+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2018. augusztus 30. csütörtök, 10:34
Német szakemberek rendkívül sérülékenynek tarják a kontinens elektromos hálózatát a hackertámadásokkal szemben. A magyar Belügyminisztérium szerint mi megfelelően felkészültünk hasonló támadásokra.

Egy kiterjedt kibertámadás akár egész Európában áramkimaradásokat okozhat – figyelmeztetnek a német kiberbiztonsági hatóság Der Spiegelnek nyilatkozó munkatársai. A Nationale Cyber-Abwehrzentrum napvilágot látott veszélyelemzésének eredményei aggasztó képet festenek a kritikus infrastruktúra (áram-, víz- és gázellátás, közúthálózat) hackertámadásokkal szembeni felkészültségéről.

 

Az európai hálózat összekapcsoltsága miatt elképzelhetőnek tartják, hogy

 

a nagy német villamosenergia-termelők elleni egyenkénti támadásokkal egy dominó-effektust indíthatnak el a hackerek, és az egész kontinensre kiterjedő áramkimaradást idézhetnek elő.

 

A nyilvánossággal a Spiegel hasábjain ismertetett dokumentumban arra is kitértek, hogy a német hatóságok információi szerint a hackerek oktatási célokból behatóan tanulmányozzák a német energiahálózat sajátosságait, ami egyben felkészülést is jelenthet egy esetleges kibertámadásra.

 

Orosz fenyegetés

 

Az elemzés apropójául a Kreml által irányított orosz „hackersereg” jelentette fenyegetettség szolgál.

 

A német szakemberek fokozott figyelemmel kísérik az oroszok által használt számítógépes vírusok fejlődését,

 

a felmérés során sokat merítettek az ukrán elektromoshálózat elleni kibertámadások tapasztalataiból.

 

Hazánk hackertámadásokkal szembeni felkészültsége kapcsán megkerestük a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Kritikusinfrastruktúra-koordinációs Főosztályát.

 

A belügyminisztérium kommunikációs főosztálya által küldött válaszlevél alapján a magyar hatóságok felkészültek, és komplex tervekkel rendelkeznek egy esetleges incidens megakadályozására, vagy elhárítására.

 

Ennek érdekében a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) keretében tevékenykedő Nemzeti Kibervédelmi Intézet több európai szervvel is folyamatos együttműködésben áll, írták meg az Azonnalinak.

 

Az NBSZ-t ugyancsak kerestük kérdéseinkkel, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ tőlük.

 

FOTÓ: Instagram / Deepanjan Ghosh

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Migránsozott-e Varga Judit? Megúszhat-e Magyarország bármit is azután, hogy Timmermanstól elveszik a jogállamiság-portfóliót? Nagyon bizalmasak az infók, de elmondjuk, amit tudni lehet.

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta Fekete-Győr.

Megszüntette volna a Madrid központjába behajtó autókat büntető intézkedést a város jobboldali polgármestere, civilek szerint emiatt sokat romlott nyáron a levegőminőség.

Több utcát is letakarítottak állítólag a Csarnoknegyedben szombaton, legalábbis ezzel dicsekszik a VIII. kerületi önkormányzat. Mutatjuk, mennyi látszik belőle most.

Csak egy kis áramszünet volt a támadás eredménye, de kiderült: valószínűleg nem ez volt a támadók célja.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Naná, ahogy azt az ausztrál gyökerű Rumjacks be is fogja mutatni szeptember 25-én a Dürer Kertben. További fellépők: The Crazy Rogues, Loch Nesz.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás