Nemsokára kiderül, mennyire fontosak a Fidesznek az oroszok

Szerző: Bakó Bea
2018.09.19. 13:54

Az oroszok hivatalos nemzetiségi státuszra pályáznak, és össze is gyűjtötték ehhez a szükséges ezer aláírást. Az MTA szerint nem igaz, hogy az orosz honos népcsoport lenne, de végső döntés csakis a parlament fideszes többségén múlik.

Nemsokára kiderül, mennyire fontosak a Fidesznek az oroszok

Még februárban adtak be a magyarországi oroszok egy kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottsághoz, miszerint szeretnék magukat honos nemzetiségként elismertetni. Ehhez négy hónap alatt kellett összegyűjteniük ezer aláírást magukat orosznak vallóktól (amit egyébként nem ellenőriznek, hiszen valakinek a belső meggyőződését nem is tudnák).

Ezt simán abszolválták, időközben elkészült az MTA szakvéleménye is, és a kezdeményezés miatt a jogorvoslati határidőben senki sem reklamált, így szerdán végül benyújtották a parlamentnek a kezdeményezést.

Az MTA egyébként a szakvéleményében azt írta, hogy a Magyarországon élő orosz kisebbség nem felel meg maradéktalanul a nemzetiségként való bejegyzés törvényi feltételeinek, mert bár megvannak a nyelv és a kultúra fenntartását szolgáló intézményeik,

a népcsoport száz év óta folyamatosan fennálló magyarországi jelenléte nem állapítható meg.

Az oroszok ugyanis a 20. század folyamán különféle migrációs hullámokban érkeztek.

A parlamentet nem köti az akadémia állásfoglalása, így most kiderül, mennyire hallgat a fideszes többség a kormány és a kormánymédia által mostanában amúgy is sokat támadott intézményre.

A parlamenti többség simán megteheti, hogy az akadémia véleménye ellenére is nemzetiségi státuszt ad az oroszoknak,

és akkor eljöhet a nap, hogy nem csak német, hanem orosz nyelvű felszólalásokat is hallhatunk majd a magyar parlamentben.

A legutóbbi emlékezetes nemzetiségi bejegyzési kezdeményezés egyébként a székelyeké. Az ő kezdeményezésük július közepe óta van a parlament előtt, és az MTA szintén negatív véleményt adott ügyükben, mondván: a székelyek a magyar nemzet szerves részei, és nem attól elkülönült kisebbség.

Az Azonnalinak korábban a Fidesz is úgy nyilatkozott: vagy jószándékű hülyeség a dolog, vagy román trükk, hiszen a román politika célja, hogy a székelyeket és a csángókat ne tekintsék magyaroknak. A kezdeményező Székelyek Világszövetségét vezető András Mihály viszont úgy nyilatkozott az Azonnalinak: öngyilkosság lenne bármelyik pártnak, ha nem ismernék el a székely kisebbséget.

A kérdés, hogy vajon változott-e a Fidesz véleménye a székelyek ügyében, és ha be is vállalják, hogy a székelyek kisebbségi státuszát elutasítsák, ugyanígy fognak-e eljárni az oroszokkal szemben? 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek