Nem mindenkinek tetszik a határok átrajzolása Koszovóban

2018.09.03. 15:07

Veszélyes kalandba kezdett Hashim Thaçi koszovói elnök az ellenzék szerint.

Nem mindenkinek tetszik a határok átrajzolása Koszovóban

Egy parlamenti határozat elfogadtatásával igyekszik megakadályozni a koszovói ellenzék, hogy a Szerbiával való megállapodásra törekvő államfő pénteki brüsszeli találkozója sikert érjen el, írja a Der Standard. 

Thaçi csak félig Koszovó, míg a másik részben inkább Szerbia elnöke, 

kritizálta az államfőt Albin Kurti, a koszovói ellenzék egyik prominens alakja.

Hashim Thaçi szeptember 7-én fog találkozni szerb kollégájával, Aleksandar Vučić-csal és Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, hogy tárgyalásokat folytassanak a szerb-koszovói határkorrekció kérdéséről. A két ország közötti vitás viszony rendezése az elmúlt hónapokban vált igazán prioritássá, mint ahogy arról korábban az Azonnali is beszámolt. A Der Standard szerzője szerint ebben nagy szerepet játszik a Trump-adminisztráció nyomása.

Az európai országok éveken keresztül hallani sem akartak az etnikai alapon történő területcseréről, mely a félelmek alapján kinyithatná Pandora szelencéjét a térségben. Németország és Ausztria most is idegenkedik ettől, ám Mogherini ennek ellenére is úgy tűnik, hogy a határkorrekciós kiegyezést egyengeti, mellyel szemben számos szerb és koszovói civil szervezet, valamint kutatók és szakértők is felemelték a szavukat.

FOTÓ: Instagram / _k_picture_s

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek