+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2018. augusztus 30. csütörtök, 10:34
Német szakemberek rendkívül sérülékenynek tarják a kontinens elektromos hálózatát a hackertámadásokkal szemben. A magyar Belügyminisztérium szerint mi megfelelően felkészültünk hasonló támadásokra.

Egy kiterjedt kibertámadás akár egész Európában áramkimaradásokat okozhat – figyelmeztetnek a német kiberbiztonsági hatóság Der Spiegelnek nyilatkozó munkatársai. A Nationale Cyber-Abwehrzentrum napvilágot látott veszélyelemzésének eredményei aggasztó képet festenek a kritikus infrastruktúra (áram-, víz- és gázellátás, közúthálózat) hackertámadásokkal szembeni felkészültségéről.

 

Az európai hálózat összekapcsoltsága miatt elképzelhetőnek tartják, hogy

 

a nagy német villamosenergia-termelők elleni egyenkénti támadásokkal egy dominó-effektust indíthatnak el a hackerek, és az egész kontinensre kiterjedő áramkimaradást idézhetnek elő.

 

A nyilvánossággal a Spiegel hasábjain ismertetett dokumentumban arra is kitértek, hogy a német hatóságok információi szerint a hackerek oktatási célokból behatóan tanulmányozzák a német energiahálózat sajátosságait, ami egyben felkészülést is jelenthet egy esetleges kibertámadásra.

 

Orosz fenyegetés

 

Az elemzés apropójául a Kreml által irányított orosz „hackersereg” jelentette fenyegetettség szolgál.

 

A német szakemberek fokozott figyelemmel kísérik az oroszok által használt számítógépes vírusok fejlődését,

 

a felmérés során sokat merítettek az ukrán elektromoshálózat elleni kibertámadások tapasztalataiból.

 

Hazánk hackertámadásokkal szembeni felkészültsége kapcsán megkerestük a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Kritikusinfrastruktúra-koordinációs Főosztályát.

 

A belügyminisztérium kommunikációs főosztálya által küldött válaszlevél alapján a magyar hatóságok felkészültek, és komplex tervekkel rendelkeznek egy esetleges incidens megakadályozására, vagy elhárítására.

 

Ennek érdekében a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) keretében tevékenykedő Nemzeti Kibervédelmi Intézet több európai szervvel is folyamatos együttműködésben áll, írták meg az Azonnalinak.

 

Az NBSZ-t ugyancsak kerestük kérdéseinkkel, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ tőlük.

 

FOTÓ: Instagram / Deepanjan Ghosh

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

Ezúttal semmiféle titkos társaság után nem nyomoz senki, és hullák sem lesznek, csak vadállatok zenélnek. Magyar alkotó illusztrálta.

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésben politizáló Kulcsár Gergely jelezte: a Jobbik-elnökség felszólítása ellenére sem mond le.

Mégpedig Amerikába. Sokak szerint ezzel milliók személyes információi kerülnek veszélybe.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

Új sorozat indul az Azonnalin: a 2020-as éveket alakító emberek mondják el, merre megyünk ebben az évtizedben.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás