+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Katus Eszter
2018. augusztus 24. péntek, 19:04
Újabb civil szerveződést alapított Pécsen az ÖPE önkormányzati képviselője, Kővári János, aki bejelentette: indul a polgármesteri székért 2019-ben, ha elegen mellé állnak. Kővári Gulyás Gergellyel már tárgyalt, és Szijjártó Péternél is lobbizik, miközben a helyi fideszes városvezetést erősen bírálja. Közben egyeztetne az LMP-vel és a Jobbikkal is.

Szövetség Pécsért néven indít fórumot az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE), hogy a város legnagyobb problémáit a lakosság, a vállalkozók és a civil szervezetek bevonásával vitassa meg – mondta Kővári János korábbi fideszes parlamenti képviselő, jelenleg az ÖPE pécsi önkormányzati képviselője pénteken újságíróknak.

 

A gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy az egyesület felvet egy problémát (például a pécsi elektromos buszvásárlások ügyét), majd online és személyes kérdőívekkel kifaggatja arról a pécsieket. A véleményeket aztán összegzik, és eljuttatják a városvezetéshez. Kővári szerint ez a módszer azért lehet sikeresebb, mint ha csak simán az ÖPE mondaná el a saját véleményét egyes témákról a testületi üléseken, mert emögött valóban a pécsiek óhaja áll, amit egy demokratikus városvezetésnek illene figyelembe vennie.

 

Kővári elmondta, öt nap alatt 150 követője lett a Szövetség Pécsért új Facebook-oldalának, ami szerinte nagy siker.

 

Hozzátette, a követők összetétele nagyon színes, minden oldalról vannak támogatók; konkrét neveket azonban nem akart mondani.

 

Akkor is ugyanilyen tartózkodó maradt, amikor arról kérdeztük, kikkel nem dolgozna szívesen együtt a fórumon. „Nem szeretnék személyeskedni. Mindegyik oldalon vannak leszerepelt emberek, akik rossz döntésekre mondtak igent, és az egyéni hasznukat a város érdekei elé helyezték. Velük nem hiszem, hogy együtt tudnék működni” – szögezte le Kővári.

 

Hogy pontosan kikre gondolt a képviselő, nem derült ki, az azonban biztos, hogy a jelenlegi fideszes városvezetéssel – amely a fideszes Páva Zsolt polgármester mellett a gyámként nyakába ültetett fideszes parlamenti képviselőkből áll – nincs megelégedve. Mit mondta, Pécsen évek óta nincs fejlődés se gazdasági, de politikai értelemben. A vállalkozók és a civil szervezetek nincsenek megbecsülve, a dolgozók pedig nem mernek beszélni a munkahelyeiken, mert attól félnek, ha valami rosszat mondanak, kirúgják őket. „Ilyen az ötvenes, hatvanas években volt” – mondta Kővári.

 

A Szövetség Pécsért fórummal olyan összefogást szeretnének elérni, mint amely a Tubesre tervezett katonai radar ügyében is sikerre vitte a tiltakozást. „Mi nem választásra készülünk, hanem problémákat akarunk megvitatni. És azért most, mert elfogyott a türelmünk a városvezetéssel szemben” – állította Kővári.

 

Az egész akcióra azonban nehéz nem úgy tekinteni, mint szavazóbázis-építésre a jövő évi önkormányzati választásokhoz.

 

Hiszen ha a jelenlegi városvezetéssel gond van, ezért szükséges a fórum létrehozása, akkor mi más lehetne a dolog vége, mint egy új, a feladatra alkalmasabb vezetőség megválasztása? A kérdés csak az, ki állna ennek az egésznek az élére? Vagyis: ki lesz a polgármesterjelölt?

 

„Ha lesz elég sok ember, aki hasonló értékeket vall, és csatlakozik hozzánk, akkor vállalom az ő képviseletüket. Addig azonban korai erről beszélnünk” – közölte Kővári, aki addig is

 

szeretné visszanyerni a kormány jóindulatát, ezért, mint elmondta, tárgyalt már Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, és szeretné felkeresni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is.

 

Azt akarja elérni, hogy ne fordulhasson elő még egyszer, ami most a BMW-gyárral történt, amit Pécs helyett Debrecenben fognak megépíteni.

 

Rákérdeztünk arra is, ha eljön az ideje, mely pártok képviselőivel tudna együttműködni, és milyen feltételeket támasztana velük szemben. Kővári az Azonnalinak elmondta:

 

bármelyik, a rendszerváltás után keletkezett párttal leülne egyeztetni. Együtt azonban csak azokkal dolgozna, akik nem vesznek részt korrupcióban,

 

és vállalják a fenntartható városfejlesztési program kivitelezését. Mindazonáltal nem hiszi, hogy az MSZP vagy a DK részéről érkezne az irányába megkeresés. Az LMP-vel és a Jobbikkal viszont lehetne egyezsége jutni – vetítette előre Kővári. 

 

Az ÖPE egyébként már döntött arról, hogy indít saját polgármesterjelöltet, és a jelölt személyében is megegyeztek. Erről várhatóan ősszel tesznek majd bejelentést. Nagy meglepetésre azonban mindezek után vélhetően nem kell számítani.

 

FOTÓ: Katus Eszter / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás