„Német iszlámra” van szükség Berlin szerint

2018.09.04. 14:11

A szövetségi belügyminisztérium gátat szabna annak, hogy külföldről befolyásolják a németországi muszlimokat.

„Német iszlámra” van szükség Berlin szerint

A jövőben jóval határozottabban fog fellépni a német belügyi tárca a helyi muszlim közösségek külföldi befolyásolása ellen, mondta Markus Kerber, a minisztérium államtitkára a Tagesspiegelnek adott interjújában.

„Túl sokáig néztük, hogy külföldről mondják meg a német muszlimoknak, hogy hogyan éljék meg a vallásukat”

– fogalmazott az államtitkár. Kerber kijelentette, hogy mivel nekik is itt van a hazájuk, még inkább támogatni fogják a németországi muszlimokat az öntudatuk megerősítésében. Ennek érdekében elsősorban a párbeszéd előmozdítására fognak koncentrálni, és bátorítani fogják a helyi muszlim közösségeket arra, hogy vitát folytassanak a „német iszlámról”. Újjáélesztenék a Német Iszlám Konferenciát is, melynek 2006-os létrehozásában Markus Kreber is részt vett.

A német iszlám, és eleve az európai iszlám nem új ötlet, a számos már most is működő németországi iszlamológiai tanszéknek régóta ad témát, milyen is lehetne ez. Frankfurtban 2016-ban nagyszabású konferenciát rendeztek erről, ahol az ugyan szír származású, de Németországban felnőtt Bassam Tibi, az iszlamológia egyik atyja öt szükséges alapfeltételt nevezett meg az európai iszlámhoz. Ezek a következők:

1. az állam és egyház szétválasztása szekuláris alapon;

2. a demokrácia és a népszuverenitás elfogadása (vagyis annak beismerése, hogy nem Allah dönthet csak, hanem a nép is);

3. tolerancia más vallásokkal és más iszlám közösségekkel kapcsolatban;

4. a vallások közötti pluralizmus elfogadása;

5. az emberi jogok tiszteletben tartása.

A török állam komoly befolyással rendelkezik Németországban

Az irányváltás újból elmélyítheti a Berlin és Ankara közötti – az utóbbi időben egyébként mérséklődő – konfliktust. A török kormány hagyományosan igyekszik szoros kapcsolatot ápolni a Németországban élő 3,5-4 milliós török kisebbséggel. Ez pedig már a közelmúltban is komoly diplomáciai összetűzésekhez vezetett a bilaterális viszonyban. 

A törökországi választások előtt a török politikusok szinte menetrendszerűen kampányolnak a diaszpórában. A török államforma megváltoztatásáról szóló referendum előtt több európai országban is betiltották a török politikusok nyilvános fellépését, diplomáciai feszültségeket okozva.

Nyáron a török kormány melletti tömegtüntetések egyik biztosítójaként is tevékenykedő „Osmanen Germania” nevű bokszklub működését is betiltotta a német belügy az egyesület jogellenes tevékenységekre és bűncselekmények elkövetésére irányuló céljaira hivatkozva. A közel 400 tagot számláló csoport prominensei az általuk elkövetett erőszakos bűncselekmények miatt, ismert személyeknek számítanak a hatóságok előtt. Az „Osmanen Germania” azonban jóval több egy sima bűnszervezetnél, ugyanis a török állam legfelsőbb köreinek támogatását élvezi a német elhárítás információi szerint.

Ankara ugyanakkor elsősorban a vallási intézményrendszeren keresztül igyekszik erős befolyást gyakorolni a németországi törökökre. A török állam által finanszírozott Török-Iszlám Unió a Vallási Intézményekért (DİTİB) nevű szervezet közel ezer mecsetet tart fent Németországban.

Az ezekben dolgozó imámok hivatalosan török köztisztviselőknek számítanak, és törökországi képzést követően küldik őket Németországba.

Az ilyen szintű beágyazottság páratlan befolyást tesz lehetővé a török állam számára. A DİTİB-et azonban nem csak a török hívők tömegeinek elérére használják fel. Idén áprilisban kémbotrány rázta meg Németországot, miután kiderült, hogy török hírszerzők a vallási szervezet fedésében próbáltak meg információkat gyűjteni a két évvel ezelőtti puccskísérlet megszervezésével vádolt hitszónok, Fethullah Gülen követőiről.

Szakértők szerint a tavasszal elfogott kémeken kívül a törökök több ezer főt számláló hírszerző-hálózatot építettek ki Németországban.

Recep Tayyip Erdoğan török államfő szeptember 28-án érkezik állami látogatásra Németországba. A megbeszéléseken vélhetően kikerülhetetlen téma lesz a „német iszlám” és az ehhez való török viszonyulás.

FOTÓ: Instagram / @voistanbul

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek