Miért van minden női tévésnek ugyanolyan haja?

Szerző: Pintér Bence
2018.09.19. 19:40

Eddig fel sem tűnt, de most már mindenhol ezt fogod látni! Van rá magyarázat.

Miért van minden női tévésnek ugyanolyan haja?

Az áll és a kulcscsont közé érő, ott kissé befelé kunkorodó, de egyenes, általában szőke haj. Nem véletlen, hogy az amerikai televíziókban felbukkanó női tévébemondók, híradósok és beszélő fejek nagy részének ilyen, vagy ehhez hasonló haja van.

Neve is van, úgy hívják, hogy „anchor bob”, amit talán úgy lehetne lefordítani, hogy bemondóbubi.

Az InStyle cikke szerint a dolog lényege a következő: ezzel a hajjal a nők állítólag kicsit idősebbnek, kicsit komolyabbnak tűnnek, mint bármilyen másik hajjal. Az amerikai csatornák pedig gyakran akár szerződésben is kikötik, hogy milyen haja legyen a bemondóiknak; bár a legtöbb esetben inkább csak finom presszionálásról, javaslatról van szó.

Többek között Esther Katro mesélt erről a lapnak, akiről van egy ilyen előtte-utána fotó is:

Kutatás is készült a témáról, amelyben 400 amerikai női tévés haját vizsgálták meg. Mint kiderült, 95,8 százalékuknak van egyenes haja, kétharmaduk rövidre vagy középhosszúra vágatja a haját, felük pedig szőke volt. A cikk szerint azért alakult ki az uniform frizura, mert ez képviseli legjobban azt, amit egy női bemondónak a munkája mellett képviselnie kell: azt, hogy hogyan kell kinéznie egy nőnek.

Ehhez olyan haj kell, ami heteronormatív, nem túl szexi és kiszámítható. Trendi, de nem túl trendi. Csinos, de nem túl csinos.

A bemondóbubi tehát sok helyen elvárás, ami azt is jelenti, hogy a természetesen hullámos, illetve göndör hajú nőknek muszáj változtatniuk a kinézetükön; ez pedig akarva-akaratlanul is diszkriminatív a kisebbségi bemondókkal szemben. Egyikük úgy nyilatkozott a lapnak, hogy gyakorlatilag úgy kell megcsinálniuk a hajukat, mintha fehér nők lennének.

A helyzet azonban változik, manapság egyre több afrikai-amerikai női bemondó jelenik meg a képernyőn afro vagy rasztahajjal.

Itthon is hódít a bemondóbubi

Mint nyitóképünkön látszik, a bemondóbubi itthon is nagyon elterjedt, csatornától és a csatorna politikai hovatartozásától függtlenül. A fenti képen például balról jobbra Tóth Kriszta (Echo), Marsi Anikó (TV2), Krug Emília (ATV) és Dobos Marianne (Echo) látható.

De nem kellett vadásznunk a tévés frizurára itthon, egy sor női műsorvezető vagy most is hasonló fazont hord, vagy volt egy hosszabb periódus a karrierjében, amikor hordott ilyet.

Persze vannak kivételek is. A bemondóbubitól elütő, de még mindig rövid fazont képvisel például a Hír TV-től nemrég kirúgott Kálmán Olga, de hasonló frizurát szokhattunk meg a jelenleg az ATV-n műsort vezető Jakupcsek Gabriellától és Bombera Krisztinától, illetve a tévézéstől már visszavonult D. Tóth Krisztától.

Az RTL Klub híradósa, Erős Antónia is ezt a tábort erősítette sokáig, de most éppen a bemondóbubiban nyomul, egy kis természetellenesen vörös árnyalattal megspékvelve:

A hosszú haj sincs képviselet nélkül a hazai televíziózásban. A kormánypártivá váló Hír TV-éhez visszatérő Földi-Kovács Andrea, vagy az egykori ATV-s Mészáros Antónia például a súlyos bubilobbi hatására sem gyakran változtatott a hosszú haján:

Az InStyle cikkében megszólaló női műsorvezetők egyébként panaszkodtak rá, hogy férfi kollégáinknak bezzeg sokkal több mindent szabad: lehetnek kopaszok, lehet ősz a hajuk, sőt, még akár göndör is! Megnéztük, milyen lenne, ha a férfi tévéseknek is kötelező lenne a bemondóbubi: Gönczi Gábort (TV2), Szellő Istvánt (RTL Klub) és Sváby Andrást (ATV) csinosítottuk ki.

Szerintünk menő!

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek