Tényleg romántalanítják Székelyföldet? Az Azonnali utánakérdezett

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.09.01. 08:47

El akarják romántalanítani Hargita és Kovászna megyéket, vetette fel nemrég egy román EP-képviselő. Az Azonnali Székelyföld tanácselnökeit kérdezte végig, hogy tényleg van-e ilyen szándékuk. Facebookista lufipolitikustól a jogfosztott enklávéig.

Tényleg romántalanítják Székelyföldet? Az Azonnali utánakérdezett

Adott egy román politikai kalandor, neve: Cătălin Ivan. EP-képviselő, és nagyon vakarhatja mostanság a feje búbját, mert hamarosan lejár a mandátuma, és ha nem szerez újat, oda a vaskos fizetés. Hasonszőrű politikusoknak ez nem para, talál a párt valami funkciót, lehet menni a parlamentbe, megyei szervezetekhez.

Ivan azonban nemrég összerúgta a port a PSD-vel, és gyorsan ki kellett találnia valamit.

Ivan politikai helyzete eléggé tisztázatlan. Liviu Dragnea, pártja elnöke ugyanis év elején egy nyilatkozatháború során összeakasztotta a bajszát a képviselővel, mivel az kritzálta őt, mondván: a PSD most már csak egy személyben Dragneát jelenti. Mikor a sajtó megkérdezte a pártelnököt, hogy nem zárja-e ki Ivant, Dragnea azt mondta, hogy nem, mert már évek óta ki van zárva. Ivan erre vehemensen tilatkozott, hogy őt nem is zárták ki, aztán nemrég mégis kérte, hogy kiléphessen.

Ebben a valóban kényes politikai helyzetben – tekintve, hogy Ivan nem az a kifejezetten kreatív alkat – úgy gondolta, előveszi azt a receptet, amely annyiaknak hozott már sikert: a magyarkártyát. 

Nem is cécózott sokat, hanem összeállt azzal a Dan Tănasăval, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület nevű szervezet elnökével aki „civil aktivistaként” napi nyolc órában mást sem csinál, csak feljelentéseket tesz a székelyföldi önkormányzatok ellen, vagy pereli őket. (És nyeri is ezeket. Vagy a székely, vagy a magyar zászló böki a csőrét.) A két úriember csütörtökön megnyitott egy irodát Sepsiszentgyörgyön, amely azokat a jogsérelmeket hivatott összegezni, amelyeknek a helyi románság a szenvedő alanya. 

„Ha bárki szóba áll a környéken élő románokkal, nyilvánvalóvá válik számára, hogy Hargita és Kovászna megyékben romántalanítási folyamat zajlik” – írja az EP-képviselő és Tănasă.

„A stratégia az RMDSZ-é, magyarországi támogatással, de a bukaresti román pártok támogatását is élvezi. Opportunizmusból – azért, hogy az RMDSZ szavazataival kényelmes többségben tudhassák magukat – a román politikusok cinikusan lemondanak erről a két megyéről. Ebben a pillanatban Hargita és Kovászna megye már nem román terület, csak papíron az” –  szólt az indoklás.

Erre azért mi is felkaptuk a fejünket. Meg is kérdeztük Hargita és Kovászna megye tanácsainak elnökeit: ugyan miért akarják romántalanítani Székelyföldet?

Zöld románok

„Én Cătălin Ivant, Dan Tănasă-t és a többi ilyen figurát ebbe a »românii verzi« kategóriába sorolom, és nyilván minden alapot nélkülöz ez a folyamatos vészharangkongatás, de ezek tulajdonképpen egy olyan láthatatlan hatalom részei, amellyel folyton stresszben akarják tartani a székelyföldi embereket. Nem csak magyarokat, hanem románokat is jelentgetnek fel” – mondja az Azonnalinak Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, aki ezzel fel is adja a leckét, hogy elmagyarázzam, kik azok a „zöld románok”.

A Zöld románok egy sajátos irodalmi mű, amelyet Ion Luca Caragiale, szomszédaink egyik legjelentősebb drámaírója alkotott meg, egyfajta ironikus kiáltvány és törvénykódex egyszerre, amelyben a szerző a román hazafiságot figurázza ki élesen. A negyedik törvény például így szól: 

A „Zöld Románok” társadalmának minden nemű és korú tagja köteles mindent gyűlölni, ami idegen, és mindent, ami idegenektől származik, mindent, ami nem zöld román, vagy nem zöld romántól származik. 

Vagyis: Hargita és Kovászna megyében nem szabad, hogy legyen a megyéknek zászlaja, és itt most nem a székely zászlóról beszélünk, hanem közigazgatásiról. A többi 39 közigazgatási egységnek szabad.

„Románia közepén van egy enklávé, ahol nem ugyanazok a jogok vannak, mint az ország többi megyéjében”

– mondja az Azonnalinak Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanácselnök. Hozzáteszi: a helyi RMDSZ nem kíván fellépni a képviselő irodája ellen, mert arra számítanak, hogy Ivan mandátuma úgyis lejár 8 hónap múlva, és eltűnik a semmibe, mint annyian előtte.

Nem kell figyelni rájuk

„Mindenféle selejt embernek nem olvasom a közleményeit” – kezdte a mondandóját az Azonnalinak Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, aki szerint nem is kellene figyelnünk ezekre. Leszögezte, hogy határozottan nincs romántalaítási folyamat Hargita megyében, magyartalanítási azonban határozottan van. Ennek legjobb példája a román oktatási rendszer, amely anyanyelvi elvárással tanítja a román nyelvet a magyar gyerekeknek is, nem pedig idegen nyelvként, holott úgy könnyebb volna megtanulni.

„Ha megnézzük a legutóbbi érettségi eredményeket, ahol az látszik, hogy a megye diákjainak 75 százaléka vagy nem fejezhette be az iskolát, vagy elbukott román nyelvből, azt látjuk, hogy a Hargita megyei gyerekeknek a szisztematikus irtása zajlik az országban. Egyrészt egyetemre se tudnak menni, másrészt a munkaerőpiacon is csak szakképzetlen munkaerőként, alacsony bérért tudnak elhelyekedni. Azzal, hogy a román nyelv tanítása ennyire rossz, azt érik el, hogy a fiatalok messze menjenek a szülőföldjüktől” – mondja Borboly. 

A tanácselnök szeretné, ha a román állam elismerné, hogy ugyanolyan adófizetői a székelyek is az országnak, mint a többségiek.

„A román politikum számára sértő, hogy valaki megszületik, és a születésétől kezdve nem tudja a román nyelvet. Higgyék el, hogy mi nem tudunk románul, amikor megszületünk. Nemrég csináltunk egy felmérést, 130 romántanár válaszolt a megyéből, és a szülők meg a gyerekek kétharmada. Az derül ki belőle, hogy nem igaz, hogy nem akarunk megtanulni románul, hanem olyan a rendszer, hogy nem tudunk. Angolból általában heti két óra van, és mégis jobban tudják a gyerekek”  – panaszolja az Azonnalinak Borboly Csaba.

A politikus úgy véli tehát, hogy ha van valakinek sérelme, ami számokban kimutatható, akkor az a magyaroknak van. Ő mindenesetre a megyei tanács elnökeként sosem kapott panaszt román fiatalok részéről. Így összegez:

„Vannak ezek a lufipolitikusok. Ezekkel a facebookistákkal nem kell foglalkozni. Az jó, hogy nyitottak irodát, biztosan egy magyar embertől bérlik, vagy vásárolták, de azon kívül a port letörölhetik majd a kilincsről.”

Rengeteget írunk ám Romániáról, nézd meg, mi mindent!

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek