Nagy dobásra készül a Rammstein, ideje volt

Szerző: Petróczi Rafael
2018.09.19. 09:42

Zenekari és vegyes kórus kíséretében fog hatalmasat zúzni a német metálbanda új lemezén.

Nagy dobásra készül a Rammstein, ideje volt

Nem mindennapinak ígérkezik az ipari metál koronázatlan királya, a Rammstein visszatérő albuma. Visszatérésről pedig egyáltalán nem túlzás beszélni, tekintve, hogy a német banda legutóbbi stúdióalbuma már majdnem kilenc éves: a Liebe ist für alle da nevet viselő korong 2009. október 16-án jött ki. Azóta csupán a Made in Germany 1995-2011 válogatásalbumnak, valamint a tavaly kiadott, a saját nemében műremeknek számító Rammstein: Paris élő koncert DVD-ének örülhettek a rajongók.

Most azonban már biztosak lehetünk abban: igen, belátható időn belül jön az új, hetedik nagylemez! (Bár pontos időpontot egyelőre még nem tudni.) A szigorú, gépies gitárriffekkel és a tűpontos ritmusokkal operáló Rammstein Facebook-oldalán jelentette be

„Majdnem kész van! A zenekari és a kórusszekciót veszik fel most Minszkben a hetedik albumhoz!” 

Azaz a zenekar biztosan továbbviszi a dalok egy részében azt az epikus zenei vonalat, amit a 2001-es Mutter albumuk nyitószáma, a Mein Herz brennt képviselt először. 

Az, hogy az új korongra majdnem tíz évet kell várni, nem meglepő. Aki ismeri a bandát, tudja, hogy nem arról van szó, hogy az énekes Till Lindemann vezeti a több, mint húsz éve változatlan felállásban zenélő formációt. Sokkal inkább arról, hogy mind a hat tag egyenrangú, önálló személyiséggel, ötletekkel, elképzelésekkel – ami iszonyatosan megnehezíti olyan koncepciók kidolgozását, amibe mindenki bele tud egyezni. Ez fokozottan érvényes a lemezírásra. 

Mint azt tavalyi interjújában Richard Z. Krupse szólógitáros is elmondta az új album előkészületeiről: 

„Az elején nagyon ijesztő volt ismét stúdiózni, mert ez mindig egy nagy kihívás nekünk. (...) Két éve először kötöttünk egy alkut, hogy fókuszáljunk csupán öt új dalra, nyomás nélkül, csak kezdjünk neki! Most, két évvel később itt vagyunk huszonnyolc új dallal. (...)

Nem is tudtam elhinni, hogy valahogyan sikerült visszatalálnunk a Rammstein kezdeti időszakához, amikor mindannyian izgatottan vártuk a stúdiózást. Ez nagy szó, ha már húsz éve ugyanazokkal az arcokkal zenélsz együtt.”

Az eredményt minden bizonnyal még idén meghallgathatják a rajongók, és az igazán szerencsések a december 31-i, illetve a jövő év január 2-i mexikói koncerteken láthatják először, hogy a Rammstein milyen látványos pirotechnikai elemekkel teljesíti ki az új számokat. Addig pedig mindenki élvezheti a 2016-os, eddig egyetlen nyilvánosságra hozott tételt az új albumról, a Ramm4 című számot.

NYITÓKÉP: Rammstein / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek