Weber: Orbán sem kedvezményt, sem különleges bánásmódot nem kap a Néppárttól

2018.09.08. 10:31

Az alapjogok és az alapértékek kérdésében nincs helye alkudozásnak az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó néppárti frakcióvezető szerint.

Weber: Orbán sem kedvezményt, sem különleges bánásmódot nem kap a Néppárttól

Az EU alapjogi chartájában lefektetett értékek vitán felül állnak, ezért szükség lenne arra, hogy EU-s szinten olyan új mechanizmusokról is szó essen, amelyek ezeket az értékeket garantálni képesek – mondta Manfred Weber, az Európai Parlament néppárti frakcióvezetője a Standardnak adott interjújában.

Weber úgy látja, hogy jelen pillanatban minden  hagyományos pártnak problémái vannak a populizmussal, amihez elég csak ránézni az európai politikai térképre.

„A döntő az, hogy nekünk, vezetőknek, világos üzenetet kell megfogalmaznunk: az alapjogok és alapértékek kérdésében nincs helye alkudozásnak. Ez a vörös vonal.”

Az interjúban szóba került a jövő heti 7-es cikkelyes szavazás. Elismerte, hogy Orbánt sokan kritizálják az Európai Néppárton belül, és a kialakult helyzetet a frakció jövő héten külön is megvitatja majd. Hozzátette azonban:

„Vannak olyan ügyek, amelyekben nincs helye manőverezésnek. Orbán sem kedvezményeket, sem különleges bánásmódot nem fog tőlünk kapni csak azért, mert tagja az Európai Néppártnak.”

Weber a bécsi napilapnak azt is elárulta, mit kellene szerinte Orbánnak tennie azért, hogy végül ne szavazzák meg az EP-ben a hetes cikkelyes eljárás megindítását Magyarország ellen: „Kompromisszumkésznek kell mutatkoznia.” A bajor politikus szerint a civil szervezetek külföldi finanszírozásának átláthatóságáról hozott törvény, valamint a felsőoktatási törvény CEU-t érintő módosításának ügye az a két pont, amelyekben ha Orbán jövő héten felvillantana egy megoldási javaslatot, továbbra is párbeszédképesnek mutatkozna.

„Szembesíteni fogjuk őt az álláspontunkkal, utána pedig eldöntjük, hogyan szavazunk” – utalt Weber arra, hogy a magyar miniszterelnök személyesen is részt vesz a Sargentini-jelentésről szóló keddi strasbourgi vitában. A kérdésre, miszerint egyáltalán tesz-e vajon új javaslatot Orbán, Weber azt mondta, ezt a magyar kormányfőnek kell eldöntenie.

Az interjúban a bajor CSU egyik legliberálisabb politikusának számító, mai napig egy 1300 lelkes bajorországi faluban élő, ott vasárnaponként a templomba aktívan eljáró Weber elejti azt is, ő mit ért kereszténydemokrácia alatt.

„A populisták a problémákat mindig csak leírni tudják. Mi, kereszténydemokraták ezzel szemben a problémák megoldásáért állunk ki.”

Hozzáteszi, az Európai Néppárt az a pártcsalád szeretne lenni a jövőben, amely új ötletekkel rukkol elő a kontinens számára, „szemben azokkal, akik csak félelmet keltenek.”

Weber arra is kitért, hogy az Európai Bizottság elnökeként igyekezne minél inkább bevonni az európai polgárokat a kontinens jövőjével kapcsolatos döntéshozatalba. Példaként említette, hogy meg akarja kérdezni az európaiakat, akarják-e Törökország csatlakozását a közösséghez.

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek