Kötelező szívhang-hallgatás: megosztottak az ellenzéki pártok

Szerző: Hutter Marianna
2018.08.30. 16:36

A Jobbik szerint Dúró Dóra lenyúlta a párt egy régi javaslatát. A Momentum több empátiát várna az ügyben nyilatkozó politikusuktól.

Kötelező szívhang-hallgatás: megosztottak az ellenzéki pártok

Míg a kormánypártok nem reagáltak, az ellenzéket megosztja a javaslat, hogy kötelező legyen a terhesség-megszakítás előtt álló nőknek a babák szívhangját meghallgatni – derül ki az Azonnali pártokhoz intézett körkérdéséből. A javaslatot a Jobbikot elhagyó, Mi Hazánk Mozgalomhoz csatlakozó Dúró Dóra szerdán nyújtotta be

„Ez nem Dúró Dóra találmánya, hanem a Jobbik egy sok éves javaslata” – közölte a párt az Azonnali kérdésére. Mint írták, számukra az abortuszok csökkentése egy nagyon fontos cél, amelyet kizárólag prevenciós eszközökkel szeretnénk elérni.

„Ez a javaslat annak egy apró eleme, de önmagában nem lehet ettől csodát várni”.

Ettől függetlenül a Jobbik egyetért minden olyan javaslattal, ami akár egyetlen magzatot is megmenthet. Álláspontjuk szerint a hatékony prevenció egy komplex csomag, amelynek egyes elemei az egészségügyre, míg mások a családpolitikára, az oktatásra és a szociális ellátórendszerre vonatkozik – ez a Jobbik programjában is szerepel.

Kényszer helyett empátia

A szociálisták viszont nem értenek egyet azzal, hogy a jelenlegi törvényi szabályozáson túl bármilyen más kötelezettséget előírjanak a nőknek, legyen az akár adminisztratív, akár „lelki" kényszer.

„A határozati javaslat egy érzelmekre ható kampányfogás. Az ilyen megoldások és a tiltások az illegális abortusz és az abortuszturizmus irányába terelhetik az embereket, ami beláthatatlan egészségügyi károkat okoz” – értékelt a Momentum az Azonnalinak.

Úgy vélték, a témáról beszélő politikusoknak illene egy kicsivel több empátiát és megértést gyakorolniuk.

A párt szerint a szívhang meghallgatásánál sokkal fontosabb az várandós nők folyamatos támogatása és az abortuszon kívüli lehetőségekről való tájékoztatás. Ennek módja a folyamatos felvilágosítás már gimnazista kortól, az abortusz mellett döntőknél pedig a pszichológusi vezetés. 

Leszögezték: a Momentum támogatja a családtervezest elősegítő módszereket, és szeretnék, ha minél kevesebb magyar nő választaná az abortuszt megoldásként. Ezért javasolják a sürgősségi fogamzásgátlás recept nélküli elérhetőségét, és szeretnék a fogamzásgátló készítmények állami támogatását is bővíteni.

Lapunk kereste az ügyben a Fideszt, a KDNP-t, az LMP-t és a DK-t is, ám a pártok sajtóosztályaitól nem kaptunk választ. Ugyanakkor a DK jelezte: Gyurcsány Ferenc pár nappal ezelőtti Facebook-posztját tartják irányadónak. Akkor a DK elnöke annak apropóján, hogy az atv.hu szerint a kormány hozzányúl az abortusztörvényhez októberben, azt írta: az érett élet, tehát a várandós nők védelme legalább olyan fontos, mint a még meg nem született gyermekeké. Gyurcsány szerint a jelenlegi törvényi szabályozás elfogadható, szigorítani pedig olyan bevatkozás lenne a nők életébe a kormány részéről,

„amelyre csak az egyértelmű elutasítás hangján lehet szólni, hacsak nem akartok dühödt népmozgalmat kivívni magatok ellen, mert ez lesz a sorsotok és megérdemelnétek”.

FOTÓ: Twitter / @FullMagazineUS

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek