Ki és miért (nem) szavazta meg a 7-es cikket? Videó az EP-ből!

2018.09.13. 08:31

Esély a helyzet tisztázásra? Teljesen nagy katyvasz? Ideológiailag motivált vádak? Nem ítélet, vizsgálat? Az Azonnali főleg néppárti EP-képviselőket kérdezett Strasbourgban, hogyan szavaztak tegnap. Meglepő válaszokat kaptunk!

A Fidesszel egy pártcsaládban lévő néppárti EP-képviselők közül ugyan többen is azt mondták az Azonnalinak, hogy sok valótlanság van a Sargentini-jelentésben, de többségük mégis megszavazta a 7-es cikkelyes eljárás ez alapján történő megindítását. A magyar kormánypárt Néppártból való esetleges távozásáról szóló esetleges találgatásokat ugyanakkor még korainak tartják.

A Fidesznek még lesz lehetősége, hogy tisztázza az őket ért vádakat

– emelték ki a Néppárt Azonnali által megszólaltatott képviselői. Egyesek közülük kifejezetten örültek, hogy ezt követően már nem az Európai Parlamentnek, hanem az Európai Tanácsnak kell majd foglalkoznia a heves vitákat kiváltó jelentéssel.

Orbán Viktor mellett – kis túlzással – csak a szélsőjobb és a konzervatív kelet-európai politikusok álltak ki. Ők a nemzetállamok elleni támadásként értékelik a szavazás végeredményét.

FOTÓ: Európai Parlament / Geneviève Engel

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója
Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek