Nobel-díjat Orbánnak? Így reagált Európa a hetes cikk élesítésére

2018.09.12. 17:39

Míg a hetes cikkes szavazást követően az osztrákok közül van, aki kijelentette: nem Orbán, hanem Juncker Európájára van szükség, a holland szélsőjobboldal szerint Orbán Nobel-díjat érdemelne.

Nobel-díjat Orbánnak? Így reagált Európa a hetes cikk élesítésére

„Annyira büszke vagyok, hogy támogatja a Magyarországról szóló jelentésemet az Európai Parlament” – így örült Judith Sargentini Twitterén annak, hogy az EP-képviselők szerdán megszavazták a hetes cikkes eljárás megindítását Magyarországgal szemben. A hamarosan visszavonuló holland zöldpárti politikus – aki a szavazást követően szemmel láthatóan közel volt ahhoz, hogy elsírja magát örömében – azt is írta, az ügy persze elsősorban a magyar állampolgárok jogairól szól. Továbbá megköszönte kollégáinak, hogy kiálltak a demokrácia és a jogállamiság mellett, és felülemelkedtek a pártpolitikai érdekeiken.

Orbán Viktorral kapcsolatban Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét is kérdezték. Ő arról beszélt a Deutsche Wellének: már feladta, hogy érveljen a magyar miniszterelnöknek. Úgy vélte, nagy különbségek vannak közte és Orbán Viktor között annak ellenére is, hogy ugyanahhoz az európai pártcsaládhoz tartoznak. Juncker szerint ő állandóan magyarázta a magyar miniszterelnöknek, hogy a radikális retorikája nem segít sem neki, sem pedig Európának, mindhiába.

Tisztázni kell néhány kérdést

„Nem Orbán, hanem Juncker Európája a mi Európánk”

 – kommentálta a szavazás eredményét Othmar Karas, az ÖVP európai parlamenti delegációjának vezetője Twitteren, aki egyébként Juncker minden mondatával és céljával egyetért, amit az EB elnöke mai beszédében felvázolt. Karas szerint a hetes cikkes eljárás nem jelenti sem a Fidesz kizárását, sem pedig azt, hogy elítélnék az országot, de igenis tisztázni kell néhány kérdést.

Manfred Weber európai néppárti vezető még a szavazás előtt erősítette meg Twitteren: ő is a hetes cikk élesítését szorgalmazza. Mint írta, mindig is a hidak építése mellett volt, de tegnap semmilyen hajlandóságot nem látott a magyar miniszterelnök részéről arra, hogy lépéseket tegyen EU-s partnerei felé, és figyelembe vegye aggodalmaikat. Hangsúlyozta, a Néppárt folytatni kívánja a párbeszédet, de az európai értékek vitán felül állnak.

Az euroszkeptikus politikusokra számíthat Orbán

Az unió euroszkeptikus politikusai eközben kiálltak Orbán Viktor mellett. Nigel Farage brit politikus például úgy kommentálta közösségi oldalán az eredményt, hogy az Unió autoriter szorítása még erősebbé válik. A holland Geert Wilders például pedig azt írta Twitteren: hatalmas szégyen, ami történt. 

„Magyarország példa lehet az összes uniós ország számára, és Orbán Viktor hős, aki Nobel-díjat érdemel.”

Ezt azzal indokolta, hogy a magyar kormányfőnek volt mersze lezárni a határokat a muszlim szerencselovagok előtt és megvédeni a lakosokat a terrortól, valamint Orbán az, aki őrzi országa identitását. „Az EU egy csalás” – írta. Wilders tweetjét a „NEXIT” hashtaggel zárta, nem hagyva semmi kétséget afelől: szerinte Hollandiának is ki kéne lépnie az unióból.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek