+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. szeptember 3. hétfő, 19:38
Bár az Európába érkező migránsok száma csökkent, az utazás közben halálukat lelt emberek aránya jelentősen növekedett tavalyról idénre – mutatta ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának friss jelentése. Az EU az embercsempészeket hibáztatja a tragédiákért, míg Líbia elzárkózik attól, hogy segítsen kezelni a helyzetet.

Ebben az évben az Európába érkező migránsok száma csökkent, az utazás közben történt halálozási arány viszont számottevően emelkedett. Idén már ezerhatszáz migráns lelte halálát, miközben megpróbálta elérni az öreg kontinenst. A legveszélyesebb a Földközi-tengeren keresztül utazni, ahol idén már tízszer is előfordult, hogy ötven vagy több ember halt meg az átkelés közben. Ebből hét június óta történt – mutatta ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának friss jelentése.

 

A dokumentum szerint míg tavaly január és július között minden negyvenkettedik sikeres átkelőre jutott egy elhalálozott vagy eltűnt ember, addig idén ez a szám már tizennyolcra csökkent.

 

Azaz 2018 január és július között minden tizenkilencedik átkelni szándékozó lelte halálát vagy tűnt el a Földközi-tenger habjai között.

 

A legtöbb emberi életet követelő hónap az április volt: ekkor minden tizennegyedik átkelőre jutott egy ember, akinek nem sikerült elérnie az európai partokat. Mindezek eredményeképp idén júliusig mintegy ezerhatszáz migráns életét követelte.

 

Pascale Moreau, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának igazgatója szerint a jelentés tanulsága, hogy Európának már nem arról kell beszélnie, hogy kezelhető-e az Európába érkező migránsok száma, hiszen az amúgy is csökken. A kérdés sokkal inkább az, hogy az Unió képes-e megmenteni az ide tartók életét.

 

Erre rímel Tove Ernst, az Európai Bizottság szóvivőjének válasza, aki szerint az EU prioritása is az életmentés. A szóvivő ugyanakkor hozzátette:

 

 „A halálesetekért nem az EU politikája tehető felelőssé, hanem az embercsempészek, akik kihasználják mások kétségbeesését.”

 

A helyzet súlyosságához minden bizonnyal az is hozzájárul, hogy Líbia, ahonnan a legtöbb migráns száll hajóra, nem mutatja semmi jelét az együttműködésnek az Európai Unióval. Az alig működő állam miniszterelnöke, Fayez al-Sarraj júliusban visszautasította az Unió azon kezdeményezését, hogy a migránsokat segítő centrumokat alakítsanak ki az ország területén. A miniszterelnök  kijelentette:

 

„Ellenezzük, hogy Európa nálunk helyezze el azokat az illegális migránsokat, akiket ott többé nem látnak szívesen. Abban sem fogunk megállapodni, hogy uniós pénzekért cserébe foglalkozzunk az illegális migránsokkal.”

 

A Kétségbeesett Utazások címet viselő ENSZ-jelentés itt olvasható.

 

NYITÓKÉP: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás