+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
Szerző: Veisz Szilárd
2018. szeptember 5. szerda, 11:10
Navracsics Tibor szerint az emberek túl sokat várnak az oktatási rendszerektől, miközben a szülők gyakran nem végzik rendesen a feladatukat. Az uniós biztos szerint a demokrácia művelt embereket igényel, az ideális Európát pedig a „határok nélküli Európa” kifejezés jellemzi legjobban. A magyar EU-biztos Bécsben beszélgetett Juliane Bogner-Strauß osztrák miniszterrel.

Hétfőn este csordultig megtelt a bécsi Európai Unió házának nagyterme, ahol Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, illetve az osztrák nő-, család- és ifjúsági miniszter, Juliane Bogner-Strauß beszélgetett az EU oktatáspolitikájáról és ifjúsági ügyeiől. 2018 második félévében Ausztria látja el az EU soros elnökségét, ezért mostanában gyakoriak az uniós vezetők látogatásai a császárvárosban.

 

Akik részt vesznek az Erasmusban, európainak érzik magukat

 

Mire jó az Erasmus-program? „Minden adat azt mutatja, hogy azok, akik részt vesznek az Erasmusban, európainak érzik magukat. A programban való részvétel arra tanít meg, hogy az európai identitás nem ellentétes más identitással, állampolgársággal. Az erős európai identitás valójában az európai identitások gazdagságának egyfajta kifejeződése” – mondta Navracsics Tibor. 

 

A tervek szerint a program költségvetése meg is duplázódhat a következő uniós finanszírozási ciklusban.

 

Jó lenne az Erasmust kiterjeszteni a fiatalabb korosztályokra is, viszont a tagállami oktatási rendszerek sokszínűsége miatt ez egyelőre nem lehetséges. Ezt ellensúlyozva dolgoznak az Európai Oktatási Terület (European Education Area) létrehozásán, mely közelebb hozná az egyes országok struktúráit. Ennek részeként például az egyes tagországok a jövőben kölcsönösen elismernék egymás érettségi bizonyítványait. 2025-re szeretnék elérni a nemzeti közoktatási rendszerek közötti együttműködést, amellyel az egyetemeken már megszokott bolognai rendszerhez hasonlóan lenne átjárható az európai közoktatás.

 

A két politikust arról is megkérdezték, hogy miért nem sikerült a már futó projekteket kiterjeszteni, az elért sikereket megtöbbszörözni, és még több emberhez eljuttatni a programokat? Példaként felhozva egy osztrák programot, mely politikai neveléssel kapcsolatos, Bogner-Strauß azzal védekezett, hogy ha a szülőknek nincs politikai érdeklődésük, akkor a gyereket sem nagyon lehet erre rávenni az iskolában.

 

Navracsics szerint túl sokat várunk az oktatási rendszerektől

 

„Azt várjuk a tanároktól, hogy neveljenek művelt, jó és felelősségteljes állampolgárokat a gyermekeinkből. De tradicionálisan a személyiségfejlődésért mindig is a családok voltak a felelősek.

 

Nekem mindig az az érzésem, hogy próbáljuk elhárítani a felelősséget a családoktól az intézményekre és olyanért okolni a tanárokat, ami a szülők feladata lenne.

 

Mostanában a szociális készségek minél jobb elsajátítására próbáljuk tanítani a fiatalokat: a csapatmunkára, az egyetértés elérésére, egy közösség tagjának lenni. Ezek alapvetően a család természetes produktumai lennének. A legjobb módja, hogy egy fiatalember munkaképessé váljon az, ha egy egészséges család egészséges tagja. És ez igaz a politikai oktatásra is. Ha a családok válságban vannak, akkor az oktatási rendszer nem tudja ellensúlyozni ezt” – mondta a biztos.

 

A kérdező ezzel vitatkozva megjegyezte, hogy a tanárok tudnak cselekedni, ha van megfelelő eszköz a kezükben. Nem várhatjuk el a szülöktől, hogy megtanítsák annak az Uniónak a működését, amit ők is alig értenek és ismernek. Ezért fontos, hogy az iskola segítsen nekik ebben. Egy fiatal osztrák aktivista panaszolta el, hogy míg sok ifjúsági kerekasztalnál kapnak szóbeli támogatást a politikusoktól, sokszor mégsem követi ezt semmilyen kézzelfogható cselekedet. Mit kéne tenni ahhoz, hogy a fiatalok hangja jobban hallható legyen a politikában?

 

A demokráciához művelt emberek kellenek

 

Az osztrák miniszterasszony kiemelte, hogy ő mindent megtesz azért, hogy az ifjúság hangja elérjen a nagypolitikába. Nemrég részt vett egy konferencián, ahol meghallgatta a fiatalok véleményét, és fontosnak tartja, hogy figyeljük az ifjúság felöl érkező véleményeket és kérdéseket. A magyar EU-biztos azzal kezdte, hogy a mai politikának egy nagy félreértése, hogy „szépeket kell mondani”. Szerinte a politika ott kezdődik, hogy a szép szavakat át tudjuk ültetni szép tettekké.

 

Majd a kérdező felé fordulva folytatta: „Sajnos a hatalmat nem adják, hanem meg kell szerezni. Szóval ne arra várjon, hogy tőlünk szerezzen hatalmat, vagy én adjak egy kicsit a zsebemből! Ez nem lenne túl hasznos. Fel kell építenie hálózatokat és csatornákat a döntéshozók befolyásolására, nyomást kell gyakorolnia rájuk és használnia kell a képviseleti demokrácia minden lehetőségét, hogy elérje a célját! Fontos, hogy cselekvő állampolgár legyen.

 

A demokrácia egy nagyon bonyolult politikai rendszer. Ez az egyetlen politikai rendszer az emberi történelem során, ami művelt embereket igényel.”

 

A beszélgetés végén résztvevők választottak egy szót, ami a legjobban jellemzi az általuk elképzelt ideális Európát.

 

Mindkét politikus a „határok nélküli Európára”-ra szavazott.

 

Zárásként Navracsics elmondta, hogy szerinte „kritikus időket élünk, de ahogy mondani szokták minden válság nem csak veszélyt, hanem egyben lehetőséget is hordoz”. Szerinte ha folytatni tudjuk az európai integrációt és erősíteni tudjuk az európai közösséget, akkor mire a mai ifjak kerülnek döntési pozíciókba, Európa egy nagyon sikeres és boldog kontinens lehet.

 

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

 

Hírszolgáltatás

A jövő évi EP-választásokra készülődvén pedig „kampány-főhadiszállásokat” is telepítene.

Brutális mianmari visszaélések, véres polgárháború Szíriában és a koreai rendezés ügye – ezeket a témákat sem kerülik meg.

Aaron Paul fogja alakítani a a Westworld harmadik évadának egyik központi karakterét.

Pozsonyban, Kassán és Besztercebányán is megmozdulások lesznek.

De még mennyire, hogy létezik. Mutatunk pár példát!

A hét kérdése

Maroš Šefčovič szlovák EU-biztos az európai szocialisták csúcsjelöltje akar lenni. De mi lenne, ha 2019-től egy szlovák vezetné az EU-t? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Premier előtt vetítik a cannes-i filmfesztiválon díjat nyerő magyar alkotást szeptember
24-től a Puskin moziban.

Krasznahorkai László új könyvét mutatják be szeptember 25-én.

A folk metálé lesz a főszerep szeptember 28-án a Barba Negrában: az orosz Arkona és a magyar Dalriada lép színpadra.

Az ellenzékiség három arca, illetve a zene és a politikai vezetés kapcsolata is szóba fog kerülni szeptember 28-án.

Hivatalos előzményregényt kapott Bram Stoker Drakulája! Bemutató szeptember 29-én.

Ezt is szerettétek

Deutsch Tamás az Azonnalinak mindent megmagyaráz!

Eddig fel sem tűnt, de most már mindenhol ezt fogod látni!

Esély a helyzet tisztázására? Nagy katyvasz? Ideológiailag motivált vádak? EP-képviselők a Sargentini-jelentésről.

Mi lenne, ha megtámadnának minket nyugatról? Az Azonnali játékelméleti kalandozása.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás