Nagyon rezeg a bolgár kománykoalíció

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.09.04. 21:02

A kormányon levő szélsőjobb megsértődött, mert a miniszterelnök kirúgott három, egyébként a saját pártjából való minisztert, és erről nem tárgyalt velük.

Nagyon rezeg a bolgár kománykoalíció

A bolgár kormánykoalíciót súlyosan megrázta három miniszter lemondatása, miután Bojko Boriszov miniszterelnök a kormánykoalíciós partnerek, azaz a szélsőjobb pártokat tömörítő Egyesült Hazafiak pártszövetség megkérdezése nélkül menesztette őket, és emiatt Valerij Szimejonov, az EH vezetője súlyosan kritizálni kezdte őt – írja a Novinite hírügynökség,

A koalíció történetében nem ez az első alkalom, hogy Szimejonov elégedetlen a partnerpárttal, de ezúttal ultimátumot adott Boriszovnak, hogy megváltoztassa a koalíció működési módját, és elkezdjen átláthatóbb döntéseket hozni.
 

Augusztus 31-én a miniszterelnök kérte Valentin Radev belügyminiszter, Ivaylo Moskovszkij közlekedési miniszter és Nikolaj Nankov regionális fejlesztésekért felelős miniszter lemondását, amit ők el is fogadtak, miután egy 17 áldozatot követő buszbaleset történt, ami a miniszterelnök szerint elkerülhető lett volna, amennyiben jól végzik el az útszakasz kivitelezését az illetékesek.

Bár mindhárom menesztett miniszter a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt tagjai voltak, az Egyesült Hazafiak vezetője szerette volna, ha őket is bevonják az ilyen kaliberű döntésekbe.

Szimejonov szeptember 2-án adott ki közleményt, amelyben nehezményezte Boriszov döntését, és a kormánykoalíció felbontásával fenyegetett, aztán egy napra rá kiadott egy másikat, amiben ultimátumot adott a koalíciós partnerének.

Bár most az Egyesült Hazafiak vezetője a koalíció felbontását lebegteti, megtörténhet,

hogy előbb az ő koalíciójuk bomlik fel, és ez ugyanúgy kormányválságot idéz majd elő. 

A választásokon 9,2 százalékot megszerző pártszövetségben ugyanis gyakran szembemegy egymással a Bolgár Nemzeti Mozgalom és az Ataka, maga Szimejonov is többször nyilatkozta, hogy nem hiszi, hogy a szövetség kihúzza a ciklus végéig. 

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek