Abortusz-kérdés: Dúró Dóra kötelezővé tenné a babaszívhang meghallgatását

2018.08.29. 13:20

Hahó, élek és veled vagyok! – ezt az üzenetet közvetíthetné a magzatgyermek a terhességmegszakítás előtt lévő nőnek Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom képviselője szerint, ha az orvos az abortusz előtt meghallgattatná az anyával gyermeke szívhangját. A Jobbikból kilépett politikus Kövér Lászlót idézve azzal indokolta javaslatát, hogy ha nem kezeli az ország a népességfogyást, az az ezeréves magyar állam megszűnésével fenyeget.

Abortusz-kérdés: Dúró Dóra kötelezővé tenné a babaszívhang meghallgatását

Határozati javaslatot nyújtott be Dúró Dóra azért, hogy a terhességmegszakítás elvégzése előtti utolsó orvosi vizsgálaton az anyának kötelező legyen a magzat szívhangját meghallgatnia – vette észre az Azonnali. A javaslat indoklását a Mi Hazánk Mozgalom színeiben politizáló képviselő éppen egy Kövér Lászlótól vett idézettel indítja, mely szerint ha nem kezeli az ország a népességfogyást, az az ezeréves magyar állam megszűnésével fenyeget. 

Dúró hangsúlyozza: ugyan az Alaptörvény azt írja, hogy „a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg”, ez azonban szerinte egyáltalán nem teljesül, „súlyos válsághelyzetre” való hivatkozással indoklás nélkül kérhető a terhességmegszakítás.

„A magzatgyermek kihangosított szívhangjával azt az üzenetet küldheti az őt hordozó anyának, hogy íme, élek és veled vagyok” – érvel Dúró Dóra.

Kiemelte, javaslata nem előzmény nélküli, az Egyesült Államokban vagy például Macedóniában is van ilyen törvény. 

Úgy tűnik, a képviselő ötletlével meg akarta előzni a kormánypártokat, ugyanis az atv.hu a napokban arról írt, októberben a kormány pontosíthatja az abortusszal kapcsolatos szabályozást. A cikk szerint egy kormánypárti forrás is megemlítette, nem lenne rossz gyakorlat, ha az orvos meghallgattatná minden terhességmegszakítást kérelmező nővel a magzat szívhangját.

Dúró maga is elismeri a javaslat indoklásában, hogy a sajtóhír sarkallta arra, hogy ismét beadja a javaslatot. Hasonló tartalmú indítvánnyal ugyanis már 2016-ban is élt az akkor még jobbikos Dúró. Mint írta, akkor a fideszes Selmeczi Gabriella azt mondta: felülemelkedve azon, hogy ki milyen frakcióban ül, vigyék tovább a témát. Ám ebből azóta sem lett semmi. 

Dúró javaslata szerint egyébként a terhességmegszakítást végző intézményre és orvosra nézve tenné kötelezővé a szívhang meghallgattatását,

annak elmaradása estén a várandós nőt nem fenyegetné semmiféle hátrány vagy büntetés.

NYITÓKÉP: Kiss Brigi / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek