Alakul az Orbán-ellenes összefogás: együtt kampányolhat Macron és Verhofstadt

2018.09.10. 09:20

Guy Verhofstadt szerint összefoghat a jövő évi EP-választásra az En Marche és az ALDE, hogy megállítsák a nacionalistákat. Az En Marche vezetője szerint viszont még nem állnak készen erre.

Alakul az Orbán-ellenes összefogás: együtt kampányolhat Macron és Verhofstadt

Mozgásban van az európai politikai közélet: alakulgat valamiféle populista-szuverenista-nacionalista egyetértés a magyar miniszterelnök és például az olasz Matteo Salvini részvételével, most pedig színre léptek az ellenfelek is: összefoghat ugyanis Emmanuel Macron francia elnök és Guy Verhofstadt, az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) vezetője – írja a Politico a volt belga miniszterelnök nyilatkozata alapján.

Verhofstadt szerint Macron mozgalma, az En Marche és az ALDE együtt fog kampányolni jövőre, hogy Európa-párti alternatívát mutasson fel a nacionalistákkal szemben.

Verhofstadt egy francia lapnak arról beszélt: céljuk az, hogy egy komoly erőt képviselő csoportot hozzanak létre az Euórpai Parlamentben, ami megállíthatja a nacionalista hullámot. Az új, közös mozgalom neve Európai Generáció lehet, és októberben fogják megalapítani.

A Reuters azonban arról ír, hogy Christophe Castaner, az En Marche vezetője azt mondta nekik: még nem állnak készen a szövetségkötésre.

A manapság otthon nem túl népszerű francia elnök az elmúlt hetekben egyértelművé tette, hogy fő ellenfelének az Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter által képviselt populista, nacionalista politikát tartja. Szerinte ez az irányvonal szétszakítja Európát.

A hazai pártok közül egyébként a Momentum csatlakozna az ALDE frakciójához, ha bejutnának az Európai Parlamentbe jövőre.

Fekete-Győr András márciusban arról is beszélt az Azonnalinak, hogy a Néppárthoz is csatlakoznának, ha onnan kilépne a Fidesz, és harmadik opcióként Macron mozgalmát említette, ha a francia elnök új pártcsaládot alapítana az EP-ben. Az En Marche és az ALDE lehetséges fuzionálásával a Momentum elnökének majdnem minden kívánsága teljesült.

Alakulgat tehát az európai ügyek mentén szerveződő közös listák közül legalább egy, amelyet cikkében az Azonnali főmunkatársa, Techet Péter is javasolt. A populisták rendes összefogásához azonban még az is kéne, hogy a Fidesz elforduljon az Európai Néppárttól, vagy éppen a Néppárt forduljon el a Fidesztől.

FRISSÍTÉS: Korábban a cikk nem tartalmazta Christophe Castaner nyilatkozatát, amire egy kedves olvasónk hívta fel a figyelmünket.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek