Ezt megúsztuk, nem tör ki a nagy Gyurcsány vs. Erzsi macska háború

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.09.17. 17:48

Miért példálózott Gyurcsány macskával a Fidesz tudathasadása kapcsán? Az ország legismertebb macskájának szellemi atyját kérdeztük, magára vette-e.

Ezt megúsztuk, nem tör ki a nagy Gyurcsány vs. Erzsi macska háború

„Akinek téveszméi vannak, és Napóleonnak, macskának, vagy éppen Magyarországnak tekinti magát, azt a köz- és orvosi nyelv tudathasadásosnak hívja. Úgy látom, hogy ilyen tudathasadása van a magyar kormánynak: a magyar kormány Magyarországnak képzeli magát, gondolom, hogy kezeltetniük kellene magukat.” Ezekkel a mondatokkal kezdte hétfői felszólalását Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a parlamentben.

Gyurcsány nyilván arra utalt, hogy a kormány a kommunikációban azzal akarja a Sargentini-jelentés kapcsán a a saját felelősségét elfedni, hogy úgy állítja be az Európai Parlament által indított 7-es cikkelyes szankciós eljárást, mintha egész Magyarországot érné támadás. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője az Azonnalinak egyenesen azt bizonygatta, hogy Ujhelyi István és Gyurcsány Ferenc ellen is indult a hetes cikkelyes eljárás, hiszen ők is magyarok.

A volt miniszterelnök első mondatában a klasszikus példa mellett (miszerint sok őrült Napóleonnak képzeli magát), megütötte a fülünket a macska.

Miért is gondolná valaki magát pont macskának, Ferencünk csak nem valami félig burkolt utalást vitt itt véghez? És ha utalgat, vajon kire utalhat másra, mint a nemzet legismertebb macskájára, Erzsire?

Úgyhogy megkérdeztük Homonnay Gergőt, aki Erzsi szellemi atyja, vagy hogy kell ezt mondani. Ugyanis ha netán Erzsi magát hallaná ki ebből a hasonlatból, akkor a Tibi atya versus Fidesz, mém kontra politika háborúhoz hasonló balhé törne ki a magyar interneten. Másrészt meg valami súlyos ok kellett volna ahhoz, hogy egymásnak essen Erzsi és Gyurcsány, tekintve, hogy

áprilisban a macska teljes mellszőrösséggel állt ki a Demokratikus Koalíció pártelnöke mellett.

Erről azonban szó sincs, Homonnay ugyanis egyáltalán nem vette magára a macskázást: „Nem képzelem magam macskának, ahogy Saint-Exupéry sem képzelte magát kishercegnek. Aki írt vagy olvasott már valaha fikciót, annak nem fordul meg a fejében, hogy macskának képzelném magam” – mondta az Azonnalinak.
 

Annyit azért még hozzátett, hogy egyszerűbb lenne az élete macskaként. Napi 20 órát aludna, a kedvenc kajáját tálalnák fel többször:

„Mondjuk segget is nyalnék, és ez nem annyira szimpatikus – bár a sajátomat.”

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek