Nem föltétlenül azért nem hiszik el az emberek, hogy a Föld kerek, mert hülyék

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.09.17. 19:45

Tudósok vizsgálták meg, miért hiszünk el hülyeségeket. És sokszor nem mi tehetünk róla.

Nem föltétlenül azért nem hiszik el az emberek, hogy a Föld kerek, mert hülyék

Ha az emberek nehezen hiszik el, hogy a Föld kerek, vagy, hogy a klímaváltozásért alapvetően ők maguk is felelősek, az nem azért van, mert ostobák, vagy mert nem tudnak logikusan gondolkodni. Alapvetően ennél bonyolultabb a történet.

Tudósok vizsgálták meg nemrég a valóságba vetett hit nehézségeinek okait, és arra jutottak, hogy a közösség reakciói legalább annyira fontosak ebben a képletben, mint a logikus gondolkodás hiánya: ha egy tettre vagy mondatra folyamatosan pozitív vagy negatív reakciók érkeznek, akkor ez nagyban meghatározza azt a viszonyt, ahogyan valaki saját tettei vagy mondatai valóságtartalmát felméri.

Tulajdonképpen olyan ez, mint egy spirál: minél többet adnak igazat, annál inkább érzed, hogy igazad van, és fordítva.

„Minél inkább hiszi valaki, hogy tud valamit – még ha nem is tudja – annál kevésbé kíváncsi a témával kapcsolatos más aspektusokra, és annál nehezebben fogja felismerni, hogy mennyire korlátozott a tudása – mondja Luis Marti, a Berkeley-i California Egyetem munkatársa, a kutatócsapat egyik tagja.

A vizsgálatban több mint ötszázan vettek részt: különböző színeket mutattak nekik, és meg kellett mondják, hogy az a szín daxxy-e. (A szót direkt a kísérletre találták ki).  

A tesztben résztvevőknek fogalma sem volt róla, hogy mi az a daxxy, de folyamatosan visszajelzéseket kaptak a válaszukra. Ugyanakkor megkérdezték azt is tőlük, hogy mennyire biztosak abban, hogy a mutatott szín daxxy, vagy nem daxxy.

Ha megerősítést kapott a válaszuk, annál biztosabbak voltak benne, hogy az a szín daxxy.

A csapat azt mondja, hogy a tanulás is így működik: minél inkább azt hiszi valaki, hogy nincs különbség aközött, hogy valamit tud, és aközött, hogy tudhat, annál kevésbé hajlandó a dolog részleteibe menni.

Marti azt mondja: a módszer akkor is működött, ha a kísérletben részt vállalóknak tizenkilencszer azt mondták, hogy tévednek a színnel kapcsolatban, de az utolsó öt esetben azt, hogy igazuk van. Eszerint tulajdonképpen a legfrissebb, sorozatos megerősítések okozzák leginkább azt, hogy elhiszünk valamit, vagy sem.

És akkor gondoljunk bele, hogy ha valaki a médiából folyamatosan visszahallja a saját elképzelését, vagy valaki másét, annak milyen hatásai lehetnek.

Amennyiben például valaki azt hiszi, hogy az oltások jók, de folyamatosan azt harsogná a tévé, hogy ezek veszélyesek, sokkal könnyebben elhinné, minden józan esze ellenére. Na és akkor a „migránsokról” ne is beszéljünk!

Mi a tanulság? Körülbelül annyi, hogy jobb ezeket a dolgokat mindenféle szempontból megvizsgálni. Nem éppen egy új, de megbízható igazság ez.

FOTÓ: medium.com

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek