Bencsikék beperelték az Azonnalit: azt állítják, nem egykori kommunisták

Szerző: Bakó Bea
2018.08.28. 18:18

Bencsikék beperelték az Azonnalit: azt állítják, nem egykori kommunisták

„Orbán egyszerre szolgálja ki a kádári kisember vágyait, és használ egy mára nyilas irányba is nyitó, neohorthysta szókészletet, szimbolikát. A NER pedig számos egykori kommunistát (Hoffmann Rózsa, Pokol Béla, Bogár László, Matolcsy György, Bencsik András, Bencsik Gábor, Boros Imre, Schmitt Pál, Pintér Sándor, Stefka István, Fónagy János, Kerényi Imre, Martonyi János, Boross Péter, Koltay Gábor, stb.) átvett a saját rendszerébe” – írta Techet Péter abban a publicisztikában, amiben az Orbán Viktor, és a Horvátországot a kilencvenes években vezető Franjo Tuđman közötti hasonlóságokat elemezte. 

Bencsik Gábort és Bencsik Andrást, a Magyar Krónika és a Demokrata főszerkesztőit mindenesetre úgy tűnik, nem annyira fogták meg a cikkben felsorolt nagy párhuzamok. Az viszont annál inkább, hogy a szerző egykori kommunistaként hivatkozott rájuk egy véleménycikkben.

Írtak is egy sajtóhelyreigazítási felszólítást, és miután ennek nem tettünk eleget – mivel véleménynyilvánítást eleve nem lehet helyreigazítani –, sajtóhelyreigazítási pert indítottak az Azonnali ellen.

Bencsikék azt állítják a keresetlevélben, hogy nem voltak tagjai a kommunista pártnak, nem vettek részt annak tevékenységében, és az eszméivel sem vállaltak értékközösséget.

Az a Bencsik Gábor érvel ezzel, akiről pont a fideszes sajtó írja azt, hogy megfordult az MSZMP-ben, 

és az a Bencsik András, aki a nyolcvanas években a Népszabadság pártélet rovatában publikált, és ódákat zengett a Szovjetunióhoz fűződő érzelmi kötődésről.

Most pedig mindketten sérelmezik, ha valaki ezen publikus információk alapján azt a véleményt alakítja ki, hogy ők bizony kommunisták voltak.

Nehéz eldönteni, hogy melyik a rosszabb: ha kommunista meggyőződésből tettek így, vagy egyszerűen a rendszerhez való simulékonyság motiválta őket.

A tárgyalás szeptember 7-én lesz, amelyről természetesen az Azonnali tudósítani fog.

Addig is szavazzatok! Szerintetek micsoda Bencsik Gábor és Bencsik András, ha nem egykori kommunisták?

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek