+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2018. október 1. hétfő, 19:21
Kilencvennégy éves korában halt meg a francia sanzon egyik utolsó nagy klasszikusa, a több mint ezerkétszáz dalt nyolc különféle nyelven éneklő Charles Aznavour.

Aznavour örmény művészcsalád gyerekeként született 1924-ben Párizsban. Neve eredetileg Shahnourh Varinag Aznavourian – ebből lett énekesként Charles Aznavour. Szülei a törökországi örmény holokauszt elől menekültek Franciaországba.

 

Már 1941-től énekelt, hangját és tehetségét Edith Piaf fedezte fel igazán, aki bevezette a francia sanzon világába. Igazán ismertté a franciák számára az ötvenes évektől vált, a hatvanas évekre pedig – alacsony termete ellenére is – végleg a francia dalkultúra legnagyobbjai közé került olyan örökérvényű számokkal, mint az Hier encore, a La Bohème vagy az Emmenez-moi.

 

A francia zenei szcéna mindenféle irányzatával – Johnny Hallydaytól Mireille Matthieu-n át Vanessa Paradisig – lépett fel, énekelt közösen, és saját dalai is sokféle hagyományba illeszkedtek.

 

Aznavour politikailag is aktív volt.

 

Menekült szülők gyerekeként a bevándorlóknak mindig a saját példáját ajánlotta: vagy légy fejben és szívben teljesen francia, vagy menj el.

 

Mindazonáltal nem feledte teljesen örmény gyökereit, 1989-ben több énekessel együtt állt ki a függetlenedő Örményország mellett.

 

Politikailag jobbközépen állt, többször is támogatta fellépéseivel Valery Giscard d´Estaing kampányait, 2012-ben pedig Nicolas Sarkozy mellett állt ki. A Nemzeti Front jelentette nacionalizmust azonban elutasította, 2002-ben ő is fellépett a Jean-Marie Le Pen elnökké választása ellen szervezett koncerten.

 

FOTÓ: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: kinek drukkol a szlovákiai választáson.

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Melyik demokrata elnökjelölt-aspiráns indul a legjobb esélyekkel Donald Trumppal szemben és mire számíthatunk az amerikai elnökválasztáson? Március 5-én az Aurórában ezekről és a szuperkedd eredményeiről lesz kerekasztal-beszélgetés.

Erről lesz szó március 6-án délután 5-től az ELTE Társadalomtudományi Karán.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás