„Az olasz kormány egyértelműen kiáll a menekültkvóta mellett” – Interjú az Öt Csillag vezető politikusával

Szerző: Techet Péter
2018.08.28. 07:00

A menekülteket nem lehet egyszerűen elutasítani, ha joguk van ide jönni – nyiltkozta az Azonnalinak Stefano Patuanelli, az olasz Öt Csillag Mozgalom szenátusi frakcióvezetője. A határfalakat tehát nem tartja jó megoldásnak, a Fidesz által ellenzett menekültkvótákat viszont annál inkább. Ezért aztán szerinte elképzelhetetlen az együttműködés az olasz kormány és Orbán Viktor között, sőt: az EU-s támogatásokat is megvonnák a menekülteket elutasító visegrádiaktól.

„Az olasz kormány egyértelműen kiáll a menekültkvóta mellett” – Interjú az Öt Csillag vezető politikusával

Kedden Milánóban találkozik egymással Orbán Viktor magyar kormányfő és Matteo Salvini olasz belügyminiszter. Olaszországban a menekültválság – ellentétben Magyarországgal – tényleges probléma, ugyanis valóban naponta érkeznek a menekültek a dél-európai országba. A római kormány több szolidaritást várna el ezért az Európai Unió tagállamaitól – többek között a menekültek átvételét.

Éppen ezért a legnagyobb olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom szenátusi frakcióvezetője, Stefano Patuanelli már a hétvégén leszögezte, hogy nincs Salvini-Orbán-tengely, és a római kormány a menekültkvótát támogatja. A trieszti illetőségű politikussal az Azonnali részben írásban, részben telefonon tudott interjút készíteni Orbán látogatása kapcsán. Ebből többek között kiderül, mit ért az Öt Csillag Mozgalom európai szolidaritás alatt, és hogy együtt tudna-e működni az orbáni Fidesszel.

+++

Orbán Viktor kedden találkozik Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel Milánóban, hogy közös menekültstratégiát dolgozzanak ki. Formálódik a Budapest-Róma-tengely?

Semmiképpen sem. Matteo Salvini nem csak belügyminiszter, de egyben az olasz Liga párt elnöke. Ilyen minőségében természetesen azzal találkozik, akivel akar. De ez a mostani találkozó nem kormányzati. A jelenlegi helyzetben, amikor az EU tagállamai között feszültségek érezhetőek a migrációs kérdést illetően, fontos hangsúlyoznunk, éppen akár Orbán látogatásakor is, hogy

az olasz kormány egyértelműen kiáll a kvóták mellett. Olaszország a menekültkvótát elfogadja. Nem Olaszország feladata az összes Európába érkező menekült befogadása,

azért fogunk harcolni, hogy a menekülteket valamennyi európai uniós tagállam között elosszák. Eddig csak a mi vállunkat terhelte e felelősség, de amióta új kormány van Rómában, a dolgok igen gyorsan változnak. 

A menekültkvótákat tehát önök támogatják?

Attól függ, mit értünk pontosan ezalatt. A dublini rendszert felül kell vizsgálni. Ennek egyik módja lehet – amint Conte kormányfő is szorgalmazza –, hogy a menekülteket az érkezésük, az EU-ba lépésük helyén és idején már el lehessen osztani a többi tagállam között.

Orbán Viktor nem lesz túl boldog, ha egy populistának tartott római kormány is már a kvóták mellett áll ki.

E kérdésben valóban ütközik az álláspontunk Orbán úrral, Magyarország ugyanis elutasítja a menekültek elosztását. Az olasz kormány álláspontja azonban világos: ha valakinek joga van menekültstátuszt szereznie, attól ezt nem szabad megtagadni. Mi nem a menekültek ellen vagyunk, hanem az ellen, hogy eddig Olaszországnak kellett az egész problémát egyedül kezelnie.

Ezentúl a menekültekkel az egész Európai Uniónak foglalkoznia kell. E tekintetben az olasz kormány semmiképp sem Orbán vagy a mindent blokkoló visegrádi államok oldalán áll,

nem ők a mérce számunkra. Persze ha az EU továbbra se cselekszik és egyes államok továbbra is blokkolnak mindent, akkor Olaszország kénytelen lesz egyes tagállamokkal különmegállapodásokra jutni.

Orbánnak lenne egy még egyszerűbb javaslata: falakat emelni, és senkit se beengedni.

Falakkal semmiféle problémára nem adunk választ, ez sohasem lehet a megoldás része az Európai Unióban reményeim szerint. Különben hova lenne a szolidaritás?

Magyarország szerint éppen a kemény határvédelemmel segít Európának.

A szolidaritás azt jelenti, hogy nem csak a jogokban és támogatásokban, de a kötelességekben is osztozunk.

A menekülteket nem lehet egyszerűen elutasítani, ha joguk van ide jönni.

A megoldás nem az, hogy bezárkózunk, hanem hogy együtt bírkózunk meg a menekültek jelentette problémákkal. De ha ez nem történik meg, Olaszország is kénytelen lesz a nemzeti érdekeit az európai szolidaritás elé helyezni.

Giuseppe Conte kormányfő azt mondta, hogy ne kapjanak támogatást azon államok, amelyek nem segítenek Olaszországnak. Azaz gyakorlatilag az olasz befizetéseket és a kelet-európai tagállamoknak járó kifizetéseket befagyasztaná.

A visegrádi államok álláspontja nagyon világos: teljesen nemet mondanak a menekültek átvételére. Az EU eddig ezt tűrte, szerintünk viszont itt az ideje, hogy szintet lépjünk e blokád feloldásában.

Ha nincs szolidaritás, ne legyen EU-támogatás se!

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom elnöke, kormányfő-helyettes ezért szorgalmazza, hogy azon kelet-európai államok, amelyek megtagadják a menekültek átvételét, az EU-s alapokból se részesüljenek támogatásban.

Az nem megy, hogy egyes tagállamok, csak jogokat akarnak, de kötelességeket nem vállalnak. Az Európai Unió lényege – és ebben mi, ötcsillagosok öszintén hiszünk –, hogy közösek a jogaink és a kötelességeink, jóban, rosszban egyaránt. Nem lehetnek hegemón államok, ahogy elnyomottak sem, vagy olyanok, amelyek kivonják magukat a közös felelősség alól.

Hasonlóakat szorgalmazott már Matteo Renzi is. Elővették újra az ő ötletét?

Matteo Renzi úgy tesz, mintha egy ma született bárány lenne, aki csak most lépett be a politikába, és így adogat nekünk tanácsokat. Ebből mi nem kérünk. A Demokrata Párt migrációs politikája, különösen a Renzi-kormány ezer napja alatt katasztrofális volt – totális bukás. Persze mi is kérünk európai szolidaritást, csak mi – ellentétben Renzivel – készek vagyunk akkor is reagálni, ha ez elmarad. Ez esetben az olasz érdeket fogjuk csak nézni.

Az Ön pártját, az Öt Csillag Mozgalmat általában populistának szokás leírni – hasonlóan Orbán Viktor Fideszéhez. A közelgő európai parlamenti választásokon együtt tudnának működni?

Nem látok közös pontot a mi etikai alapvetésű, szociális populizmusunk és a Fidesz szuverenista, neokonzervatív populizmusa között.

Persze mindig készek vagyunk a nyílt párbeszédre. Ennek eredményeként jött létre amúgy a Conte-kormány is, ahol a Fideszhez hasonló Ligával dolgozunk együtt. Ez azonban egy nagyon nehézkes út.

FOTÓ: Stefano Patuanelli / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek