Liberálisok: „Nyitottak vagyunk lényegileg mindenkire válogatás nélkül”

Szerző: Hutter Marianna
2018.08.30. 16:14

„Bár úgy lenne, hogy Soros György finanszírozna végre egyszer nekünk egy kampányt, sokkal egyszerűbb helyzetben lennénk” – mondta a liberális Sermer Ádám az Azonnalinak.

Liberálisok: „Nyitottak vagyunk lényegileg mindenkire válogatás nélkül”

Ez még nem egy eldöntött kérdés – így reagált Sermer Ádám, a Magyar Liberális Párt elnökhelyettese az Azonnali kérdésére, hogy indulnak-e az európai parlamenti választásokon. A választással kapcsolatban csütörtökön írta meg a Magyar Idők, hogy a Demokratikus Koalíció önálló listán indul, vagyis biztosan nem lesz egy nagy közös baloldali lista. 

A politikus szerint az áprilisi választások tanulsága, hogy az ellenzéki együttműködés pusztán taktikai alapon nem életképes, nem hiteles. Viszont ha „tartalmi, ideológiai, erkölcsi alapja” van az együttműködésnek,

„akkor ebből a szempontból nyitottak vagyunk lényegileg mindenkire válogatás nélkül”, akár azokra is, akikkel korábban konfliktusaik lehettek.

„Mi felülemelkedünk minden ilyen esetben” – mondta. Kérdésünkre, hogy vajon az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség is felülemelkedik-e azon, hogy a Liberálisok képviselőjének kilépése miatt majdnem meghiúsult a Párbeszéd frakció létrejötte, úgy reagált:  „az említett pártok részéről nem tudom, hogy mi ok lenne az irányunkba valamiféle sértődésre, mert ha valakinek oka lenne, akkor azok mi vagyunk”.

Szerinte az eset előzménye, hogy az esetben érintettek őket átverték, a szemükbe hazudtak és minden aláírt és elfogadott megállapodást semmisnek tekintettek. Ugyanakkor Sermer hangsúlyozta: az ő pártjuk részéről a harag nem játszik szerepet egy esetleges együttműködés létrejöttének kérdésekor. 

A DK elhamarkodta

A Liberálisok politikusa úgy vélte, az, hogy a DK bejelentette, külön listán indul, „nagyon elhamarkodott lépés” volt. Ugyan a Liberálisok megértik, hogy „mindenkinek magával is kell foglalkozni, tisztázni, hogy ideológiailag mit képvisel”, de ha ez megtörtént, akkor lehet eldönteni, hogy a letisztázott ideológiákban mi az átfedés. „Célkitűzés, hogy ott legyünk az EP-választáson, örülnénk, ha nem egyedül lennénk és annak is, ha az ország érdekét szem előtt tartó konstruktív együtttműködés részeként szerepelhetnénk”.

Kérdésünkre, hogy ha elmarad az együttműködés, önállóan indulnának-e, úgy válaszolt: akkor azon múlik, meg tudják-e teremteni az anyagi erőforrásokat.

„Tárgyalás zajlik nap mint nap,  bármelyik nap történhet olyan, hogy valamiféle csodatévő emberrel találkozunk, aki egymagában áthidalja az összes financiális nehézségünket” – mondta Sermer.

Felvetésünkre, hogy ez a megmentő lehetne-e Soros György, úgy reagált:

„Bár úgy lenne, hogy Soros György finanszírozna végre egyszer nekünk egy kampányt, sokkal egyszerűbb helyzetben lennénk”.

Hozzátette: ennél azért bonyolultabb a helyzet, mert szerinte ahogy a politikai más területén, úgy itt sem lesznek csodafegyverek, amelyek egyik napról a másikra minden problémát megoldanak, „ez egy következetes, kitartó favágó munka, mindennap dolgoznunk kell érte”.

Vagyis a párt jelenleg szponzorokat keres, de a közösségi gyűjtés ötletét sem vetik el. 

Úgy tűnik, a liberálisok határidőt sem szabnak annak, hogy döntsenek az EP-választáson való részvételről. „A rendszerben kisebb szereplők vagyunk, nem mi határozzuk meg a határidőket, mi figyelünk mindenki másra, hallgatjuk mindenki más álláspontját és megpróbálunk igazodni a körülményekhez”.

FOTÓ: Sermer Ádám / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek