+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. augusztus 27. hétfő, 09:10
Talán még sosem kezdődött olyan korán a szüret, mind idén. És már bor is van 2018-ból!

Országszerte tart a korai szőlőfajták szedése és feldolgozása: volt, ahol már július végén leszedték a tőkékről az ezerfürtűt vagy a csabagyöngyét. (Ezeket eddig augusztus első-második hetében szokták szüretelni.) És volt olyan borászat, ahol már bort is készítettek az idei szőlőből.

 

Mint azt megtudtuk: 2018 első borát a pécsi borvidéken, a Lisicza Borházban palackozzák.

 

A reduktív technológiával készült Primőr Rosé néró szőlőfajtából készült, augusztus elsején szüretelték. (A néró fura szerzet: olyan magyar nemesítésű csemegeszőlő, amiből bort lehet készíteni. Mert csemegeszőlőből általában nem érdemes.) Lisicza Sándor, a borász elmondása szerint eddigre a fürtök teljes érésben voltak, a  tavalyinál érettebb, testesebb, mélyebb színű rozéra lehet számítani. A bor augusztus utolsó hetétől magnumpalackos (másfél literes) kiszerelésben kerül a Borháló nevű kereskedésekbe.

 

A badacsonyörsi Varga Pincészet is készített már 2018-as bort, ők hagyományosan csabagyöngyét dobnak újborként piacra. A többi hazai újbor október körül szállingózik be a borkereskedésekbe. Az újborszezon csúcsa pedig a franciák legendás újbora, a Beaujolais nouveau megérkezése november harmadik hetén.

 

De mi is az az újbor? „A borászok számára egy erőltetett menetet jelent. Szüret, préselés, erjesztés, palackozás. Sokszor erre az újbor esetében mindössze pár hét áll rendelkezésre. Sokan kritikát fogalmaznak meg a bortípus hitelességével kapcsolatban, azonban bírálat ide vagy oda, mind itthon mind külföldön egyre nagyobb fogyasztói érdeklődés kíséri megjelenését” – írja a bortípusról Tóth Adrienn borszakértő.

 

A szőlészek számára rendkívüli menetrendet diktált a szezon időjárása: a márciusi havazást erőteljes tavaszi indulás követte, majd a sok napsütés és a szórványos csapadék hatására a nyár folyamán a természet folyamatosan egy-két héttel előrébb járt a megszokottnál az ültetvényekben. A fürtök így minden korábbinál hamarabb beértek, a korai fajták szürete július végén, augusztus elején megkezdődött az országban. Számos tétel már a tartályokban erjed, érik.

 

Sok borász ezt esélyként fogja fel: így végre nem kell sietniük az újborokkal, így azok már jobbak lesznek, mire novemberben piacra kerülnek.

 

Amint lesz bővebb választék, az Azonnali elmondja majd, melyeket próbáld ki.

 

FOTÓ: Borháló Borkereskedés

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Komoly etnikai és vallási ellentétek, és egy alig pár hónapja véget ért politikai válság kísérik a merényleteket az indiai-óceáni szigetországban.

Ukrajna új elnöke egy sorozat főszerepéből került az államfői székbe, a kampányban drogtesztet csináltatott magán, és 60 000 ember előtt vitázott a kijevi olimpiai stadionban.

Egy német középkorász az orvostudomány mai állása alapján vizsgálta meg az evangéliumokban leírt kereszthalált, és arra a megállapításra jutott: Jézus kómába esett, de nem halt meg.

Az Európai Bizottság leköszönő elnöke szerint sose lesz olyan, hogy Európai Egyesült Államok.

Az európai kultúrtörténetből vett festmények átértelmezésével igazolja a berlini AfD-szervezet a muszlimellenes retorikáját.

A hét kérdése

A Notre-Dame hétfői katasztrófája egész Európát megmozgatta. De vajon mi tudná összehozni a magyarokat?

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali összeültet vitázni pár ifjú politikust április 25-én az Aurórában. Regisztráljatok!

Bringázz április 28-án a Margitsziget és a Városliget között több száz másik emberrel!

Április 25–28. között a Millenáris Parkba ismét kivonulnak a kiadók, és sok szerző is ott lesz.

Hogyan teljesített az Európai Bizottság a luxemburgi Jean-Claude Juncker vezetése alatt? Április 29-én a Corvinus Egyetemen megtudhatod.

Idén 100 éves a Bauhaus. Május 4-én és 5-én megünnepelheted.

Ezt is szerettétek

György Péter a Notre-Dame-on kívül a legújabb trianoni emlékmű terveiről is beszélt az Azonnalinak. Interjú!

Mi történt a dél-balkáni országgal és a Magyarországon menedékjogban részesített Nikola Gruevszki pártjával?

Révész Máriusz kormánybiztos Azonnalinak tett ígérete szerint kátyúzni is fognak a pénzből!

Elmentünk egy kampányfórumra Újvidéken, mert most először szavazhatnak az EP-választáson a vajdasági magyarok. Riport!

Twitter megosztás Google+ megosztás