Megosztja az olasz kormánypártokat a hetes cikkes szavazás

Szerző: Techet Péter
2018.09.12. 10:48

Kétfelé szavaznak a hetes cikkről döntő szavazáson az olasz kormánypártok EP-képviselői: a Liga Orbán Viktort támogatja, az Öt Csillag Mozgalom viszont megszavazza a Sargentini-jelentést.

Megosztja az olasz kormánypártokat a hetes cikkes szavazás

A szerdai szavazás megosztja az olasz politikát, sőt: magát a kormánykoalíciót is. A szélsőjobboldali Liga elnöke, Matteo Salvini olasz belügyminiszter (nyitóképünkön) ma kora reggel még egyszer megerősítette, hogy pártja EP-képviselői a Sargentini-jelentés ellen szavaznak, szerinte ugyanis „nem lehet bíróság elé állítani egész népeket és szabadon választott kormányokat”.

A Liga támogatása nem meglepő: az idegenellenes párt – amely stabilan vezeti az olasz népszerűségi listákat – a Nemzetek és Szabadság Európája frakció tagja, amelynek két másik tagja, az iszlámellenes holland Szabadság Pártja és az osztrák, EU-ellenes Szabadságpárt is pozitívan nyilatkozott Orbánról. Az olasz Matteo Salvini, a holland Geert Wilders és az osztrák Heinz-Christian Strache egyenesen a soraikba várja a Fideszt.

Wilders – amint azt pár napja a Corriere della Serának nyilatkozta – Orbánnal szeretne egy közös iszlámellenes listát az EP-választásokra.

Orbán mellett azonban olasz néppártiak is kiállnak. Amint arról többek között az Il Fatto Quotidiano napilap is beszámolt: Silvio Berlusconi, akinek Forza Italiája a Néppárt tagja, telefonon hívta fel Orbánt, hogy biztosítsa „barátságáról”. A Forza Italia tehát ugyan a római parlamentben Salvini ellenzékéhez tartozik, Salviniékkal közösen a Sargentini-jelentés ellen szavaz. A Néppártnak más olasz tagjai is vannak, nem csak forzások, az ő szavazatukról egyelőre semmit sem lehet tudni.

Tudni lehet viszont, hogy a legnagyobb kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom – noha az Orbán-imádó Nigel Farage frakciójában ül – megszavazza a Sargentini-jelentést.

A párt – amint azt szenátusi frakcióvezetőjük pár hete az Azonnalinak adott interjújában mondta – azt rója fel a magyar kormánynak, hogy nem szolidáris a többi európai országgal a menekültkérdésben, és csak pénzt es jogokat akar, de kötelességeket nem.

Az Öt Csillag nyilatkozatban jelentette ki: „a Sargentini-jelentés olyan tényeket tartalmaz, amelyeket nem lehet ignorálni". A populista párt többek között az Alkotmánybíróság elleni támadásokat és az „államigazgatásban burjánzó korrupciót” emeli ki. Mindazonáltal a grilloisták azt is kijelentik, hogy számukra

„Macron, Orbán, Juncker, Merkel – egykutya”.

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek