Merkel lejtmenetben, jön föl a liberális pártelnök

2018.09.29. 13:07

A németek több mint fele drukkol Merkel bukásának, miközben a liberálisokat újra a Bundestagba juttató Christian Lindner FDP-elnök népszerűsége a kancellárét ostromolja.

Merkel lejtmenetben, jön föl a liberális pártelnök

Jó húsz százalékpontot zuhant egy év alatt Angela Merkel elfogadottsági indexe a német választók körében. A Spiegel friss reprezentatív felmérése szerint míg tavaly ilyenkor a németek 68 százaléka örült volna annak, ha a kancellár a jövőben is fontos politikai szerepet töltene be, ez az arány most már csak 47 százalékos.

A nagykoalíciós kormány szinte állandósult válsága nem csak a kancellárt, hanem belügyminiszterét, a CSU-s Horst Seehoferét is lerántotta a mélybe.

Ugyan Seehofer egy ideje szándékosan keresztbe tesz Merkelnek, a németek ezt nem menő diákcsínynek, hanem az alkalmatlanság bizonyítékaként látják: a bajor keresztényszociális CSU Bajorországon túl eleve nem éppen kedvelt exvezérének népszerűsége három hónap alatt 12 százalékpontot esett. Most a németek 27 százaléka tartaná jónak, ha Seehofer a jövőben is fontos szerepet kapna az ország irányításában. Vagyis pont annyian, amennyien Jens Spahnt, a CDU leghangosabb Merkel-kritikusát, akinek az arcát a kancellár egészségügyi miniszteri pozícióban koptatja éppen.

A szociáldemokraták sokkal jobban állnak: a Seehoferrel egyébként régóta szövetséges Olaf Scholz alkancellár-pénzügyminiszter 46 százalékos tetszést tudhat maga mögött, az SPD-t elnöklő Andrea Nahles pedig 34 százalékot. 

Az utóbbi hetek legnagyobb győztese a polgári-liberális FDP elnöke, Christian Lindner: a németek 46 százaléka szívesen látná őt az ország vezetésében. Ez 8 százalékpontos javulás.

Vagyis: nagyon is jól tette az FDP, hogy nem ment bele tavaly ősszel egy Jamaika-koalícióba a Zöldekkel és a CDU/CSU-duóval. Míg ugyanis mind a kormányzó CDU/CSU és a szocdem SPD támogatottsága jelentősen erodálódott, addig a zöldek és a liberálisok jelentősen erősödtek a tavalyi választáshoz képest.

Ráadásul most az a helyzet, hogy a német polgárok 48 százaléka támogatná az előrehozott választást, melyet csak a lakosság kevesebb mint harmada (29 százalék) ellenez. Mindössze 24 százalék szeretné, hogy Merkel töltse be a kormányfői posztot egy új választást követően.

Azok aránya, akik a jelenlegi kancellár bukását akarják, 56 százalékra tehető.

A németek közel fele szerint a nagykoalíció kora is véget ért, de azt még mindig csak ötödük tartja valószínűnek, hogy az időközben a szocdemek népszerűségét behozó bevándorlásellenes AfD a kormány közelébe kerüljön.

A népszerűségi listát egyébként az államfő, Frank-Walter Steinmeier, korábbi szociáldemokrata külügyminiszter vezeti. Kereken 70 százalékkal. 

FOTÓ: dpa

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek