+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. szeptember 24. hétfő, 20:45
Nagy a nyomás a NATO részéről, hogy az eddig rendelt 37 vadászgép nem elég. Több, mint két tucatnyi harci repülővel toldhatják meg a formálódó légiflottát.

Ank Bijleveld holland védelmi miniszter feloldotta az F-35-ös vadászgépek beszerzésével kapcsolatban korábban meghatározott költségvetési plafont, így nyitva áll az út, hogy az eddig megrendelt 37 harci repülőn túl újakat is beszerezzen a holland királyi légierő – írja a Defense News. Holland sajtóértesülésekre hivatkozva a védelmi ipari hírportál arról számolt be, hogy 

 

a teljes holland F-35-ös flotta mintegy 67 vadászgépből állhat majd a jövőben. 

 

Ez elég lenne négy légi század felállításához, és lehetővé tenné a jelenleg hasonló darabszámban szolgáló F-16-osok teljes cseréjét. Az előzetes tervek szerint  jövőre nyolc darab új F-35-ös érkezik a holland királyi légierő kötelékébe.

 

 

Dick Zandee, a Clingendael kutatóközpont védelempolitikai szakértője szerint a NATO nagy nyomást helyezett Hollandiára az újabb eszközbeszerzések érdekében. A még korántsem tökéletesre kifejlesztett ötödik generációs vadászgépekkel kapcsolatos kritikákat igyekeznek figyelmen kívül hagyni a holland döntéshozók, mondván 

 

az amerikaiak olyan hatalmas összegeket ölnek a projektbe, hogy az esetlegesen jelentkező problémákat biztos megoldják

 

– mutatott rá az elemző.

 

Az F-35-ösök kifejlesztésére irányuló program minden idők legköltségesebb katonai beruházása. A 11 ország részvételével zajló projekt már eddig is mintegy 400 milliárd dollárt emésztett fel, és a nagyüzemi sorozatgyártás még csak most fog elkezdődni. Jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a fejlesztéshez dollár százmilliókkal hozzájáruló Törökország azonban nem részesül majd a projekt eredményeiből. Az amerikai törvényhozás ugyanis vétót emelt az F-35-ösök törököknek történő értékesítésével kapcsolatban. A washingtoni döntéshozóknak nem tetszik, hogy a NATO-szövetséges Törökország csúcskategóriás orosz légvédelmi rakétarendszert vásárol.

 

FOTÓ: Hollandia védelmi minisztériuma

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás