+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. szeptember 24. hétfő, 20:45
Nagy a nyomás a NATO részéről, hogy az eddig rendelt 37 vadászgép nem elég. Több, mint két tucatnyi harci repülővel toldhatják meg a formálódó légiflottát.

Ank Bijleveld holland védelmi miniszter feloldotta az F-35-ös vadászgépek beszerzésével kapcsolatban korábban meghatározott költségvetési plafont, így nyitva áll az út, hogy az eddig megrendelt 37 harci repülőn túl újakat is beszerezzen a holland királyi légierő – írja a Defense News. Holland sajtóértesülésekre hivatkozva a védelmi ipari hírportál arról számolt be, hogy 

 

a teljes holland F-35-ös flotta mintegy 67 vadászgépből állhat majd a jövőben. 

 

Ez elég lenne négy légi század felállításához, és lehetővé tenné a jelenleg hasonló darabszámban szolgáló F-16-osok teljes cseréjét. Az előzetes tervek szerint  jövőre nyolc darab új F-35-ös érkezik a holland királyi légierő kötelékébe.

 

 

Dick Zandee, a Clingendael kutatóközpont védelempolitikai szakértője szerint a NATO nagy nyomást helyezett Hollandiára az újabb eszközbeszerzések érdekében. A még korántsem tökéletesre kifejlesztett ötödik generációs vadászgépekkel kapcsolatos kritikákat igyekeznek figyelmen kívül hagyni a holland döntéshozók, mondván 

 

az amerikaiak olyan hatalmas összegeket ölnek a projektbe, hogy az esetlegesen jelentkező problémákat biztos megoldják

 

– mutatott rá az elemző.

 

Az F-35-ösök kifejlesztésére irányuló program minden idők legköltségesebb katonai beruházása. A 11 ország részvételével zajló projekt már eddig is mintegy 400 milliárd dollárt emésztett fel, és a nagyüzemi sorozatgyártás még csak most fog elkezdődni. Jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a fejlesztéshez dollár százmilliókkal hozzájáruló Törökország azonban nem részesül majd a projekt eredményeiből. Az amerikai törvényhozás ugyanis vétót emelt az F-35-ösök törököknek történő értékesítésével kapcsolatban. A washingtoni döntéshozóknak nem tetszik, hogy a NATO-szövetséges Törökország csúcskategóriás orosz légvédelmi rakétarendszert vásárol.

 

FOTÓ: Hollandia védelmi minisztériuma

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A horvát rendőrség rendszeresen bántalmazott kiskorú menekülteket is, a horvát-szerb határnál pedig kínzókamrát tartott fenn.

Ami egyelőre biztos: megválasztják Donald Tuskot a Néppárt elnökének, és beszélni fognak fél Európa vezetői.

Pénteken ül össze az alakuló ülés után először a győri közgyűlés. De ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje?

A hat ország szerint a reformjavaslat megvalósítása nem lassíthatja Albánia és Észak-Macedónia felvételét.

Az ország ezzel szeretné megakadályozni, hogy a szélsőjobboldal kegyhelyévé váljon a 17. századi ház.

Ez a legmagasabb Európában: Franciaország három, Ausztria öt százalékos adót vezetett be idén, de készül a megoldás nemzetközi szinten is.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás