A cseh miniszterelnök körmére nézne a Transparency International

2018.09.20. 10:09

A Transparency International nyílt levélben sürgette, hogy az Európai Bizottság vizsgálja ki Andrej Babiš cégeinek ügyét.

A cseh miniszterelnök körmére nézne a Transparency International

Megszegheti az összeférhetetlenségi szabályokat Andrej Babiš cseh miniszterelnök: a politikus ugyanis úgy dönthet az EU büdzséjéről, hogy közben az általa alapított cégek révén érdekelt lehet a költségvetés számára megfelelő alakításában – véli a cseh Transparency International. Erről levelet is írtak az Európai Bizottságnak, amelyben azt kérik, hogy vizsgálják ki az ügyet.

A cseh miniszterelnök által alapított cég, az Agrofert a cseh termőföldek egy jelentős részét birtokolják, és ezeknek a cégeknek komoly érdekei lehetnek a közös agrárpolitika reformja kapcsán felmerülő kérdésekben.

Babiš szerint a civil szervezetnek semmi bizonyítéka sincs, ő pedig betartja a törvényeket. Szerinte a levél csak egy ellene szervezett politikai támadás, amellyel a Transparency is része lett az ellene folyó kampánynak. A cseh miniszterelnök azt is elmondta, hogy szerinte a szervezet nem független, és vele ellenséges politikusoktól és szervezetektől kap pénzt.

A miniszterelnök szerint ő a törvények értelmében megvált a cégeitől, de a civil szervezet szerint a cégeket most birtokló alapítványok révén Babiš továbbra is valós kontrollt gyakorol az Agrofert felett; illetve tulajdonképpen bármikor visszavásárolhatja annak részvényeit. A Transparency úgy gondolja, hogy ezért Babiš megszegheti az összeférhetetlenségi szabályokat.

Az Agrofert komoly haszonélvezője volt az EU-s mezőgazdasági támogatásoknak,

a cseh kormány pedig most élesen kritizálja azokat a változtatásokat, amelyek elvonhatnak némi EU-s pénzt a nagyobb agrárcégektől. Ilyen Phil Hogan biztos javaslata, amely megállapítana egy plafont, amelynél többet az ilyen cégek nem kaphatnak, hogy több jusson a kisebb cégeknek.

NYITÓKÉP: Zetor.cz

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek