Fogjátok a kólát és a popcornt, itt az igazságügyi bizottság!

Szerző: Hutter Marianna
2018.09.25. 14:17

„Ne álljunk meg félúton!” – ez volt a nap mondata az igazságügyi bizottság ülésén kedden, ahol a Migration Aid párttá alakulását vetette napirendre a bevándorlás miatt mindig nagyon aggódó Fidesz. Az ellenzékiek szerint viszont itt nem kéne megállni. Ők azzal mennének tovább a kormánypártnál, hogy feloszlatnának minden Soros-ösztöndíjas alapította pártot.

Fogjátok a kólát és a popcornt, itt az igazságügyi bizottság!

A Fideszre licitálna az ellenzék a Migration Aid ügyében – ez derült ki az Országgyűlés igazságügyi bizottságának keddi ülésén. Ennek előzménye, hogy a Fidesz a bizottság napirendjére vetette a Migration Aid párttá alakulásának ügyét, miután szerintük csak a bevándorlási különadó elkerülése miatt gondolkodik a szervezet pártalapításban. A Migration Aid a pártalapítási szándékának bejelentésekor egyébként valóban azzal érvelt: „pártot kell alapítani ahhoz, ha civilek emberségből segíteni akarnak rászoruló menekült embertársaikon”. A pártoknak ugyanis nem kell bevándorlási különadót fizetniük.

A Fidesz a bizottsági ülésen állásfoglalást kívánt elfogadtatni a bizottsággal az ügy kapcsán. Ebben az áll, hogy felkérik az Igazságügyi Minisztériumot, hogy a Pénzügyminisztérium és Belügyminisztérium bevonásával vizsgálja meg a hatályos szabályozást, és ha szükséges, kezdeményezzen módosítást azért, hogy a „bevándorláspárti” szervezetek a szabályoknak megfelelően járjanak el, és fizessenek bevándorlási különadót. Vagyis konkrétumok nincsenek, a bizottság a minisztériumokra tolta annak felelősségét, hogy borsot törjön a Migration Aid orra alá.

A vitában a jobbikos Apáti István azt nehezményezte, hogy a „hős honvédő” Fidesznek nem az a baja, hogy bevándorlási párt alakul, hanem csak az, hogy adót kerül el.

„Ne álljunk meg félúton!” – javasolta ezért Apáti a később szinte szállóigévé váló mondatot, aki szerint érdemes lenne fontolóra venni, hogy korábbi Soros-ösztöndíjasok alapíthatnak-e pártot. Apáti szerint nem szabadna, és „az ilyen személyek által alakított pártokat a törvény erejénél fogva meg kell szüntetni”.

Ennek alapján tehát az egykor Soros-ösztöndíjas Orbán Viktor sem lehetne Magyarország miniszterelnöke. Apáti ezzel a párbeszédes Szabó Tímea javaslatát vezette fel, ugyanis a képviselő ilyen tartalmú javaslatát is tárgyalta a bizottság kedden, de erről majd később.

„Engem nem érdekel a Migration Aid”

Szabó Tímea a Migration Aid ügyében arról beszélt, egy párt bejegyzéséről nem a politika dönt, hanem a független bíróság: „Nem is értem, hogy maguk mit csinálnak már megint, ez egy vicc.” Később arról is beszélt, nem érti, hogy a Fideszt miért zavarja, hogy a Migration Aid párttá alakul, majd megmérettetik magukat: „és akkor mi van?” „Engem nem érdekel a Migration Aid, azt csinálnak, amit akarnak” – tette hozzá.

A Fidesz Migration Aiddel kapcsolatos előterjesztéséről szólva elmondta: az ő tízéves fia is írhatta volna, olyan a színvonala.

De szerinte ha már tárgyalja a bizottság a kérdést, „ne álljunk meg félúton”, ha már Magyarország biztonsága az első és valóban a közel 90 éves Soros György a legnagyobb veszély, akkor az egykori Soros-ösztöndíjasok szerinte se tölthessenek be miniszterelnöki pozíciót.

Az ugyancsak jobbikos Varga-Damm Andrea is kérte, hogy „ne álljunk meg félúton”. Szerinte a Sargentini-jelentésben sok olyan megállapítás van, ami arra utal, hogy nagy a korrupció az országban. Ő ezért örül, hogy a Fidesz „szabadságharcot” folytat az adóelkerülés ellen, és tájékoztatást kér arról, hogy milyen offshore cégek segítették eddig az adóelkerülést.

A Migration Aid-ügy napirendre tűzését kezdeményező Czunyiné Bertalan Judit az ellenzéknek szóló válaszában arról beszélt, ha nem támogatják az állásfoglalást, azzal egyértelműen a „migránspárti” szervezetek mögé állnak. Szerinte nem lép túl a bizottság a hatáskörén az ügy tárgyalásával, mert feladatuk az is, hogy a jogsértő tevékenységekkel szemben megelőző módon lépjenek fel. Czunyiné egyébként rá is szólt az ellenzékiekre, hogy „tessék már egy kicsit komolyabban venni” a bevándorlás kérdését.

Az ülés kissé feszült hangulatban telt, egy ponton például a KDNP-s Vejkey Imre levezető elnök meg is vonta a szót Szabó Tímeától, aki éppen azt ecsetelte, hogy az Európai Parlamentben kétharmados többséggel elfogadott Sargentini-jelentés nem a bevándorlásról, hanem arról, hogy „önök korruptak és lopnak”.

A kormánypárti többségű bizottság végül elfogadta a fideszes állásfoglalást, úgyhogy törhetik a fejüket a minisztériumok, mit kezdjenek a Migration Aiddel. Az állásfoglalásra egyébként a Fidesznél radikálisabbnak feltűnni kívánó Jobbik is igent mondott, miközben támogatták Szabó Tímea sorosozó javaslatát is.

Soros-ösztöndíjas volt, maradhat?

Az igazságügyi bizottság keddi ülésének következő napirendi pontja a már említett javaslat volt azzal kapcsolatban, hogy aki valaha Soros-ösztöndíjas volt, mint mondjuk Orbán Viktor, az ne lehessen miniszterelnök.

A fideszes Bajkai István az előterjesztést „nyilvánvaló provokációnak” minősítette, amelynek szerinte semmi érdemi célja nincs, csak hogy a párbeszédes Szabó Tímea néhány hétig házaljon vele a sajtónál.

Egyébként is alkotmányos alapjog az, hogy valaki választható legyen köztisztségekre, fűzte hozzá.

Talán nem nagy meglepetés, de a bizottság nem fogadta el a javaslat tárgysorozatba vételét, így Orbán Viktornak nem kell izgulnia, Magyarország miniszterelnöke maradhat.

Mi történik még a parlamentben? Olvasd végig az Azonnalin! Arról pedig, hogy lesz-e egyáltalán valaki, aki be fogja fizetni a bevándorlási különadót, itt írtunk részletesen.

FOTÓ: Czunyiné Bertalan Judit / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek