+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2018. szeptember 25. kedd, 08:11
Ugyan a magyar nőt megerőszakoló afgán menekült esete nagyon felháborította a fideszes Boldog Istvánt, aki ezért még kémiai kasztráció bevezetésének szükségességét emlegette, a képviselő hétfőig még nem adott be erre vonatkozó indítványt. Az ellenzék közül pedig továbbra is csak az eredeti ötletgazda, a Jobbik támogatná ennek bevezetését.
„Elfogni, kasztrálni és kitiltani azonnal!”

 

Így háborodott fel a fideszes Boldog István, miután nyilvánosságra került, hogy egy Magyarországon élő afgán menekült megerőszakolt egy magyar nőt. A kormánypárti képviselő később arról is beszámolt a Hír TV-nek, hogy azt, hogy a visszaeső pedofilokat, illetve szexuális bűnözőket kémiai úton kasztrálják, felvetette a Fidesz frakciójának és bízik abban, hogy elképzeléséből törvényjavaslat lesz. Igaz, parlamenti oldala szerint ebben a ciklusban eddig még nem nyújtott be egyetlen indítványt sem, így a kémiai kasztráció kérdése sincs jelenleg napirenden a parlamentben.

 

Hogy mi a Fidesz-frakció, illetve a KDNP álláspontja a kémiai kasztrációról, azt hiába szerette volna megtudni az Azonnali, nem kaptunk válaszokat a kormánypártoktól kérdéseinkre. Ugyanakkor az ötlet nem először merül fel, hiszen a Jobbik korábban már több alkalommal is benyújtott ilyen javaslatot a 2010-14-es, majd a 2014-18-as ciklusban is. A párt továbbra is kiáll az eljárás mellett, mert

 

a Jobbik szerint a „kémiai kasztrálás” valójában egy olyan gyógyszeres hormonkezelés, amely valóban érdemi segítséget és megoldást jelenthet a pedofil- és nemi erőszakot elkövetők bűnismétlésének megelőzésében.

 

Hozzátették: Európa számos országában ez egy teljesen természetes, bevett gyakorlat. „Boldog Istvánnak tehát többször lett volna lehetősége ezt támogatni, de minden alkalommal leszavazta” – írták az Azonnalinak.

 

„A Fidesz javaslata olyan »gumicsont«, mint például a halálbüntetés visszaállítása, ami nemcsak nemzetközi egyezményeket, szerződéseket sért, de az ország belső jogrendszerébe sem illeszkedik” – ezt már az MSZP válaszolta az Azonnali kérdésére. Úgy vélték, ezekkel a javaslatokkal a rezsim akkor szokott élni, amikor számára kedvezőtlen, káros hír lát napvilágot. „Ilyenből most is van elég: kivándorlási válság, betegellátási válság, közoktatási válság, és a magyar demokrácia válsága, amint ezt a kétharmados EP-döntés is mutatja. Mi ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk.”

 

A szocialistákhoz hasonlóan a Momentum sem támogatná az eljárást. „A kémiai kasztrálás nem megoldás a pedofília és a szexuális bűnözés problémájára, hiszen akár a gyerekpornó terjesztése, letöltése is ezek közé tartozik.” Ehelyett a párt úgy gondolja, hogy a prevencióra kell hangsúlyt helyezni, és a probléma súlyosságának hangsúlyozására és tudatosítására, mert sokszor a társadalom sem kellően elutasító ezekkel a bűncselekményekkel szemben. „Gondoljunk csak arra, amikor például kirívó öltözködéssel magyarázzák tetteiket az elkövetők." A másik liberális párt – a Liberálisok nevű – sem támogatja a javaslatot.

 

Korábban Lázár János – még Miniszterelnökséget vezető miniszterként – arról beszélt egy 2016-os kormányinfón: az EU területén nincs lehetőség bevezetni a pedofilok kémiai kasztrációját. A kérdés még egy tavalyi kormányinfón is téma volt, akkor

 

Lázár azt mondta, ő elképzelhetőnek tartaná ilyen büntetés alkalmazását személy szerint.

 

FOTÓ: Boldog István / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Dacian Cioloș lenne az első román, aki EP-csoportot vezet.

Egy, az egyházi tulajdonokat érintő törvénytervezet miatt háborognak a szerb ortodox egyházi vezetők és politikusok. Feszültség van Szerbia és Montenegró között.

A katalán függetlenségpártiak berágtak, mert nem ők adják Barcelona következő polgármesterét. Közben megszívathatják Pedro Sánchez miniszterelnököt is!

Még 3 napig lehet online szavazásra regisztrálni az előválasztásra. Részletek!

A volt román miniszterelnök korábbi uszító mondata éles ellentétben áll a szociáldemokrata EP-frakció értékeivel, mondta frakciótársa, Ujhelyi István az Azonnalinak.

A hét kérdése

Itt a nyár, itt a strandszezon, itt az idő elámulni azon, hogy hol tart még mindig a magyar gasztronómia. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A kilencvenedik. A pesti Duna-korzón, június 13-17. között.

A borzalmas név ellenére is érdemes újragondolni mindazt, amit erről az unalmasnak tűnő fajtáról tudni vélünk. Június 22.

A Piacok Napján az Erzsébet tér egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogy történt a rendszerváltás? Mit kell tudni a prágai gólemről? Milyen bosszúra készül az Álmok Fejedelme? Könyves Kálmán!

Valerij Pekar szerint az egész nyelvtörvényügy csak egy háborús ország átmeneti problémája. Interjú.

Amikor mi olyan speciálisnak érezzük magunkat, nem árt elmenni egy magát ugyanúgy meg- és feltalálni igyekvő másik volt szocialista fővárosba.

Ellenőriztük, mennyire vannak képben az emberek azzal, hogy kikre is lehet szavazni. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás