Románia Erdélyen túl: posztmodern egyházépítés és igazi román gasztronómia

2018.08.29. 16:45

Meglepően simán átautózunk Bukaresten, és bemutatjuk a parlament mögé épülő gigantikus ortodox katedrálist, aminek december elsejéig el kéne készülnie. Az ország legrégibb autópályáján visszamegyünk a Kárpátok lábához: megnézzük a román Kőmíves Kelemen nagy művét, és megkóstoljuk a román pálinkát, a cujkát. Azonnalipontro, hatodik rész!

Románia százéves évfordulóján az Azonnali videósorozatban mutatja be, mi van Romániában Erdélyen kívül. A hatodik részben a Fekete-tengertől egészen a Kárpátok lábáig autózunk. Bukarest megalomán belvárosán csak úgy átsuhanunk, de megállunk a parlament mögött, hogy megnézzük, hogyan épül a Nemzet Megmentése Katedrális. 

Innen Románia legrégebbi, mintegy ötvenéves autópályáján suhanunk Pitești-ig, ami kiábrándító, vagy inkább szürreális panelváros: úgy tűnik, a helyi graffitiművészek is csak a csodában reménykednek. 

A rövid szocreál kitérő után tovább mélyedünk a román ortodox egyház rejtelmeiben: Curtea de Argeșben megnézzük a híres kolostort, amelyet Kőmíves Kelemenéhez hasonló legenda övez, és ahol Románia német királyait is eltemették.

Kiderül az is, miért van minden román ortodox templomban szuvenírbolt, és hány lejbe kerül egy áldás egy ortodox paptól.

Este egy igazi román vendéglőbe is ellátogatunk, ahová taxival járnak a helyiek, és kunkorira vágott szalonnabőrt, meg román pálinkát, azaz cujkát szolgálnak fel.

Ha lemaradtál volna az eddigi részekről, nézd vissza őket itt!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek