Orbán lesz Bannon új Trumpja

Szerző: Pintér Bence
2018.09.03. 10:38

Miért jó az európai szélsőjobbnak, ha összefognak Steve Bannonnal?

Orbán lesz Bannon új Trumpja

Jövőre választ Európa: egyre több országban erősödnek az EU-ellenes, szélsőjobboldali pártok, az elitellenes irányzatnak pedig informális vezetője is lett a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor személyében. Orbán mellé pedig felsorakozni látszik Donald Trump volt tanácsadója, a Breitbart nevő szélsőjobboldali portál volt főnöke, az amerikai Steve Bannon, aki egyesíteni szeretné az európai szélsőjobbot.

De miért lenne ez jó az európaiaknak?

„Trump előtti Trump”

„Ha valahol tűz vagy robbanás van, Steve biztos a környéken van egy gyufával” – ezzel a felütéssel indul Ivan Krastev bolgár politológus cikke a New York Times-ban, amely ezt a témakört járja körül.

Krastev szerint Bannon és Orbán céljai egyeznek, ráadásul az amerikai ideológus kifejezetten csodálja Orbánt, akit a „Trump előtti Trumpnak” nevezett. A bolgár politológus szerint mindketten küldetéstudatosak, mindketten fontosnak tartják a kultúrharcot, és mindketten magabiztosak és ambíciózusak.

„Ami igazán összehozza Bannont és Orbánt, az nem csak az, hogy az Európai Uniót elpusztítandó ellenségnek tartják, hanem az is, hogy hisznek benne: a populista lázadás válhat kulturális forradalommá, sőt: azzá kell válnia” – írja Krastev.

Taktikai okok

Krastev szerint Orbánnak azonban nem csupán a céljai, a motivációi és a módszerei egyeznek Bannonnal, hanem taktikai okokból is jól jön nekik az USA-ból érkező támogatás:

1. Bannon segítségével Orbán meggyőzheti a nyugati szélsőjobboldali pártokat, hogy semmi probléma nincs azzal, ha egy kis kelet-európai ország miniszterelnöke lesz a mozgalom vezetője, avagy Bannon megkoronázhatja Orbánt, mint Trump elnök támogatottját.

2. Bannon jelenléte segíthet az európai szélsőjobbnak abban, hogy ne Oroszország és Vlagyimir Putyin ügynökeinek tűnjenek, amikor az EU-ra támadnak. Jobban hangzik, hogyha egy amerikai radikálistól kapnak ehhez támogatást, mintha Moszkvából.

3. Bannon tapasztalata a fősodratú média elleni háborúban nagy hasznára lehet a szélsőjobbnak.

4. Végül pedig Bannon segíthet meggyőzni a választókat, hogy csak a szélsőjobb érti meg igazán a migrációs fenyegetést.

Mission impossible?

A bolgár politológus szerint mindettől függetlenül rendkívül ambíciózus cél az európai szélsőjobb összefogása, hiszen bár nagy vonalakban egyetértenek ezek a pártok például az EU-ellenesség, a migráció vagy a melegházasság ügyében, a konkrét szakpolitikai döntésekben egészen más elképzeléseik vannak.

Ráadásul már a német AfD és a francia Nemzeti Gyűlés (korábban: Nemzeti Front) vezetői is elhatárolódtak Bannon elképzelésétől.

Krastev arról is ír, hogy a jövő évi EP-választás nem biztos, hogy a szélsőjobb áttörését fogja hozni, mivel a különféle EU-ellenes populista pártokkal szemben szerveződni látszanak EU-párti mozgalmak.

„Ha Orbán Bannon startégiájához köti a jövőjét, tanácsos visszaemlékeznie, hogy Bannon nem mindig nyer” – emlékeztet a politológus, felemlegetve az alabamai kormányzóválasztást, amit elvesztett Trump jelöltje, Roy Moore. Az pedig nem valószínű, hogy Bannon jobban ismeri az európai viszonyokat, mint az USA déli államaiét.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek