Exit poll: nem volt nagy szélsőjobbos áttörés Svédországban

Szerző: Pintér Bence
2018.09.09. 20:28

A svéd közszolgálati rádió exit poll-adatai alapján a vártnál kicsivel jobban teljesítettek a kormányzó szociáldemokraták a vasárnapi svédországi választáson, de még így is öt százalékpontot gyengültek 2014-hez képest. A szélsőjobboldali Svéddemokraták hat százalékponttal teljesítettek jobban a 2014-es eredményüknél.

Exit poll: nem volt nagy szélsőjobbos áttörés Svédországban

Nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakulnak a svéd választás eredményei: a svéd közszolgálati rádió exit poll-adatai alapján a kormányzó szociáldemokraták 26,2 százalékos támogatottságot szereztek, míg a szélsőjobboldali Svéddemokraták a szavazatok 19,2 százalékát, a jobboldali Mérsékeltek 17,8 százalékát szerezték meg. A negyedik helyen fej-fej mellett áll a Baloldali Párt (9 százalék) és a Centrumpárt (8,9 százalék).

Az első adatok szerint a nagyobb pártok tehát 2014-hez képest gyengültek, a kisebbek pedig erősödtek, de a szélsőjobb hat százalékpontos növekedése mellett a szélsőbaloldali Baloldali Párt, a parasztpárt Centrumpárt és a Kereszténydemokrata Párt is tudott növekedni. Nagy kérdés, hogy a zöldpárt tényleg meglépi-e a 4 százalékos küszöböt (most 4,2 százalékon áll), mivel ha ez nem sikerül, akkor valószínűleg a jobboldali szövetség tud majd kormányt alakítani.

A közvélemény-kutatások átlagolt eredménye közel 25 százalékos támogatottságot jósolt a kormányon lévő, hagyományosan erős szocdemeknek, nagyjából 18 százalékot a jobboldali Mérsékelteknek, és 19 százalékot a szélsőjobboldali Svéddemokratáknak. A negyedik helyre a szocialista Baloldali Pártot (10 százalék), az ötödikre pedig a Centrumpárt (8 százalék) nevű parasztpártot várták, utóbbi alakulatról itt írtunk bővebben.

A 2014-es választásokon a Szociáldemokraták a szavazatok 31, a Mérsékeltek 23,3, a Svédemokraták pedig a 12,9 százalékát szerezték meg.

A várakozások tehát némileg megerősödő szélsőjobbal és a hagyományos centrumpártok gyengülésével számoltak, ez pedig nagyjából bejönni látszik.

Ha stimmelnek az exit poll adatai, a szociáldemokraták és a Mérsékeltek 2014-hez képest öt-öt százalékpontot rontottak, a szélsőjobb pedig 6 százalékot javított. A Svéddemokraták azért ennél nagyobb erősödésre számítottak, a jelentések szerint az eredményvárón ezért kicsit csalódottk is most: mérték őket 25 százalékra is.

A Baloldali Párt is erősödött, 2014-ben 5,7 százalékon álltak, most az exit poll szerint 9 százalékra jöttek fel. Erősödött a Centrumpárt is, ők 6,1 százalékról nőttek 8,9-re. De a Kereszténydemokraták is nőttek, ők, 4,6-ról nőttek 7,4- százalékra, ha stimmelnek a számok.

A kampány egyik fő témáját a bevándorlás adta, ez volt az a téma, amellyel a Svéddemokraták megerősödtek, de a helyi értékelések szerint legalább ilyen fontos szerep jutott a kampányban az egészségügy és az oktatás kérdésének is. Az is fontos tény, hogy egyes régiók egészen máshogy áltak hozzá a különböző kérdésekhez, északon a bevándorlás kevésbé volt például téma, a leszakadó régiók pedig előszeretettel szavaznak a szélsőjobbra.

Aki élőben szeretné követni az eredményeket, nézzen rá a Mércére, ahol percről percre tudósítás fut.

NYITÓMONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek