyomozás során előkerült bizonyítékok alapján 

négy személy, Szabó Tamás, Miroslav Marček, Andruskó Zoltán és Alena Zsuzsová ellen emelt vádat.

A rendőrség feltételezése szerint – ami az azóta előzetes letartóztatásba került gyanúsítottak elfogásakor megtalálta a gyilkossághoz használt fegyvereket, autókat és mobiltelefont is – a megrendelő Alena Zsúzsová lehetett, míg a lövész Szabó Tamás, a sofőr/segítő Miroslav Marček, a közvetítő pedig Andruskó Zoltán.

A megrendelő kilétére vonatkozó információt a hivatalos szervek még nem erősítették meg, azt viszont igen, hogy a megrendelés minden bizonnyal csak egyetlen személyre, Ján Kuciakra vonatkozott, és az újságíró jegyese, Martina Kušnírová nem volt célpont.

A gyilkosság elkövetőjét motiválhatta a pénzügyi haszon is: a rendőrség szerint

a megrendelő hetvenezer eurót fizetett a gyilkosnak, ebből ötvenezret készpénzben. Emellett a gyilkosságért cserébe az elkövető húszezer eurós tartozásától is megszabadulhatott.

Ez utóbbi nincsen összefüggésben Martina Kušnírovával, tehát nem annak fejében engedte el a tartozást a feltételezett megrendelő, hogy a gyilkos az újságíró barátnőjével is végzett.

Alena Zsúzsovát egyébként szomszédai magának való, senkivel nem barátkozó embernek írták le. A feltételezett megrendelő az Új Szó értesülései szerint mindössze az általános iskolát végezte el, és egy ideig az Ampulkának becézett Marian Markovič vállalkozóval élt, akitől egy most már tizenöt éves lánya is született. 

Marian Markovič az Ampulka becenevet még testépítő korából kapta, amikor izomzata fejlesztéséhez ampullákban árult étrend-kiegészítőket is igénybe vett.  A vállalkozó 2017 elején lett ismert, amikor hajléktalanok és szociálisan rászorultak számára ételosztásba kezdett, a közegészségügyi hivatal viszont leállíttatta a tevékenységet, mondván, ezzel a vállalkozó megszegi a törvényi előírásokat. Marian Markovič  a történetet megosztotta közösségi oldalán, amit meglovagolt Boris Kollár, a Sme rodina elnöke is, aki elment az egyik ételosztásra, így támogatva a vállalkozót.

Maga Alena Zsúzsová az Új Szó által megszólaltatott emberek szerint már vagy tíz éve sehol nem dolgozott, de két-három éve feltűnően jól ment a sora: luxusautókat cserélgetett, valamint exkluzív nyaralásokra járt, és legutóbb egy aranyosmaróti rendszámú luxus Mercedes-szel közlekedett.

A szálakat azonban ezzel még nem göngyölítették fel teljesen a hivatalos szervek, akik feltételezése szerint

ugyan a gyilkosságot megrendelő Alena Zsúzsová fizette ki a végrehajtókat, de nem tudni, neki honnan volt erre fedezete. Így könnyen lehet, hogy a gyilkosság hátterében más vagy mások is állhatnak még, akikről – egyelőre – nem tudunk.

Az ügyész tudatta a nyilvánosággal azt is, hogy Andruskó Zoltán vádlott együttműködik a rendőrséggel, aki tisztában van helyzetével, és ennek folyományaképp döntött az együttműködés mellett. 

Az ügyben tartott sajtótájékoztatón Jaromír Čižnár főügyész elmondta

„A bizonyítékok, amelyek a rendelkezésünkre állnak, nagyon-nagyon erősek. Azt gondolom, nagy a valószínűsége, hogy az ügy sikerrel fog zárulni.

Menet közben tájékoztatjuk önöket olyan mértékben, hogy az ne veszélyeztesse a nyomozást. Részleteket ne kérdezzenek!” 

NYITÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek