Orbán magánrepülője csak egy gyenge kezdés

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2018.09.25. 10:40

Bannon feltűnése újabb elem, ami miatt a játékot már dupla vagy semminek hívják. Ezért folyamatosan fognak jönni az újabb és újabb botrányok, amelyek elsősorban nem nekünk szólnak, mert Orbán bukása továbbra sem érdeke senkinek.

Olvasom, hogy Európába jön Steve Bannon segíteni az európai alt-rightot. Ezzel lesznek bajok, mert az európai alt-right kicsit más, mint az amerikai alt-right. Például nem létezik. Az európai jobboldal sokkal differenciáltabb dolog, mint az amerikai, egyszerűen azért, mert a nation fogalma itt egy picit több variációban létezik, mint ott. Nem kell példákért messze menni, gondolom sokan emlékeznek arra, amikor a rendszerváltás hajnalán (na jó, kora reggelén) a fradisták kimentek Slovan-meccsre, és nem épp a nemzetközi szkinhed barátkozás történt ott, hanem a keményfiúk vérző orral jöttek haza. 

Akárcsak Amerikában, nálunk is hagyományosan jobboldalinak nevezik a gazdag bácsikat, akik piacpártiak, mármint pártolják az őket szponzoráló vállalatok piaci manővereit, a hagyományos értékek mellett állnak ki, és egészen a közelmúltig nem volt probléma abból, hogy mielőtt feleségül vettek egy úrilányt, volt egy kis egyetemi fogdosós múltjuk. Brett Kavanaugh alighanem fájdalommal veszi tudomásul a trend végét.

A jobboldal másik fele pedig az a társulat, aki különböző távolságból kacérkodik a fasizmussal, a nacionalista, de azért épp csak mainstream pártoktól le egészen a full nácikig. Ők azok, akik úgy érzik, hogy az elit jobboldal „kuck” lett (kuckold, az a pornóműfaj, amelyikben a férj alázatosan végignézi, hogy végigmennek a feleségén), és befeküdt a ballib eszméknek. És mivel ez tényleg így van, Amerikában sikerült is elég sok embert megszólítani, akinek elege lett a lecsúszó társadalmi rétegek helyett már kb. mindenkit képviselő baloldalból. 

Bannon ennek a mozgalomnak az egyik szellemi vezetője, de egyelőre nem látom, hogy fog ez működni Európában.

Amerikában sem működött, mert Bannont az első adandó alkalommal eltávolították a Fehér Ház közeléből is, mivel az olyan pragmatikus vezetők, mint Sztálin, Trump, Orbán, Merkel, Macron nem nagyon tűrik a túl hangos másodhegedűst.

Így a várt alt-right heaven helyett jött egy játszmázó elnök, és a minden eddiginél többet kavaró lobbisták, akik egy komplett gazdasági világháborút lobbiztak ki. 

Bannont meg átdobták Európába, mert

1. addig se otthon van, hogy egy nap aztán majd Jason Bourne-nal kelljen kinyíratni, mert épp kitalálta, hogy még tisztább elnök kell;

2. ahogy az amerikai politikát destabilizálta, majd destabilizálja az európait is, ami most épp elsődleges amerikai érdek. 


Erre kb. elég is lehet, ugyanis ha az amerikai alt-right kormányképtelen, akkor az európai meg egyenesen biztonsági kockázat.

Az eddig a hatalom közelébe került európai szélsőjobb pártokról kiderült, hogy tagjaik nagyrészt idióták (naná, különben nem dőlnének be a totálisan inkoherens eszméknek), akik nagyrészt arra is képtelenek, hogy normálisan megkössék a nyakkendőjüket, és nagyon hamar elmerülnek az önemésztő frakciózásban. 

Felmerül viszont a kérdés, hogy akkor a lengyel és magyar kormány az akkor most alt-right vagy nem? Mert az európai mainstream úgy van vele, hogy neki kb. mindegy Bannon mozgalma. Bár azért a bajor választási eredmény ilyen szempontból érdekes lesz. De úgy vannak vele, hogy tíz-húsz százalék elkerülhetetlen, és eddig mindegyik ilyen új-jobber belebukott abba, hogy gatyás parasztként elkezdte tömni magába a kanapészendvicseket a fogadáson. 

Viszont Orbánt és Kaczyńskit meg kell akadályozni abban, hogy

1. önállóskodjanak,

2. partnereket gyűjtsenek,

3. komoly bajt csináljanak.

Ezért aztán szép lassan fűtik a mozdonyt, ami az EP-választás kampányvonatát húzza. Intézményes fellépéssel kezdődött, és folytatódik is majd az újabb brüsszeli csapások sorozata. (A lengyelek is megkapták a magukét a héten, nem vagyunk egyedül a Sargentini-jelentéssel.) 

Ráadásul főleg Orbán kiváló kampánytéma, az ALDE gyakorlatilag a teljes kampányát felhúzza rá, kihasználva a Kelet-Európát egyébként is elérő nyugati lenézést. Közben elvégzi a piszkos munkát a nagy pártoknak. Ki van ez találva.

Orbán pedig azért kiváló kampánytéma, mert ellentétben Kaczyńskivel, nálunk látványos a kormány lopási metódusa. Semmilyen migráncsügyi válsághelyzettel nem lehet megmagyarázni azt, hogy az európai adófizetők pénzéből Orbán vett egy business-jetet. Nem kormánygépet, az van másutt is, hanem van egy csak meccsre meg a Riviérára járni. Kb. berlusconista tempó az is, ahogy egy yachton intézik az üzleti ügyeket, ahogy a horvátországi birtokokra kell lejárni kérni, mint a Corleone-családhoz Nevadába.

Nehéz megmagyarázni azt is, hogy az átlag magyarok kilencvenkilenc százalékának olvashatatlanul bonyolult cikk miatt letiltanak egy folyóiratot, és kirúgják a szerkesztőséget.

Persze az EU-t nem zavarta az utóbbi hat-nyolc évben, hogy Orbán egy maffiózó, de Bannonnal együtt már sok. Bannon feltűnése újabb elem, ami miatt a játékot már dupla vagy semminek hívják. Ezért azt gondolom, hogy a magánrepülő egy gyenge kezdés, folyamatosan fognak jönni az újabb és újabb botrányok, amelyek elsősorban nem nekünk szólnak, mert Orbán bukása továbbra sem érdeke senkinek. 

Most már egy mellékhatás, amelyet a láz csökkenése érdekében vállalnak. 

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán, lájkold be!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek