+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Böcskei Balázs
2018. szeptember 14. péntek, 18:28
Egyelőre úgy tűnik, hogy az Európai Néppárt nem gondolkodik a Fidesz kizárásában – főleg Orbán mellett a másik „bomlasztó”, Macron ambíciójának árnyékában.

Marad(hat)-e a Fidesz az Európai Néppártban? A szerdai európai parlamenti szavazás óta – és azt megelőzően éveken át – ez a kérdés volt az érdeklődés középpontjában, és egy darabig még ott is marad. Számos forgatókönyv lehetséges, szólnak érvek a bennmaradás- és kilépés (vagy kizárás) mellett és ellen is. Mint oly sokszor a politikában, most sem világos még, hogy „mit is akar mondani a szerző”, mi is a politikusok szándéka.

 

A helyzet bonyolultabb, minthogy azt csak Orbán vagy csak az Európai Néppárt szemszögéből nézzük.

 

Ha abból indulunk ki, hogy a Fidesznek jobbra tolódása után történetileg tekintve egy magidentitása az Európai Néppárt, mely mégiscsak Európa vezető, mérsékelt, kormányzóképességet és kormányzati pozíciókat tekintve számottevő jobboldali-konzervatív pártjait tömöríti magában; úgy például Marine Le Pen vagy Nigel Farage fémjelezte potenciális politikai szövetségesek – bármilyen formában is – nem éppen a kockázatminimalizáló stratégiát jelentenék. (Ehelyütt jelzem, hogy ez az írás nem tekinti relevánsnak az „Orbán szét akarja verni az Uniót” vagy „Orbán Putyin fegyvere az orosz befolyás növelésében” felütésű egyszeregyeket.).

 

A potens új populista, radikális jobboldali pártok kétségkívül megerősödtek, valóban felsértették azt a posztpolitikai konszenzust, amelyet a bal- és jobbközép hegemónia képzett az európai pártrendszerekben, viszont az ilyen pártok kormányra alig kerülnek.

 

Ennek következében talán helyesebb lenne – szemben a kormánypárti korszellemmeséléssel – inkább populista momentumról beszélni populista korszak helyett.

 

Kétségkívül a migrációs tematika elhozta ezen pártok erősödését, de ezek a pártok eléggé kitettek az európai válságkezelés módjának, úgyhogy könnyen recesszióba is kerülhetnek.

 

Emlékeztetőképpen: a mostanság Magyarországon talán legismertebb, annak idején értelmiségi pártként startoló, és az euró kivezetését szorgalmazó, fiskális fegyelmet abszolutizáló AfD útja a jelenleg mért tizenöt százalékig sem volt „evolutív”. Úgy kellett a pártnak a bevándorláskérdés, mint magyar pártoknak a stabil szervezet és a párttagság.

 

Valóban összeköti a Fidesz vélt potenciális szövetségeseit az elitellenesség – és minden, ami ezzel „Brüsszelre” vonatkozó megítéléssel jár –, de közpolitikai harmonizációról kevésbé beszélhetünk. Mindehhez társul, hogy e pártok olyannyira csak a nemzet(állam)i érdekeket képviselik, hogy az Európai Unión belüli egyenlőtlenségekből fakadó aktuális viták a körükben különösen élesek lennének, amint azoknak tényleg tétjük lenne.

 

Törékeny politikai koalíciókról beszélhetünk csak tehát.

 

Ezzel szemben amíg a magyar „illiberális” modell stabilitása az európai kohéziós politika függvénye is, addig az orbáni racionalitás szólhat inkább arról is, hogy – egy számára kívánatos EP-választási eredmény után – kedvező pozíciót tudjon befoglalni a Néppártban.

 

Az Európai Néppárt egysége – szemben a kormánypárti elemzők által hangoztatott véleménnyel – minden vita ellenére erősebb, mint feltételeznék. Hiszen bár populista az aktuális európai pillanat, és számos folyamat mutat arra, hogy ha nem is fullad ki az uniós projekt, de tartós marad a jelenlegi bizonytalanságokkal terhelt állapot; de egy felelős gondolkodás ilyenkor az egység gondolatát erősítheti.

 

Ezt példázta (szimbolikusan is persze) szerdán a néppártiak szavazási magatartása: a pártcsalád meghúzta saját határait.

 

A szavazás kapcsán felmerülő, a Fidesz-kizárására vonatkozó megnyilvánulások sem voltak általánosak és meggyőzőek. 
Mindez természetesen nem jelenti még azt, hogy a jövőben esetleg ne kéne számolni a Fidesz kizárásával vagy a néppárti tagságának felfüggesztésével, azonban egyelőre

 

úgy tűnik, hogy a Néppárt nem gondolkodik a Fidesz párt kizárásában – főleg Orbán mellett a másik „bomlasztó”, Macron ambíciójának árnyékában.

 

A kockázati tényező ma jóval több annál, minthogy egy populista jobboldali felívelés közepette a néppártiak is a rendezetlenség irányába tegyenek lépéseket.

 

Ugyanakkor a néppárti kockázatminimalizáló stratégia oda is vezethet, hogy lábon próbálják majd kihordani a Fidesz tőlük idegen populizmusa okozta betegséget (az Azonnali már latolgatta az esélyeket ezzel kapcsolatban). Bár ez kétségkívül megnehezíti a Fidesz ellen szavazó néppártiak EP-kampányát, de ez a kampány nem arról fog majd szólni, hogy a „Fidesz miatt kell magyarázkodniuk”, hanem hogy „otthon” a policy brief-ekben leírt szokásos jótanácsok elolvasását követően mobilizáló válaszokkal tudjanak élni a hazai populistákkal szemben.

 

A szerző az IDEA Intézet politikai elemzője

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tommy Robinson szerint a brilépés leghangosabb szószólója végső soron ugyanúgy egy milliomos tőzsdebróker, aki lenézi a melósokat.

Sok-sok gyerek születik, mi meg döntsük el, milyen Európában nőjenek fel. Erről szól a klip.

Mutatjuk 2019 Budapestjének valószínűleg legígéretesebb gyakornokságát: a miénket.

Az egyik román zsebtolvajokról tweetelt, a másik arról, hogy fél a fekete nőktől. Repülnek.

Az újonnan megválasztott ukrán elnöknek adták ki magukat, ezzel pedig a francia elnököt húzhatta csőbe egy orosz telefonbetyár-páros.

A hét kérdése

A Notre-Dame hétfői katasztrófája egész Európát megmozgatta. De vajon mi tudná összehozni a magyarokat?

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali összeültet vitázni pár ifjú politikust április 25-én az Aurórában. Regisztráljatok!

Működik-e az ökologikus vidékfejlesztés? Mit kéne csinálniuk az önkormányzatoknak? Konferencia április 26-án.

Bringázz április 28-án a Margitsziget és a Városliget között több száz másik emberrel!

Április 25–28. között a Millenáris Parkba ismét kivonulnak a kiadók, és sok szerző is ott lesz.

Hogyan teljesített az Európai Bizottság a luxemburgi Jean-Claude Juncker vezetése alatt? Április 29-én a Corvinus Egyetemen megtudhatod.

Ezt is szerettétek

György Péter a Notre-Dame-on kívül a legújabb trianoni emlékmű terveiről is beszélt az Azonnalinak. Interjú!

Mi történt a dél-balkáni országgal és a Magyarországon menedékjogban részesített Nikola Gruevszki pártjával?

Révész Máriusz kormánybiztos Azonnalinak tett ígérete szerint kátyúzni is fognak a pénzből!

Elmentünk egy kampányfórumra Újvidéken, mert most először szavazhatnak az EP-választáson a vajdasági magyarok. Riport!

Twitter megosztás Google+ megosztás