Az európai szocialista frakcióvezető: félrevezető Romániát Magyarországhoz hasonlítani

Szerző: Pintér Bence
2018.09.11. 09:49

Udo Bullmann szerint Románia nem Magyarország vagy Lengyelország, hiszen Romániában szerinte a kormánypárt nem ásta alá a demokrácia alapjait.

Az európai szocialista frakcióvezető: félrevezető Romániát Magyarországhoz hasonlítani

Mint arról egyszer már beszámoltunk, több szocialista EP-képviselőt is keresett az Azonnali az egy hónappal korábbi bukaresti tüntetések kapcsán, ahol eléggé elszabadultak a rendfenntartó erők. Azt kérdeztük tőlük, hogy szerintük ki kéne-e zárni a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének frakciójából, illetve az Európai Szocialisták Pártjából a PSD-t?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a szocialista képviselők szerint hogy viszonyul a PSD ügye a Magyarország elleni hetes cikkes eljáráshoz.

Választ akkor nem nagyon kaptunk senkitől a DK színeiben politizáló magyar Niedermüller Péteren kívül,

azóta azonban két újabb válasszal gazdagodtunk: egyrészt megtudtuk, hogy a PSD ügyével a szocialista frakción belül Kati Piri képviselőasszony foglalkozik, másrészt pedig kaptunk egy hosszabb kifejtést az ügy kapcsán Udo Bullmanntól, a képviselőcsoport frakcióvezetőjétől.

A kérdés azért is aktuális, mert a saját pártjával összevesző Cătălin Ivan EP-képviselő épp a minap kezdeményezte, hogy zárják ki a PSD-t a frakcióból.

Románia nem Magyarország

„Közelről követjük a romániai helyzetet. A közelmúlt bukaresti tüntetései felhívták a figyelmet az ország konfliktusos politikai dinamikáira. Biztosak vagyunk benne, hogy a román intézmények, illetve minden érintett szereplő visszafogja magát és az ország demokratikus eljárásainak és alkotmányos szabályainak megfelelően cselekszik” – írta az Azonnalinak Udo Bullmann.

A frakcióvezető azt is elmondta, hogy követik az igazságszolgáltatás reformját, amely szerinte megerősítette az ország korrupcióellenes rendszerét.

A frakcióvezető álláspontja az igazságszolgáltatási reformok ügyéven ellentétben áll az Európai Bizottság véleményével: a Bizottság elnöke és alelnöke, Jean-Claude Juncker és Frans Timmermans is figyelmeztette korábban a román kormányt az új törvénytervezet miatt, amely szerintük visszalépés a korrupció elleni harcban – van olyan pontja is, amely kifejezetten a PSD elnökének, Liviu Dragneának kedvez a jelenleg is folyó korrupciós perében.

Dragnea ráadásul folyamatosan támadja a román igazságszolgáltatást, amit szerinte „néhány szekus kezében van”, Klaus Johannis államelnök támogatása mellett – számolt be korábban a Krónika.

Bullmann szerint ennek ellenére Románia túl fog lépni a jelenlegi politikai felforduláson annak köszönhetően, hogy a demokrácia és a joguralom fontosságát senki sem kérdőjelezte meg, Romániának pedig szilárd alkotmányos rendszere van, amit a joguralomra alapoztak. Ezért aztán a frakcióvezető szerint

minden összevetés Magyarországgal vagy Lengyelországgal félrevezető, hiszen ezen országok kormányai úgy alakították át a jogrendszert, hogy ezzel aláássák a demokráciát.

Ezért indult Bullman szerint ezek ellen az országok ellen eljárás, de Románia esetében szerinte nem beszélhetünk a demokrácia és a joguralom elleni támadásról. Bár direktben tehát nem válaszolt az Azonnali kérdéseire, Bullmann azt implikálta, hogy nem tervezik kizárni a szocialisták frakciójából a PSD-t.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek