Hogy találd fel újra az egész civilizációt? Ez a könyv megmondja

Szerző: Pintér Bence
2018.09.22. 18:00

A rokkától a gőzgépig, a gombtól a számítógépig: Ryan North könyvéből megtudhatod, hogyan kell a nulláról felépíteni az egész civilizációt. Kétszázezer év kínkeserves emberi fejlődése ötszáz nagyon vicces oldalon.

Hogy találd fel újra az egész civilizációt? Ez a könyv megmondja

Oké, szóval tegyük fel, hogy valamilyen úton-módon visszajutottál a sötének hívott középkorba. Mondjuk ki: az emberek többségéhez képest marha okos vagy. Tudod, hogy a Föld kering a Nap körül, remélhetőleg azzal is tisztában vagy, hogy a Föld nem lapos; és mondjuk arról is van fogalmad, hogy ha hullaboncolás után mész szülést levezetni, akkor érdemes kezet mosni.

De azt tudod-e, hogyan kell patkót készíteni? Vagy gőzgépet?

Na ugye. Az egy dolog, hogy nehezen tudnánk számot adni az okostelefonunk mögött meghúzódó technológiák működési elvéről, a legtöbben valószínűleg a legegyszerűbb találmányok elmagyarázása közben is elakadnánk. Én is ilyen vagyok.

Ryan North új könyve, az angolul olvasható How to Invent Everything: A Survival Guide for the Stranded Time Traveler úgy indul, hogy beültél egy időgépbe, visszamentél valahova, de az időgép elromlott. Mivel azt sajnos biztos nem fogod tudni megjavítani, az ehhez adott gyári útmutató egy ennél egyszerűbb dolgot magyaráz el neked:

hogyan találd fel újra a civilizációt?

A könyv első oldalain egy hasznos flowchart segít meghatározni, hogy egyáltalán a földtörténet melyik korszakában vagy, olyan kérdésekkel, mint hogy kapsz-e levegőt, vagy hogy elsüllyedtél-e a forró lávában.

Ha szerencséd van, akkor egy olyan korszakban landoltál, amikor már vannak anatómiailag modern emberek. Innentől kezdődik ugyanis az a korszak, amikor a mai civilizációnak nevezett konstrukció legtöbb dolgát már fel tudod találni: minden le van írva hozzá a könyvben!

North fontossági sorrendben haladva először az alapvető technológiákat veszi sorra, mint a beszélt és írott nyelv, az arab számok, a tudományos módszer és a kalóriafelesleg fontossága; hogy aztán a mezőgazdaság alapvető fogásaitól kezdve a számítógépek építéséig végigvezessen a dolgokon.

Teszi mindezt iszonyatosan viccesen, hiszen mint a lábjegyzetekből megtudjuk, az útmutatót az időutazós cég (Chronotic Solutions) egyik alulfizetett munkatársa írja, aki ki van akadva a főnökére.

A könyv kivégzése után a legérdekesebb tanulság – amin a szerző szeret is élcelődni – hogy rengeteg olyan technológia és találmány van, amit bármikor fel lehetett volna találni a történelemben, de különböző okokból csak egészen későn, a legtöbb esetben az elmúlt kétszáz évben jutottunk el odáig, hogy tényleg feltaláljuk.

A természettudományok mellett pedig pár fejezet összegzi a fontosabb zenei és filozófiai tudnivalókat is – utóbbi például pacsikról szóló rövid mondatokban foglalja össze a főbb világvallások és filozófiai iskolák mondanivalóját. (Monoteizmus: Isten adott nekem egy pacsit. Ateizmus: adtam magamnak egy pacsit.)

Itt van a könyv egyik fő hiányossága is: kevés hangsúlyt fektet az egyéb tudományokra, pedig ha a múltban ragadok, lehet, nem árt tudni pár dolgot a gazdaságról, a társadalom működéséről és az emberi pszichológiáról, amennyiben rá akarok venni másokat, hogy működjenek velem együtt.

Bár ki tudja: lehet, hogy elég borzalmasan menő találmányokkal előrukkolni, hogy az emberek csodáljanak és kövessenek? Lehet, ahogy az is, hogy inkább megégetnek egy máglyán.

A How to Invent Everything tehát akkor is izgalmas és szórakoztató olvasmány, ha nem ragadtunk a múltban, de érdekel minket, hogy hogyan működnek a világ dolgai, és hogyan épülnek egymásra az egyes technológiák – mindezek mentén pedig elgondolkodhatunk azon, hogy milyen tényezők akadályozták a civilizáció fejlődését tízezer éveken át.

És azt is megtudjuk, hogy hogy kell patkót készíteni. Meg számítógépet. Kell több?

Könyves Kálmánnak rengeteg jó könyve van még. Mutatjuk!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek