A moldáv elnök mindenkit nem kívánatos személynek nyilváníttatna, aki egyesülni akar valamelyik szomszéd országgal

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.09.06. 19:50

Pedig a lakosság 22 százaléka egyesülne Romániával.

A moldáv elnök mindenkit nem kívánatos személynek nyilváníttatna, aki egyesülni akar valamelyik szomszéd országgal

Igor Dodon moldáv elnök azt mondja, hogy persona non gratának kell nyilvánítani azokat, akik a Moldovai Köztársaság egyesülését propagálják egy más állammal, és amennyiben a szocialisták megnyerik a következő választásokat, ez meg is fog történni, ígérte be a politikus.

„Aki Moldova Köztársaság egyesülését kívánja egy másik állammal, akár Romániával, akár Oroszországgal, azt nem kívánatos személynek kell nyilvanítani” – mondta az N4 tévécsatornán az államfő.

Dodon itt erőteljesen üzent Traian Băsescu volt román államfőnek is, aki rendszeresen meg szokta említeni a két ország egyesülésének lehetőségét, és aki a Romániával való egyesülést propagáló Nemzeti Egység Párt tiszteletbeli elnöke is.

Băsescu 2014 óta beszél az egyesülésről, 2016-ban pedig letette a moldáv állampolgársági esküt is – Dodon szerint csalással szerzett állampolgárságot, és így az érvénytelen – Moldova bukaresti nagykövetségén. 

A beszélgetésből egyébként az nem derült ki, hogy Dodon mit csinálna azokkal a moldáv állampolgárokkal, akik esetleg szintén az egyesülést akarják. 2014-es mérések szerint az ország lakosságának 22 százaléka például akarja ezt. 

Erre az elnök annyit mondott, hogy az egyesülés ideológiáját törvénnyel kellene betiltani.
Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek