Mi történne, ha eltűnnének a szúnyogok?

2018.09.24. 18:55

Még a malária megfékezésével foglalkozó tudósok sem tudják a választ, ezért jövő hónaptól egy négy évig tartó kutatásba kezdenek.

Mi történne, ha eltűnnének a szúnyogok?

A biológiát sosem tanult afrikai falusiaktól, az ökológusokon át az ENSZ nagykövetekig mindenki azt kérdezi, hogy milyen következményei lennének annak, ha a szúnyogokat célba véve szüntetnék meg a maláriát – idézi az Atlantic Delphine Thizyt, a Target Malaria nevű non-profit szervezet munkatársát. A Bill Gates által támogatott kutatóközpont olyan genetikailag módosított szúnyogok kifejlesztésén dolgozik, amelyek képesek lehetnek kiszorítani az évente több százezer halálos áldozatot követelő betegség kórokozóit hordozó fajtákat.

A génmódosított szúnyogokra az előzetes becslések szerint is még legalább tíz évet kell várni, 

de a tudósok megalapozott választ akarnak adni a program környezeti hatásaival kapcsolatos aggodalmakra. Ezért is kezdenek bele egy négy évesre tervezett kutatásba a Target Malaria kutatói a Ghánai és az Oxfordi Egyetemen dolgozó kollégáikkal, mely az Anopheles gambiae nevű szúnyogfajta életciklusát és a természetben betöltött szerepét fogja vizsgálni.

A tudósok elsősorban arra keresik majd a választ, hogy mi történne, ha a maláriát hordozó több tucat szúnyogfajtából az embervért leginkább kedvelő Anopheles gambiae populációját sikerülne radikálisan visszaszorítani. 

A malária elleni harcban komoly eredmények számítana, ha a súlyos betegséget terjesztő szúnyogfajta egyedeinek száma jelentősen csökkenne, 

és a helyüket egy, a malária kórokozójától mentes szúnyogfajta venné át. A kutatás kitér majd arra is, hogy mennyire érintené az Anopheles gambiae-val táplálkozó állatokat, és a vérszívók által beporzott növényeket a szúnyogfajta populációjának esetleges visszaesése.

FOTÓ: Instagram / Liam Philipson

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek