Drámai népességfogyást jósol a régiónknak és benne Magyarországnak az ENSZ

2018.09.04. 12:35

Sokan emigrálnak, szigorúak a bevándorlási szabályok és alacsonyak a születési ráták. Akár 1,5 millió ember is eltűnhet Magyarországról 2050-re.

Drámai népességfogyást jósol a régiónknak és benne Magyarországnak az ENSZ

A világ egyik leggyorsabban csökkenő népessége lehet a közép-európai régióé, ha valóra válik az ENSZ előrejelzése – írja a Kafkadesk. Eszerint a négy visegrádi ország – vagyis Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország – lakossága 13 százalékkal csökkenhet 2050-re. 

Vagyis míg 2017-ben hozzávetőlegesen 64 millió embert élt a visegrádi régióban, ez bő harminc év múlva 55 millióra csökkenhet.

Ez azt jelenti, hogy a demográfiai csökkenése mértéke szinte olyan nagy lehet, mintha teljesen eltűnne Magyarország lakossága.

A V4-országok közül egyébként várhatóan éppen hazánkban lesz legnagyobb a népességcsökkenés, 1,5 milliónyi lakos tűnhet el, ami 15 százalékos veszteséget jelent. Lengyelországból a lakosság 14, Szlovákiából a 10, Csehországból pedig az 5,5 százaléka tűnhet el. 
Ehhez hasonlóan Bulgária is elvesztheti jelenlegi lakossága 28, Románia pedig 22 százalékát. 

Az ENSZ előrejelzése szerint Európa az egyetlen régió a bolygón, ahol népességcsökkenés várható 2050-re.

A legsérülékenyebb régiók azért a közép-keletiek, mert sokan emigrálnak, szigorúak a bevándorlási szabályok és alacsonyak a születési ráták.

A hazai népességfogyás megállítására nemrég Dúró Dóra, a Jobbikból kiszakadt Mi Hazánk Mozgalom politikusa adott be egy javaslatot, mely kötelezővé tenné az abortusz előtt álló nőknek, hogy meghallgassák a babák szívhangját. A pártok ezt nem fogadták osztatlan lelkesedéssel

FOTÓ: Bodnár Boglárka / MTI

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek