Románia Erdélyen túl: veretés és rohadás a román riviérán

2018.08.26. 18:05

Miért rohad minden Konstanca belvárosában, mikor gazdag kikötőváros is lehetne? Ezt is eláruljuk, és elnézünk Románia legmenőbb strandjára, a Mamaiára, ami olyan, mintha megszoroznánk Siófokot tízezerrel. A tengerparti veretéshez viszont át kellett kelnünk a Dunán a galaci komppal, és megnéztünk útközben egy török imám által vezetett dobrudzsai mecsetet is. Azonnalipontro, ötödik rész.

Románia tengerparti régióján, Dobrudzsán még mindig látszik a török befolyás: számos mecsetet látni útközben, amelyekbe sokszor a mai napig Törökországból küldenek imámot. Egyikükkel el is beszélgettünk, amennyire lehetett, bár se angolul, se románul nem tudott sokat.

A Duna-delta bejáratát, Tulcsát érintve az Azonnali Romániát átszelő stábja Konstancába vette az irányt: itt van az egyik legnagyobb európai tengeri kikötő, és Románia legmenőbb strandja is.

A belváros ennek ellenére üres és rohad, beleértve a tengerparti szecessziós kaszinóépületet is, amellyel előszeretettel csábítgatják a városba a turistákat. Csakhogy az épület nem látogatható, mert annyira romos. Az áldatlan állapotokban nagy szerepe van a város elvileg még mindig regnáló polgármesterének, aki gyakorlatilag épp Magadaszkáron tölti a kényszerszabadságát, hogy megszabaduljon a román hatóságoktól.

Ami viszont virágzik, az a Mamaia nevű strand: ez Románia Siófokja, aki menő, ide jár nyáron.

Nézd meg a videóban, hogy milyen itt a hangulat, ha pedig kíváncsi vagy az Azonnali romániai körútjának többi állomására, nézd vissza az eddigi részeket itt!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek