Ki nézi le a választókat? Válasz Böcskei Balázsnak

2018.09.21. 10:21

Aki a jelenlegi választási gyakorlattal egyetért, vagy a választásokon történteket természetesnek, legitimnek tartja, az nézi le a választókat!

Tisztelt Böcskei Balázs!

A magam részéről biztosíthatom, hogy mindig nagy érdeklődéssel olvasom a politikai elemzők cikkeit, odafigyelek a nyilatkozataikra, mert érdekel. Kíváncsi vagyok, hogy amit mondunk, teszünk, mulasztunk vagy hibázunk, arról miként vélekednek a politikához „értők”.

Kérem ne vegye tiszteletlenségnek a soraim, de Ön több ponton óriási tévedésben van, esetleg a lakókörnyezete és szubjektív pártpreferenciája mondat magával akaratlanul is hazugságokat.

Cikkét azzal a felütéssel kezdi, hogy „a Simicska Lajossal üzleti-politikai koalícióra lépő Jobbik”. Ki kell ábrándítanom, nem volt semmiféle koalíció. Sem üzleti, sem politikai. De beszéljenek a tények. A statisztikák szerint a Hír TV-ben a „G-naptól” a választásokig a baloldali véleményformálók és a baloldalinak titulált pártok prominensei matematikailag is többen és többször szerepeltek, mint a Jobbik politikusai. Ez egyébként igaz Simicska teljes médiaportfóliójára.

Az ön szemében a látványos változás nyilván annak titulálható, hogy a Fidesz-irányítás alól felszabaduló csatorna elkezdett a szakmaiság szabályai szerint foglalkozni velünk és azokkal, akik vállalták a részvételt náluk.

Később Simicskáék tettek olyan nyilatkozatot, hogy a Jobbikra fognak szavazni. Mindkét eset független tőlünk. Ennyit a politikai koalícióról.

Akár hiszi, akár nem, de nem kaptunk áron alul egyetlen óriásplakát-felületet sem, vagy bármilyen más anyagi támogatást Simicskától. Nem a mi hibánk, hogy ön is megfeledkezik egy „apró részletről”: sokszor elmondtunk, hogy olyan szerződést kötöttünk a plakátcégekkel, amelynek lényege, hogy kizárólag azokat a felületeket vásároltuk meg, amelyekre senki nem jelentkezett az adott hónapban, így teljesen üresen maradtak volna, ahogy a kampányunk előtt: üresek is voltak.

Ez a magyarázata annak, hogy hónapról-hónapra más volt a plakátjaink darabszáma és más helyszínekre is kerültek ki. A sorai mögött húzódó „tiltott pártfinanszírozás” fideszes vádját pedig cáfolni fogjuk: hazai híján nemzetközi bíróságon – vagyis jogi elégtételt veszünk.

Ön szerint ha az LMP-hez hasonlóan a Fideszhez köthető cégektől vagy magától Mészáros Lőrinctől vásároljuk a villanyoszlopra szerelhető „elefántfülnek” nevezett plakátokat, akkor velük lennénk politikai-gazdasági koalícióban!?

Az nézi le a választókat, aki megveszi a szavazataikat

De inkább a valóban lényegi kritikájára térek! Szó sincs önfelmentésről, vagy arroganciáról. Aki ismer, az pontosan tudja, hogy számomra nem derogál a bocsánatkérés, sőt kifejezetten erénynek tartom még mások helyett is megtenni akár, de itt nem erről van szó. Sőt!

Azt állítom, hogy aki a jelenlegi választási gyakorlattal egyetért, vagy a választásokon történteket természetesnek, legitimnek tartja, az nézi le a választókat!

Most a Fidesz a csúcstartó, de 2010-ig ezt a pálmát az MSZP-SZDSZ vitte.

Az ön cikke és az én válaszaim között az a különbség, hogy ön nem állít kevesebbet, mint hogy mindenki tudatosan szavazott, én meg azt, hogy sokan épp ellenkezőleg. Amikor azt mondom, hogy van egy társadalmi réteg, akik arra sem képesek, hogy A vagy B véleményt képviseljenek, akkor azokról beszélek, akik rendszeresen távol maradnak minden voksolástól.

Ön ezt cáfolandó a magas részvételre hivatkozik. Valóban magas? Igen, egy korábbi még alacsonyabbhoz képest. De ha azt mondom, hogy a névjegyzékbe vett 8,3 millió választóból 5,7 millióan szavaztak, akkor már azt látjuk, hogy

a vélemény nélküli távolmaradók száma szinte eléri a Fidesz összeredményét.

Amikor azt állítom, hogy van egy másik, több százezer embert számláló társadalmi csoport, akik arra adják voksukat, aki többet ad zsebbe, akkor azokról beszélek, akiknek konkrétan megveszik a szavazatait. Kikre gondolok!? Tisztelet a kivételeknek, de alapvetően a kormányhazugságokkal fertőzött, egzisztenciálisan kiszolgáltatott csoportokra. Ilyen a cigányság jelentős része vagy a közmunkások egy része. A gazdasági függőség és egyéb félelmek okán persze további, de összességében nem elhanyagolható csoportokat is említhetnék. Őket a Fidesz-rezsim áldozatainak tartom, akiket föl kell szabadítani.

Tudatos pártválasztót nem sértenék, szavazzon bárkire. Sőt, kifejezetten azt szeretném, ha minden ember program, értékrend, ideológia, alkalmasság, stb. alapján választana.

Ön politikai elemzőként komolyan azt állítja, hogy 5,7 millióan tudatosan szavaztak április 8-án vagy bármely időközin!?

Járt már Budapesten kívül bárhol egy választás napján? Látott már élőben szervezett utaztatást és szavazatvásárlást?

Tapasztalta, ahogy az ordító csalásokat a tetten érő fotók, videók és nyilatkozatok ellenére is elutasítják a jogorvoslatot elvileg biztosítandó szervek?

Az ellenzék ezzel nehezen veheti fel a versenyt

Higgye el nekem, hogy nem csak Heves megye három körzetében, hanem a többi 103 választókerület jelentős részében is ez döntött sok-sok mandátumról a Fidesz javára. Ellenzéki párt ezzel a Fidesz számára minden tekintetben korlátlan erőforrással szemben aligha veheti fel a versenyt.

Én büszke vagyok a Jobbik politikai közösségére, mert a mindenkori kormánypártokkal ellentétben mi soha nem szállítottunk szervezetten semmilyen csoportot és soha nem próbáltunk szavazatokat vásárolni!

Tényleg mi néznénk le a választókat? Nem épp fordítva?

Tisztelt Böcskei Balázs! Egy szívességre kérném: szánjon néhány percet arra, hogy megnézze a napokban a tiszavasvári időközi polgármesterválasztáson rögzített felvételeket és a látottak tükrében gondolkodjon el az írásán!

Egy alig 13 000 lakosú város vezetőjéről nyolcszáz-kilencszáz szervezetten utaztatott, megvásárolt, zömében cigány ember döntött.

A város tíz körzetéből hetet megnyert a Jobbik által is támogatott független jelölt, de hiába, mert a három elveszített körzet egyikében egy hihetetlen mértékű, szürreális eredmény döntött el mindent. Mindez azért is volt lehetséges, mert a választásra jogosultak közel fele távolmaradt. Olyanok, akiknek a voksolás után már nyilván volt, van és lesz is véleménye.

Kedves Balázs! Higgye el, hogy senkit nem nézek le. Célom a vita, s hogy az érintett jelenségek minél kisebb arányt képviseljenek hazánkban. Nem hiszem, hogy sérteném a Fidesztől a DK-ig bárkire tudatosan szavazó választókat.

Hofi Géza szavaival: akinek nem inge, ne vegye magára! De akinek inge, az öltözködjön már fel!

Tisztelettel:

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője és országgyűlési képviselője

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek