Hidegen hagyja a politika a magyar focicsapatokat

2018.08.17. 15:44

Mindent megtesznek azért, hogy a politikát távol tartsák a stadionjaiktól – állítják a magyar élvonalbeli focicsapatok. Vagyis míg Németországban egy-egy futballcsapat nem örül annak, ha értékrendjükkel ütköző politikai pártok támogatói drukkolnak nekik, Magyarországon ez nem téma.

Hidegen hagyja a politika a magyar focicsapatokat

Nem foglalkoznak a párthovatartozással a magyar NB1 focicsapatai – derül ki az Azonnali körkérdéséből. A téma apropója, hogy a másodosztályban játszó német Darmstadt csapata nemrég jelezte a jobboldali populista AFD támogatóinak: nem akarják, hogy a lelátóikon ilyen nézeteket valló emberek drukkoljanak nekik.

Ugyan az összes jelenlegi NB 1-es csapathoz eljuttatuk kérdéseinket, mindössze négyen válaszoltak. A legszűkszavúbb válasz az Újpest FC-től érkezett, akik jelezték, nem szívesen foglalnak állást politikai jellegű kérdésekben.

Mindent megteszünk azért, hogy a politikát távol tartsuk a mi stadionunktól – ezt már a Budapest Honvéd FC írta. A kérdésre, hogy zavarná-e őket, ha pártkitűzőkkel érkeznének drukkereik, azt válaszolták: a csapat érzéseitől függetlenül nehéz lenne egy normális nagyságú pártjelvény után kutatni minden belépőnél, ezért nem is foglalkoznak ezzel. 

„Mi a saját meggyőződésünk és a FIFA, az UEFA és az MLSZ rendelkezése szerint minden törvényes eszközt használunk arra, hogy megakadályozzuk a rasszista, antiszemita, hungarista, romafób és más bűnös magyar- és emberiségellenes eszmék stadionbeli terjesztését”.

Hasonló az álláspontja a Diősgyőr csapatának. „A nagy számok törvénye alapján egészen biztosan szép számmal akadnak szurkolóink között jobboldali és baloldali pártok szimpatizánsai is, viszont amikor eljön a mérkőzés napja, a lelátón mindenki egyformán DVTK-szurkoló”.

Leszögezték:  a FIFA, az UEFA és az MLSZ politikai akciókra vonatkozó szabályait minden magyar klubnak, így nekik is be kell tartani. Ezek alapján pedig tilos a politikai üzenetek propagálása a sportlétesítményeken belül, vagy azok közvetlen közelében a mérkőzés előtt, alatt és után is.

A Szombathelyi Swietelsky-Haladás csapata is távol tartja magát a politikától. „Mi sportklub vagyunk, nem politizálunk, semmilyen politikai tevékenységet nem végzünk és nem különböztetjük meg szurkolóinkat pártszimpátia, hovatartozás alapján” – írták.

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek