+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2018. október 1. hétfő, 21:12
Brit tudósok állítják: nem is számít különlegesnek, hogy a kutyák felismerik az embereket a szagukról vagy a hangjukról.

Több mint háromszáz, az állatok agyi képességeit vizsgáló tanulmány áttekintése után arra jutottak a University of Exeter tudósai, hogy a kutyák valójában nem okosabbak, mint a galambok vagy a birkák – írja a Telegraph. Például míg ezek a háziállatok nem tudják felismerni magukat a tükörben, addig ez megy a csimpánzoknak és delfineknek.

 

Az pedig nem számít különlegesnek, hogy a kutyák képesek felismerni az embereket a szagukról, ez ugyanis éppen olyan jól megy a malacoknak is.

 

Sőt: a macskák is pont olyan ügyesen teljesítenek az emberi hang felismerésekor, mint a kutyák. Ehhez hasonlóan a szamarak, az öszvérek és a lovak is ugyanolyan jók az akadályok megkerülésében, mint az ebek.

 

Rossz hír lehet az is a kutyarajongóknak, hogy kedvenceikkel ellentétben a malacok, a galambok és a csimpánzok képesek emlékezni egy-egy eseményre, például arra, hogy az hol és mikor történt.

 

Aki elmélyedne az eredeti, Learning & Behavior folyóiratban publikált tanulmányban, az itt teheti meg.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nyolc tagállam nem engedné a német elnökséget tárgyalni az EU-s pénzekről és a jogállamiságról, a Néppárt pedig nagyobb szigort szeretne: kemény tárgyalások lesznek.

Strache egy Bécs melletti jósnőhöz és egy dél-burgenlandi sámánhoz járt rontást levetetni és tanácsot kérni. Nem vicc.

Miért ilyen fontos ez a két találkozó? Milyen hatása lesz a tárgyalásoknak a belarusz helyzetre? És miért pont most találkozott Macron a belarusz ellenzék vezetőjével?

Szerintük a kormánynak nincs jobboldali ellenzéke, ezért.

A Fidesz-közeli elemzőcég közvélemény-kutatással támasztja alá, hogy mára annyi a balliberális médiatúlsúlynak.

Szerdán 717 embert nyilvánítottak gyógyultnak a hatóságok, a járvány azonban még mindig elég gyorsan terjed.

A XII. kerületben nagyon nem nézik jó szemmel, hogy Kovács Gergely a nyilvánosságban kritizálja az önkormányzat működését, még az MSZP-s képviselő is kiakadt emiatt. Megkérdeztük, hogy mi történt!

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás