A németek közel fele új választást szeretne

2018.09.21. 19:55

Nagy átalakulások várhatóak a német belpolitikában. Egy friss felmérés szerint a szélsőjobboldali AfD már megelőzte a szociáldemokratákat.

A németek közel fele új választást szeretne

A német polgárok 48 százaléka támogatná az előrehozott választást, melyet csak a lakosság kevesebb mint harmada (29 százalék) ellenez – derül ki a Bild megrendelésére készült kutatásból. A lassan 13 éve a német kancellári székben ülő Angela Merkel támogatottsága is jelentősen csökkent:  

a válaszadók mindössze 24 százaléka szeretné, hogy Merkel töltse be a kormányfői posztot egy új választást követően.

Azok aránya, akik a jelenlegi kancellár bukását akarják 56 százalékra tehető. A németek közel fele szerint a nagykoalíció kora is véget ért, de azt még mindig csak a válaszadók ötöde tartja valószínűnek, hogy az AfD a kormány közelébe kerüljön.

A bevándorlás és EU-ellenes szélsőjobboldali párt ugyanakkor, az Infratest dimap legfrissebb felmérése szerint, a szociáldemokratákat (SPD) megelőzve immár a második legnépszerűbb párttá lépett elő a CDU-CSU után. A  keresztény-demokrata párszövetség az 1997 óta készített felmérésék történetében egyéni mélypontnak számító 28 százalékot ért el.

Forrás: Infratest dimap

Az AfD mellett a liberális FDP-nek és a zöldeknek (Die Grünen) is sikerült erősödniük. A szélsőbaloldali Die Linke tartja pozícióit.

A szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer népszerűsége igencsak megszenvedte a Maaßen-ügyet. Az AfD vezetőivel kokettáló titkosszolgálati ex-vezető a CSU-s politikus tárcájánál kapott államtitkári pozíciót a botrány kitörését követően. A németek csupán 28 százaléka véli úgy, hogy Seehofer jól végzi munkáját, és ez az arány a keresztény-demokrata szavazók között is csak 3 százalékkal magasabb.

FOTÓ: Instagram / Thors-10

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek