+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. augusztus 27. hétfő, 09:10
Talán még sosem kezdődött olyan korán a szüret, mind idén. És már bor is van 2018-ból!

Országszerte tart a korai szőlőfajták szedése és feldolgozása: volt, ahol már július végén leszedték a tőkékről az ezerfürtűt vagy a csabagyöngyét. (Ezeket eddig augusztus első-második hetében szokták szüretelni.) És volt olyan borászat, ahol már bort is készítettek az idei szőlőből.

 

Mint azt megtudtuk: 2018 első borát a pécsi borvidéken, a Lisicza Borházban palackozzák.

 

A reduktív technológiával készült Primőr Rosé néró szőlőfajtából készült, augusztus elsején szüretelték. (A néró fura szerzet: olyan magyar nemesítésű csemegeszőlő, amiből bort lehet készíteni. Mert csemegeszőlőből általában nem érdemes.) Lisicza Sándor, a borász elmondása szerint eddigre a fürtök teljes érésben voltak, a  tavalyinál érettebb, testesebb, mélyebb színű rozéra lehet számítani. A bor augusztus utolsó hetétől magnumpalackos (másfél literes) kiszerelésben kerül a Borháló nevű kereskedésekbe.

 

A badacsonyörsi Varga Pincészet is készített már 2018-as bort, ők hagyományosan csabagyöngyét dobnak újborként piacra. A többi hazai újbor október körül szállingózik be a borkereskedésekbe. Az újborszezon csúcsa pedig a franciák legendás újbora, a Beaujolais nouveau megérkezése november harmadik hetén.

 

De mi is az az újbor? „A borászok számára egy erőltetett menetet jelent. Szüret, préselés, erjesztés, palackozás. Sokszor erre az újbor esetében mindössze pár hét áll rendelkezésre. Sokan kritikát fogalmaznak meg a bortípus hitelességével kapcsolatban, azonban bírálat ide vagy oda, mind itthon mind külföldön egyre nagyobb fogyasztói érdeklődés kíséri megjelenését” – írja a bortípusról Tóth Adrienn borszakértő.

 

A szőlészek számára rendkívüli menetrendet diktált a szezon időjárása: a márciusi havazást erőteljes tavaszi indulás követte, majd a sok napsütés és a szórványos csapadék hatására a nyár folyamán a természet folyamatosan egy-két héttel előrébb járt a megszokottnál az ültetvényekben. A fürtök így minden korábbinál hamarabb beértek, a korai fajták szürete július végén, augusztus elején megkezdődött az országban. Számos tétel már a tartályokban erjed, érik.

 

Sok borász ezt esélyként fogja fel: így végre nem kell sietniük az újborokkal, így azok már jobbak lesznek, mire novemberben piacra kerülnek.

 

Amint lesz bővebb választék, az Azonnali elmondja majd, melyeket próbáld ki.

 

FOTÓ: Borháló Borkereskedés

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Erdős Norbert és Tőkés László is megszavazta az orosz és kínai dezinformáció elleni bizottsági határozatot, az ex-LMP-s Meszerics el se ment szavazni.

Bosznia-Hercegovina évente több százezer eurót keres azzal, hogy pénzt kér az állampolgárságról való lemondásért a nyugatra vándorlóktól. Nem keveset.

A helyi ellenzék „félretette ideológiai ellentéteit”, és kezdeményezi: a kerületi önkormányzati cégek tagadják meg a törvény alkalmazását.

Az Amazon állítja: az általuk fejlesztett robot biztonsággal képes navigálni az utcán.

Nagyobb kockázata lehet az aszpirin szedése miatt kialakuló belső vérzésnek, mint amekkora eséllyel megelőzi a szív-
infarktust vagy a stroke-ot.

A hét kérdése

Elhunyt Andy Vajna filmproducer, milliárdos, filmbiztos, tévétulajdonos. Neked melyik a kedvenc filmed azok közül, amelyekhez köze volt?

Azért ide elnéznénk

Dé:Nash, Pe$tipatkány és LIL IOM január 24-én lépnek fel.

Milyen a vidék az egyik legjelentősebb magyar képzőművész szemével?
Január 24-én kiderül!

Végig lehet kóstolni az összes hazai furmintot! Február 7-én!

Világhírű természetfotósok képeit lehet megcsodálni február 16-án Budapesten.

Franz Grabmayr osztrák festő képeit állítják ki a régió legmenőbb múzeumában, március 10-ig!

Ezt is szerettétek

Beküldtünk egy igazi székelyt a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai közé a januári kormányellenes tüntetésen.

Mi az, amit nem lehet elvitatni Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferenctől? Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt mindent elmond az Azonnalinak.

Az ellenzék azzal is vádolja, hogy orosz ügynök: a radikális, nem PiS-tag politikus a lengyel-fehérorosz kapcsolatok egyik legaktívabb támogatója.

Az Azonnali bemutatja a tényleges frontvonalakat és a heterogén szerb ellenzéket.

Twitter megosztás Google+ megosztás