Éjjeli Őrség néven pártot alapít a Migration Aid

2018.08.17. 08:36

A bevándorlási különadót szeretné kikerülni a Migration Aid, ezért pártot alapítanak: a nevet a Trónok harcából kölcsönözték.

Éjjeli Őrség néven pártot alapít a Migration Aid

Facebook-posztban jelentette be a Migration Aid nevű menekülteket segítő civil szervezet, hogy augusztus 20-án új párt alapítását fogják bejelenteni. A párt neve a poszt szerint Éjjeli Őrség lesz, amit vélhetően a Trónok harcából kölcsönöztek. A párt Facebook-oldalán legalábbis egyelőre csak a George R. R. Martin regényeiből adaptált népszerű fantasysorozatra utaló képek vannak.

„Elképesztő, de 2018-ban egy EU-s országban pártot kell alapítani ahhoz, ha civilek emberségből segíteni akarnak rászoruló menekült embertársaikon” – írták a posztban.

A lépésről azután döntöttek, hogy a parlament elfogadta a bevándorlási különadóról szóló törvényt. Ez alapján a szervezetnek a tárgyi adományok, így például nagyobb használtruha-adományok után is 25 százalékos különadót kell fizetnie, ami ellehetetlenítené a munkájukat. A törvény azonban pártokra és pártalapítványokra nem vonatkozik, ezért „bontanak zászlót” augusztus 20-án pártként.

Ezzel együtt azt ígérték, hogy pártként nem csak a migráció ügyében, de

egyéb területeken is felveszik a harcot a „kormány által terjesztett sötétség” ellen.

A névválasztás azért is érdekes, mert a Trónok harca világában az Éjjeli Őrség éppenséggel a Westeros kontinens északi részén húzódó határfalat őrzi és védi az északról rájuk törő jégzombiktól, akiket a történetben Másoknak neveznek; illetve a Falon túl élő szabad néptől, akiket pedig Vadaknak hívnak.

A névválasztásról és a pártalapítási szándék komolyságáról meg akartuk kérdezni Siewert Andrást, a szervezet vezetőjét is, de egyelőre nem sikerült elérnünk.

FRISSÍTÉS (09:44):

Sikerült elérnünk Siewert Andrást, a Migration Aid vezetőjét, aki kérdésünkre elmondta: a pártalapítási szándék és a névválasztás is komoly. Nagy dilemma volt neki az egész, mivel utálja a politikát.

Az Azonnali kérdésére, hogy az önkormányzati vagy az EP-választásokon elindulnak-e jövőre, elmondta:

nem céljuk, hogy hatalomba kerüljenek, sokkal inkább céljunk a hatalomtalanítás.

Választásokon ettől függetlenül el fognak indulni, különben törlik a párt státuszát.

A névválasztás kapcsán kifejtette: a Trónok harcában az Éjjeli Őrség által védett Falat ő úgy értelmezi, hogy azon túl az a Sötétség van, amit ma a kormánypártok képviselnek, ettől kell megvédeni az országot.

A párt ideológiájáról, illetve az általa képviselt ügyekről Siewert egyelőre nem akart nyilatkozni. Az augusztus 20-i zászlóbontás után egy hónapot adnak arra, hogy ezt kialakítsák, és hogy mások csatlakozznak a kezdeményezéshez. Iránymutató lehet az a pár gondolat, amit egy korábbi blogbejegyzésében megfogalmazott.

NYITÓKÉP: Game of Thrones Wiki

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek